Berga acull una jornada que situa els municipis com a peces clau per combatre el canvi climàtic

L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha posat en debat la importància de les polítiques locals mediambientals per a la transició energètica

20 de març del 2019
Actualitzat el 21 de març a la 1:05h
Jornada sobre transició energètica als municipis.
Jornada sobre transició energètica als municipis. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha organitzat aquest dimecres a Berga la jornada medi ambiental "Els municipis: actors clau de la transició energètica", adreçada a tècnics i polítics locals. La trobada ha servit per debatre com és de necessària reducció de gasos contaminants per combatre el canvi climàtic ha posat en evidència la viabilitat de les mesures d'estalvi energètic als municipis en favor del medi ambient. Entre els ponents, hi ha intervingut el regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, que ha explicat com el poble ha completat una transició encaminada a establir un model no contaminant que ha de servir d'exemple a altres municipis.

En la jornada, celebrada al Centre Cívic de Berga i amb una vintena d'assistents, també hi ha pres la paraula Montserrat Mata de la cooperativa Emmagatzematge Elèctric Català (Emelcat), que ha donat detalls sobre el projecte de Transició Energètica Social i Ambiental del Territori (TESAT) i que promou la instal·lació comuna de plaques fotovoltaiques als municipis. A més, hi han participat Àlex Caralps i Alfons Pérez, membres del local Som Energia de la Catalunya Central, que han exposat propostes d'autoconsum i sobirania energètica. El debat ha posat sobre la taula la importància de prendre consciència que cal un canvi de mentalitat als municipis per reduir el canvi climàtic. 

La membre de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Laura Muixí, ha destacat que "és clau" que els municipis mantinguin aquest debat i se sensibilitzin al respecte. "És clau, sobretot en el moment en el qual ens trobem, ja no parlem de canvi climàtic, si no que s'està parlant d'emergència climàtica; per tant, és bàsic que comencem a introduir canvis per tot el que té a veure amb l'impacte ambiental", ha afirmat Muixí. Laura Muixí ha recordat que les reserves de combustibles fòssils són limitades de manera que "és bàsic" que els ajuntaments "es comencin a replantejar com ho estan fent". "L'objectiu de la jornada d'avui és donar a conèixer projectes que aposten per la transició energètica a partir d'energies renovables en l'àmbit local i també fer tota la reflexió d'estalvi energètic en els municipis", ha assegurat Muixí. 

Josep Subirana ha defensat el model d'Avià i ha posat com a exemple algunes de les mesures preses al poble els últims quatre anys. Aquest mandat, l'Ajuntament d'Avià ha pagat 100 euros a cada habitatge o negoci que ha contractat l'electricitat a una companyia verda, i ha realitzat també la instal·lació de panells solars intel·ligents i il·luminació LED en tots els edificis públics. El consistori també ha procedit, segons ha recordat Subirana, a la substitució dels llums estàndard de vapor de sodi i de mercuri d'alt consum per llums LED, i a la licitació del subministrament elèctric municipal a empreses que generen energia a partir de fonts renovables, entre altres.
 

Josep Subirana durant la seva intervenció sobre el canvi de model a Avià. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una de les darreres mesures ha estat la modificació al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que és pionera al país i que està pensada per facilitar que els veïns posin plaques solars i aïllaments externs amb les menors restriccions possibles

En la jornada s'ha defensat la cooperació entre els ens municipals i empreses cooperatives energètiques com les que han exposat la seva experiència i projectes durant l'activitat. "L'ateneu cooperatiu és un ens format per diferents entitats de l'economia social i solidària que es dedica a promoure l'economica social i cooperativa a la Catalunya Central", ha manifestat Martina Marcet, membre berguedana de l'Ateneu Cooperatiu. "La trobada d'avui també s'ha volgut enfocar al consum cooperatiu d'energia, a la creació de plataformes cooperatives de generació elèctric i al suport a petits municipis a través de l'aposta per l'economia social i cooperativa", ha afirmat Marcet. 
 

Martina Marcet, membre berguedana de l'Ateneu Cooperatiu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a