Rescats de Muntanya

Montserrat i el Pedraforca, els dos espais naturals que acumulen més rescats de muntanya a tot Catalunya

Un de cada deu rescats de muntanya de Catalunya es fa a Montserrat | La falta de previsió per part dels excursionistes i l'orografia del massís són les principals causes

Bombers evacuen una excursionista ferida prop del Monestir de Montserrat en helicòpter | Bombers
per Redacció, 20 de març de 2019 a les 20:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Montserrat i el Pedraforca són els dos espais naturals que acumulen més rescats de muntanya a tot Catalunya. L'afluència de gent i també la manca de previsió per part dels excursionistes expliquen que, gairebé el 10% dels rescats que es fan a tot el país, es duen a terme al Parc Natural de Montserrat, on cada any hi passen uns 325.000 excursionistes. Els accidents més freqüents els protagonitzen caminadors, i també practicants de vies ferrades, "que molts cops subestimen la dificultat, es bloquegen, cauen i es fan mal a les extremitats inferiors". Així ho ha explicat el cap del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) de Cerdanyola, Cesc Farré, que aquest dimecres ha participat, juntament amb d'altres especialistes, en una jornada de seguretat a Montserrat.

Tot i que els Bombers asseguren que la seguretat a la muntanya de Montserrat ha millorat en els últims anys, el massís continua sent un dels llocs de Catalunya on es fan més rescats l'any. També és un dels indrets més freqüentats per excursionistes per la seva proximitat amb Barcelona i pel seu caràcter turístic. 


En concret, en el que portem d'any, els Bombers han realitzat ja 200 rescats de muntanya a tot Catalunya. La Vall d'Aran (27), el Baix Llobregat (21), i el Bages (14) són les comarques que n'acumulen més i, a Montserrat, ja se n'han fet 13. 

Per millorar l'actuació davant d'un accident, Montserrat ha acollit aquest dimecres una jornada tècnica amb representants de diferents cossos de seguretat com els Bombers, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra i Creu Roja. L'objectiu, segons ha explicat el cap dels GRAE a Cerdanyola, Cesc Farré, és "fer una posada en comú amb especialistes". En total, la jornada ha comptat amb set ponències i un col·loqui. 


La jornada s'emmarca dins dels actes de la Vertical Montserrat, que es farà aquest dissabte. La prova esportiva, que enguany compta amb una categoria específica per a bombers, consisteix en pujar els 2.180 graons de les escales de servei que hi ha al costat dels dos funiculars de Montserrat, des de l'estació inferior del funicular de la Santa Cova fins a l'estació superior del funicular de Sant Joan, amb un desnivell de 388 metres. De moment, ja hi ha inscrits participants de set països. 

La cursa, així com la jornada tècnica, formen part de la campanya Bombers amb Causa, que té per objectiu recaptar fons per a la recerca mèdica en malalties infantils i en programes socials per a la inserció de la infància en risc d'exclusió. Es tracta d'una iniciativa dels Bombers de la Generalitat i l'Obra Social Sant Joan de Déu, que va començar al 2011 amb l'edició del calendari solidari i que compta amb la col·laboració dels Bombers de Barcelona i dels Bombers d'Andorra. Des d'aleshores, ja s'han recaptat més de 400.000€.

 

Participació