Joan Torres confia a aconseguir més regidors per treballar per Berga des de l'esquerra alternativa

Berga en Comú presenta candidatura amb Joan Carles Sosa com a número 2 de la llista, Míriam Prat com a número 3, Miquel Quesada en la quarta posició i Ariadna Deop en cinquè lloc

25 de març del 2019
Actualitzat el 26 de març a les 2:45h
La candidatura de Berga en Comú amb Aina Vidal.
La candidatura de Berga en Comú amb Aina Vidal. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga en Comú ha presentat aquest dilluns la candidatura amb la qual concorrerà a eleccions municipals el 26 de maig. Joan Torres encapçalarà la llista acompanyat en les cinc primeres posicions, per aquest ordre, de Joan Carles Sosa, Míriam Prat, Miquel Quesada i Ariadna Deop. La candidatura d'esquerres s'ha presentat com una opció "oberta i plural" que treballarà "pels barris i les seves necessitats" com a prioritat. Els ha acompanyat la diputada al Congrés,  portaveu a la Mesa del Pacte de Toledo a la passada legislatura i número 2 a la llista de Barcelona per En Comú Podem, Aina Vidal Sáez. Una vintena de persones han assistit a l'acte que s'ha celebrat aquest vespre a la sala petita de l'Hotel d'Entitats de Berga.

El candidat Joan Torres ha fet balanç del mandat de govern de la CUP, que ell ha viscut des de l'oposició; i per tant, ha repassat algunes de les qüestions que han marcat la seva tasca com a únic regidor d'ICV al plenari. Així mateix, ha defensat "la connectivitat entre els barris, l'educació, la tarifació social a l'Escola Bressol i a l'Escola Municipal de Música de Berga", com a propostes de Berga en Comú. "Volem construir una ciutat viva, amb esperança, eclosionada i amb futur, perquè insisteixo que això va de Berga", ha exclamat entre aplaudiments. 
 

Joan Torres durant l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Torres ha estat crític amb la gestió del canvi del TAC que ha tingut Berga vuit mesos sense l'aparell, fent que els usuaris haguessin de desplaçar-se a Althaia a Manresa. Però també ha recordat que ha defensat en diverses ocasions "per activa i per passiva" la necessitat de solucionar el problema de la Rasa dels Molins, perquè es tracta "d'un tema d'urgència en salut pública".

"Fins i tot hem impulsat un dels punts que portava la CUP al seu programa com la ciutat cardioprotegida, que justament va tirar endavant arran d'una moció nostra", ha afirmat Joan Torres. El candidat de Berga en Comú s'ha mostrat en desacord amb la CUP en el fet d'invertir només al final del mandat "350.000 euros per asfaltat" quan "potser es podia haver fet abans en paquets de 100.000 euros".

Joan Torres ha lamentat que la CUP hagi pagat el deute "en detriment de pràcticament no tenir brigada, policia local o serveis tècnics", mentre que "ara resulta que entre l'abril i el maig contractarem entre 6 i 8 persones, i obrirem un concurs públic per a sis agents policials", ha afirmat. "En quatre anys, l'ajuntament no ha demanat res al fons FEDER i hem deixat de demanar en ajuts 1,3 milions a la Diputació de Barcelona", ha criticat.  

L'alcaldable dels comuns ha mostrat el convenciment que el partit és "l'alternativa" i que aconseguirà ara treure més regidors que el 2015, quan va presentar-se sota les sigles d'ICV.  "En aquest temps, hem aconseguit tornar a il·lusionar més gent i ampliar l'esquerra alternativa de Berga, hem aglutinat un projecte polític més ampli", ha dit.
 

La diputada al Congrés Aina Vidal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Això va de Berga, no va d'una altra cosa, volem posar el centre de les nostres polítiques aquí, pensant en els veïns i veïnes. En aquests quatre anys, hem demanat la llibertat per la presó injusta dels presos polítics, però tampoc ens ha tremolat la mà per denunciar que la independència unilateral era una fugida endavant del processisme", ha exposat Torres. 

El número 2 de la candidatura Joan Carles Sosa ha aprofundit en algunes de les propostes que fa el partit per al futur de la ciutat. Ha dit que orientaran l'urbanisme a convertir Berga en una ciutat més inclusiva, amb bons espais per a la socialització dels infants i activitat per a la gent gran, i que treballaran perquè "les dones puguin sentir-se segures" als carrers de la capital berguedana. Per tot plegat, impulsaran un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que "connecti els barris entre si" però que també sigui adequat a les necessitats de veïns i veïnes. "Sense barreres arquitectòniques i posant l'accent en la mobilitat", ha afegit. A més de treballar per un pla de barris "per recuperar equipaments per a l'ús d'entitats" i que incorporarà les propostes de les associacions de veïns i entitats de tota la ciutat. 

Sosa ha recordat que ha estat "militant i regidor" del PSC, "fins i tot membre del seu consell nacional", però ha afirmat que se'n va apartar en veure "la política de retallades en polítiques econòmiques i socials" i "la incapacitat dels socialistes per millorar la vida de la gent enmig de la pitjor crisi que hem patit mai". 
 

Míriam Prat, una de les incorporacions de Berga en Comú. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La diputada Aina Vidal ha defensat la candidatura de Joan Torres, que parteix des "del municipalisme", per defensar "un model de cohesió social de les nostres ciutats i els nostres pobles". Vidal ha atribuït a les polítiques del PP en l'àmbit estatal "una involució terrible" i "polítiques recentralitzadores com la llei Arsal, que ha impedit que els ajuntaments tinguin més capacitat per desenvolupar polítiques públiques".

La diputada s'ha mostrat convençuda que els ajuntaments "hi tenen molt a dir" en la defensa dels treballadors i de la ciutadania. Ha assegurat que els comuns han encarat la seva tasca als consistoris "en matèria d'habitatge, per frenar que les persones marxin de les ciutats i els pobles on volen viure, però també en salut pública, cultura i drets de les dones".

"Tenim la millor proposta per treballar per aquesta Berga valenta, feminista i també ecologista", ha assegurat Vidal. 

Cares noves a la política local

Una de les cares noves de la llista de Berga en Comú per al 26 de maig és la jove Míriam Prat, dissenyadora de moda, de 23 anys. "Com a dona aspiro a un món on les dones tinguem els drets i les oportunitats que durant tants anys ens han estat denegades", ha manifestat durant l'acte. "Com a jove, vull aconseguir condicions per aquest col·lectiu que no siguin precàries", ha afegit. 

Prat ha al·legat que cal lluitar contra les desigualtats des dels municipis "per cosir la cohesió i donar recursos als que més ho necessiten, petits i grans" i ha defensat "una Berga on la gent jove hi pugui viure i treballar", "hi pugui contractar lloguers dignes" i "on la gent gran estigui ben atesa".

Míriam Prat també ha argumentat que batallaran per aconseguir que "els estudiants tinguin beques de transport" per poder estudiar fora. Prat ha recordat que Berga en Comú defensa "la tarificació social" per adaptar l'accés als serveis i equipaments culturals i educatius a la renda de les persones. 
 

L'acte ha reunit una vintena de persones a l'Hotel d'Entitats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un altre dels noms que s'estrena en una llista berguedana és Miquel Quesada, que prové de la militància dels comuns de Barcelona i que actualment viu a la ciutat. Entre altres, ha avançat que proposen destinar un 0,5% de l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI) per a projectes de conservació del medi ambient i potenciar "un turisme específic i respectuós amb l'entorn". 
Arxivat a