L'Escairador i els restaurants Niu Nou i Cal Fuster reben el distintiu Slow Food

Més de 60 establiments han rebut el guardó en un acte a l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre

22 de març del 2019
El cuiner Marcel Cardona de Cal Fuster i Maria Costa de l'Escairador, després de rebre el distintiu.
El cuiner Marcel Cardona de Cal Fuster i Maria Costa de l'Escairador, després de rebre el distintiu. | L'Escairador
El projecte l'Escairador de Maria Costa i els restaurants Niu Nou de Bagà i Cal Fuster de Serrateix han estat premiats amb el distintiu KM 0 – Slow Food, que s’entrega a tots els restaurants que fan una aposta decidida pels aliments ecològics i de proximitat. Enguany, més de 60 establiments han rebut el premi, dels quals hi havia més d'una cinquantena de cuiners i 8 menjadors escolars. Els guardons s'han entregat al Moll Pesquer de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). Els Cuiners Km0 de Catalunya i les Cuineres han estat els responsables de l'organització de l'acte i l'entrega de premis. 

El Mercat de la Terra de l'Ametlla de Mar va esdevenir d'entrada, el passat 18 de març, un espai per al coneixement de petits productors i elaboradors d’arreu de Catalunya.

L'acte més esperat de la jornada va ser, però, el lliurament dels guardons, conduït per Ruth Troyano i Josep Sucarrats. Una entrega de premis a productors compromesos, que suposa un reconeixement per a aquelles iniciatives que es consideren rellevants degut a la seva implicació en la gastronomia i l'alimentació de proximitat. 

L'Escairador, un projecte de l'emprenedora Maria Costa, comercialitza blat de moro escairat amb el qual es fa la tradicional escudella, blat de moro de forment roig escairat i sèmola de blat. Es tracta del primer molí legal de blat de moro escairat, situat a Cal Rosal, en una finca familiar. Així mateix, els responsables dels restaurants Niu Nou i Cal Fuster treballen també amb producte de proximitat, enfortint el vincle entre la terra i gastronomia.