La Fira de Maig de Berga aposta per l'agroalimentació i promet ser «la més potent» dels últims anys

La mostra disposarà de diversos espais d'exposició per donar a conèixer els processos productius agroalimentaris, així com els productors i les empreses berguedanes més destacades del sector

22 de març del 2019
Actualitzat a les 17:26h
Fira de Maig de Berga 2018.
Fira de Maig de Berga 2018. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fira de Maig de Berga donarà embranzida a l'agroalimentació durant la mostra d’enguany que se celebrarà el primer cap de setmana de maig, del 4 i 5 de maig. Es tracta d’una de les fires més grans i importants de la ciutat pel volum d'expositors i marxants, i també pels milers de visitants que passen per l’espai firal durant l'esdeveniment. El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera Titot, ha explicat a NacióBerguedà que es tracta d'una aposta que pretén posar en valor la producció alimentària. L'edició d'enguany, a més, promet ser "més potent" per l'important i creixent paper del sector a la comarca. 

La Fira de Maig és una mostra multisectorial que es va reinventar fa quatre anys mitjançant la tematització de les edicions. En aquest sentit, les tres últimes edicions han estat dedicades a la indústria forestal, l'economia circular i al passat de l'economia berguedana, respectivament. "La valoració que n'estem fent cada any és molt positiva, per això continuem amb aquesta estratègia de buscar un element distintiu perquè el contingut no s'assembli al de l'any anterior, a part dels expositors i dels elements naturals de la pròpia fira", ha explicat Francesc Ribera. El regidor es mostra convençut que "la fira ha de ser una via per explicar què tenim i què fem i per mostrar-hi el potencial productiu de la ciutat i de la comarca", ha manifestat. Per tot plegat, l'organització vol potenciar i donar visibilitat a l'agroalimentació en aquesta edició.

"Aquest any ho fem sobre el sector agroalimentari que té una vessant artesanal, i una vessant industrial que entenem que es complementen. A més, en un sector que és emergent i que té la capacitat de convertir-se en un sector hegemònic a la comarca", ha apuntat Francesc Ribera. "Molts operadors que eren petits tallers agroalimentaris, han anat convertint-se en empreses especialitzades més grans, que han començat a vendre fora de la comarca i, fins i tot, fora del país", ha ressaltat el regidor. "El nostre propòsit és que la gent conegui que s'està fent i de quina manera, que conegui quin n'és el potencial econòmica", ha afegit. 

La mostra disposarà de diversos espais d'exposició per donar a conèixer els processos productius agroalimentaris, així com els productors i les empreses berguedanes més destacades del sector. "Hem estat visitant moltes empreses d'agroalimentació de la comarca, els hem convidat a participar-hi de manera especial", ha destacat Francesc Ribera. Paral·lelament, també s’habilitarà un espai destinat a les empreses que promouen un consum responsable i les empreses alternatives a les grans multinacionals de l’IBEX. 

Distribució de l’espai firal

La indústria i el sector artesà són dues activitats dedicades a la transformació de les matèries primeres que es complementen. Per això, el recinte firal estarà format per diverses zones d’exposició, mostra i venda de productes amb l’objectiu de donar cabuda als diferents tipus d'empreses que representaran al sector durant la celebració de la fira. Per exemple, la carpa gran del Passeig de la Indústria acollirà una exposició sobre els processos productius que formen part del sector de l'agroalimentació a la comarca del Berguedà.

Al passeig també hi haurà una zona on s'ubicaran les indústries berguedanes més rellevants del sector agroalimentari i s'habilitaran una sèrie d'estands per tal que els productors artesans puguin mostrar i oferir els seus productes als visitants. Paral·lelament, els industrials i productors agroalimentaris disposaran d'espais per a realitzar breus sessions informatives sobre temàtiques relacionades amb el sector productiu al qual pertanyen. 
 

Expositors a la Fira de Maig de Berga de l'any passat (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'aposta de l'Ajuntament de Berga ha estat desplaçar les activitats del primer sector a la fira de Santa Tecla, per tal de distingir la fira multisectorial de maig de la mostra ramadera. Amb tot, "no deixen de tenir sempre una relació, quan vam dedicar la Fira de Maig a la indústria forestal, també hi havia una part que feia referència al primer sector", ha explicat Francesc Ribera. 

Una edició que aspira a convèncer des de bon principi

El govern de Berga confia en què la fira d'enguany tingui una acollida excepcional. "Vam començar a treballar la fira al novembre i, per tant, hi ha molts elements que creiem que seran molt interessants. Ho anirem explicant a mesura que s'acosti la data, però entenem que serà una fira molt potent, treballem amb la idea que aquesta serà la fira més potent dels últims anys", ha conclòs. 

Com l'any passat, es reservarà també un espai més econòmic, davant del comerç, per a nous expositors. "És una oportunitat perquè gent que no passa habitualment per davant del comerç o empresa, els conegui, va tenir una molt bona acollida l'any passat", ha dit Ribera.

El canvi de data, satisfactori

Francesc Ribera també ha valorat positivament una decisió presa l'any passat: la de celebrar la fira el primer cap de setmana de maig, en comptes del primer dia de mes. "Entre altres coses, els expositors ara hi poden estar dos dies, pagant el mateix preu que quan es feia entre setmana", ha recordat el regidor. "La gent estava molt acostumada a la data, però són canvis de rutines que estan superades, ha deixat de generar controvèrsia, tret d'alguna excepció, la majoria d'expositors ho valoren positivament", ha finalitzat Ribera. 
 
Procés d'inscripció per formar part de la fira 
 
Per formar part de la mostra, cal realitzar una sol·licitud a l’Ajuntament de Berga a través dels diferents canals disponibles del consistori. L'entrega de la sol·licituds es pot fer via telemàtica (canal obligatori per a les entitats jurídiques), presencialment, a través de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) en horari d’atenció al públic, i per correu certificat a l'adreça postal de l'Ajuntament de Berga.