El Grup Horitzó del Berguedà optarà a ser Centre Especial de Treball

L'entitat treballa a hores d'ara per definir dos pilars del projecte: la seva viabilitat econòmica i l'impacte social que generaria

19 de març del 2019
Actualitzat a les 23:06h
Roda de premsa de Grup Horitzó amb representants del tercer sector i de FEAFES Empleo.
Roda de premsa de Grup Horitzó amb representants del tercer sector i de FEAFES Empleo. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fundació Grup Horitzó del Berguedà optarà a convertir-se en Centre Especial de Treball (CET), reconegut per la Generalitat de Catalunya, per consolidar el seu projecte d’inclusió laboral per a persones amb problemes de salut mental. Els responsables de l'entitat s'han reunit aquest dimarts a Berga amb membres de la Escuela de Emprendimiento Social FEAFES - Empleo, un organisme estatal que persegueix el propòsit d'augmentar els llocs de treball per a persones amb problemes de salut mental i que dona suport a centres especials de treball de tot l'estat espanyol. 

A la reunió també hi han assistit membres d'entitats del tercer sector i d'administracions públiques, com el regidor de Drets Socials de Berga, Ivan Sànchez. 

Grup Horitzó del Berguedà treballa a hores d'ara en la redacció d'un projecte de viabilitat per esdevenir Centre Especial de Treball en un futur pròxim. En aquest sentit, marca com a prioritari l'establiment de sinergies amb institucions públiques de la comarca i entitats socials, per tal de fer realitat el seu objectiu. Actualment, Grup Horitzó dona feina a 13 persones, 9 de les quals amb problemes de salut mental. Si es converteix en Centre Especial de Treball, aquest nombre de persones podria fins i tot doblar-se. 

El president de Grup Horitzó, Jordi Garcia Petit, ha explicat en roda de premsa que els principals objectius de l'entitat, en voler convertir-se en Centre Especial de Treball, són "garantir la inclusió laboral de persones amb problemàtiques en salut mental i crear llocs de treball" de manera específica. "El nostre propòsit és abastar l'atenció i integració social d'un col·lectiu que al Berguedà és malauradament nombrós, però que està molt desatès, sense que fins ara hi hagi cap altra entitat que el pugui atendre", ha afirmat Garcia Petit.
 

La reunió s'ha realitzat amb membres de la direcció i del patronat de la Fundació de Grup Horitzó, el regidor Ivan Sànchez i membres del tercer sector. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Portem més de 20 anys treballant per dignificar la vida laboral de  persones amb trastorns mentals, malauradament la nostra situació legal no ens permet tenir aquesta capacitat legal i econòmica per generar llocs de treball. Per tant, entenem que l'única manera de generar aquesta ocupació és esdevenir ara Centre Especial de Treball", ha reflexionat també el president de Grup Horitzó.

La coordinadora de la Escuela de Emprendimiento Social FEAFES - Empleo, Ruth Benítez, ha destacat que el projecte es basa en dos pilars: la viabilitat econòmica del futur centre i l'impacte social que generaria. El nou centre especial es basaria en l'actual estructura del Grup Horitzó. És a dir, conservaria el taller de figures i elements de fusta, tenint en compte els aspectes social i econòmic de l'entitat, així com el medi ambiental, a través de la recollida de roba i voluminosos. 

Pla de viabilitat econòmica

"Hem estat treballant des del mes de novembre en l'elaboració d'un pla de viabilitat, per disposar de les xifres per a les activitats que s'estan desenvolupant actualment, i hem vingut a oferir l'última tutoria per conèixer la seu de l'entitat i el seu patronat", ha explicat Benítez.

Ruth Benítez ha lligat l'"important" tasca que fa Grup Horitzó en donar sortida laboral a persones amb problemes de salut mental amb l'impacte positiu que aconsegueix també al voltant de la  integració social d'aquests berguedans i en àmbits com la formació. "Cal implicar tota la societat en aquest projecte", ha dit Benítez.

FEAFES - Empleo està donant suport a Grup Horitzó perquè aconsegueixi un model "més empresarial i sostenible" per tal d'assolir la major viabilitat possible pel projecte. "Valorem molt positivament el suport social i de les administracions públiques amb què compta Grup Horitzó", ha afegit Ruth Benítez.

El regidor de Drets Socials de Berga, Ivan Sànchez, ha recordat la tasca "imprescindible" d'integració que Grup Horitzó ha estat fent les dues últimes dècades i que hauria correspost "a l'administració pública". També ha intervingut en el mateix sentit, Jaume Oller de Tandem Social, una cooperativa que treballa per al naixement i creixement d'empreses socials. 
Arxivat a