El bisbe de Solsona demana no votar partits contraris a l'Església

En la seva darrera glossa assegura que hi ha candidatures que coarten la llibertat d'ensenyament, volen limitar i lesionar la imatge de l'Església i atien el conflicte

Redacció
23 de març del 2019
Actualitzat a les 12:35h

Bisbe de Solsona. Foto: Ramon Estany


El bisbe de Solsona, Xavier Novell, recorda en la glossa que publica al full dominical d'aquest diumenge que "en els propers mesos, serem convocats a tres conteses electorals" i que "una vegada més hem de considerar el nostre vot en consciència". Diu que "són molts els criteris morals que cal tenir en compte", que "també cal valorar el model econòmic que propugna cada partit" i que "convé també que tinguem en compte si els diversos projectes polítics són respectuosos a la llibertat d'ensenyament i a la llibertat religiosa".

Assegura que, vol aturar-se en les eleccions municipals i vol invitar a ponderar el vot, "tenint en compte, entre altres coses, el respecte a la llibertat religiosa i la seva voluntat real de servei al vostre poble, vila o ciutat". Adverteix que "en algunes poblacions importants de la diòcesi es presenten candidats i grups que han acreditat la seva voluntat de coartar la llibertat d'ensenyament de l'Església sobre la comprensió cristiana de la persona humana", que "es presenten també candidatures que pretenen limitar la nostra presència pública i lesionar sistemàticament la nostra imatge com a institució, gairebé sempre a base de burles i difamacions injustes" i que "es presenten candidatures 'fantasmes', sense cap voluntat de servei sinó amb l'única finalitat d'aconseguir vots a base d'atiar conflictes que poc tenen a veure amb la vida municipal". I es pregunta si aquests "poden rebre el vot confiat dels que ens considerem catòlics".



Glossa completa
TEMPORE NON-SUSPECTO

En els propers mesos, serem convocats a tres conteses electorals. Una vegada més hem de considerar el nostre vot en consciència. Són molts els criteris morals que cal tenir en compte: el respecte a la vida, a la família formada per un home i una dona, a la llibertat d'escollir l'educació adient per als propis fills, al lliure moviment de persones entre països, als drets dels pobles... També cal valorar el model econòmic que propugna cada partit: si dona oportunitats o bé exclou o margina, si és sostenible ecològicament, si fomenta un consumisme materialista que destrueix la persona humana. Convé també que tinguem en compte si els diversos projectes polítics són respectuosos a la llibertat d'ensenyament i a la llibertat religiosa.

D'entre les convocatòries electorals que tenim al davant, vull aturar-me, amb suficient antelació, en les eleccions municipals i vull invitar-vos a que pondereu el vostre vot tenint en compte, entre altres coses, el respecte  a la llibertat religiosa i la seva voluntat real de servei al vostre poble, vila o ciutat. No oblidem que en aquest nivell tots ens coneixem i els Ajuntaments no tenen competències legislatives sobre molts dels temes citats més amunt.

En algunes poblacions importants de la diòcesi es presenten candidats i grups que han acreditat la seva voluntat de coartar la llibertat d'ensenyament de l'Església sobre la comprensió cristiana de la persona humana. No em refereixo a aquells polítics que no comparteixen les nostres idees sobre la persona: hi tenen tot el dret. Em refereixo a aquells que pretenen que callem sobre determinats temes o que ens amenacen amb declaracions institucionals contràries. Aquests mereixen el nostre vot?

Es presenten també candidatures que pretenen limitar la nostra presència pública i lesionar sistemàticament la nostra imatge com a institució, gairebé sempre a base de burles i difamacions injustes. Aquests creieu que poden rebre el vot confiat dels que ens considerem catòlics?

Finalment, es presenten candidatures "fantasmes", sense cap voluntat de servei sinó amb l'única finalitat d'aconseguir vots a base d'atiar conflictes que poc tenen a veure amb la vida municipal. Què poden aportar a la nostra vila o ciutat uns forasters? Si cap grup "real" no mereix la nostra confiança, no és més honest votar en blanc?

Xavier Novell