Arxiven la causa contra Montse Venturós pel decret de convocatòria de l'1-O

El ministeri públic conclou que no hi ha prou elements que demostrin que la investigada "hagués incomplert el requeriment del TC, ni que hagués col·laborat efectivament en la celebració del referèndum"

20 de març del 2019
Actualitzat a les 18:16h
L'alcaldessa inhabilitada, Montse Venturós, en una roda de premsa (arxiu).
L'alcaldessa inhabilitada, Montse Venturós, en una roda de premsa (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La fiscalia de Manresa ha arxivat les diligències en relació al decret de convocatòria de l'1-O que havia obert contra l'alcaldessa inhabilitada de Berga, Montse Venturós. "Avui m'han comunicat l'arxivament de la causa oberta per haver donat suport al referèndum de l'1 d'octubre", segons ha anunciat la mateixa Venturós. "No oblidem les persones empresonades i exiliades pel mateix. I ho tenim clar: ho tornaríem a fer", ha afirmat Montse Venturós en una publicació a Twitter. 
 
Segons recull la interlocutòria, no hi ha prou elements que demostrin que la investigada "hagués incomplert el requeriment del TC, ni que hagués col·laborat efectivament en la celebració del referèndum". 

L'arxivament d'aquesta causa és un dels diferents casos que s'estan vivint les últimes setmanes. Al gener, el fiscal va arxivar ja les causes contra dels alcaldes de les capitals de comarca veïnes, com són Valentí Junyent (PDeCAT), de Manresa, i Dionís Guiteras (ERC), de Moià, entenent que no hi havia prou elements que demostressin que tots dos van participar en el referèndum. També va arxivar la causa de l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega. 

En aquest sentit, la fiscalia d'àrea de Manresa, va obrir diligències al setembre de 2017 contra un total de cinc alcaldes de la Catalunya Central per haver signat els decrets de convocatòria de l'1-O: L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el de Moià, Dionís Guiteras, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el de Capellades, Aleix Auber, i el de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega. 

Al mes de febrer la regidora de Cultura de Berga, Mònica Garcia (CUP), va ser citada a declarar a Manresa en relació a l'actuació de Montse Venturós l'1-O, però va decidir no presentar-s'hi. Malgrat tot, el fiscal en cap de Manresa, Joan Ramon Menac Comas, arxiva ara el cas. Tal i com ha anat passant amb altres alcaldes que tenien obertes causes per l'1-O arreu de Catalunya; o, per exemple, amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, que tenia obertes diligències per haver promogut el referèndum de l'1-O entre els alcaldes quan liderava l'Associació Catalana de Municipis, l'ACM. 

Actualment, Montse Venturós està inhabilitada a causa d'una sentència del jutjat penal número 2 de Manresa, que la va condemnar per desobediència per negar-se a retirar l'estelada del pal del balcó consistorial en dues cites electorals el 2015 tal i com l'havia requerit la Junta Electoral arran d'una denuncia de Societat Civil Catalana. Venturós va ser  inhabilitada el 4 d'octubre del 2018 per un període de 6 mesos que finalitza el proper 1 d'abril.
Arxivat a