L’acte de lliurament dels Premis de Cultura del Berguedà serà a Santa Maria de Serrateix

Tràfec Teatre conduïrà l'acte amb una sèrie d'actuacions curtes en diversos espais

19 de març del 2019
Actualitzat a les 19:34h
Roda de premsa de presentació de la gala d'entrega del Premi de Cultura del Berguedà amb Anna Maria Serra i un tècnic de l'àrea de Cultura.
Roda de premsa de presentació de la gala d'entrega del Premi de Cultura del Berguedà amb Anna Maria Serra i un tècnic de l'àrea de Cultura. | Pilar Màrquez Ambròs
L'acte de lliurament dels Premis de Cultura del Berguedà d'enguany serà al monestir de Santa Maria de Serrateix. L'objectiu principal dels premis és "atorgar reconeixement institucional a actius culturals de la comarca de tot tipus que, amb el seu esforç, talent i dedicació, fan que la flama de la cultura es mantingui viva i a bon nivell al Berguedà", segons ha explicat la consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra.

Anna Maria Serra ha afirmat aquest dimarts en roda de premsa que es manté el propòsit de canviar d'ubicació en cada gala. La primera entrega de premis va ser al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i, malgrat la bona acollida aconseguida, l'escenari no serà l'únic que canviarà, sinó que també ho farà el format: Tràfec Teatre conduirà l'acte amb una sèrie d'actuacions curtes en diversos espais del monestir que es convertiran en fil conductor. 

"No serà un acte d’entrega de premis convencional, sinó una experiència que té per objectiu descobrir els racons del monestir a través del teatre. Una molt bona oportunitat per acostar-s'hi", ha destacat Anna Maria Serra. L'acte s'iniciarà a les 7 de la tarda el dissabte 30 de març; i es compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Viver i Serrateix i del Patronat del Monestir. La gala pretén ser "lleugera i amena" amb una durada d'aproximadament una hora. 
 

L'atenció als mitjans de la consellera comarcal ha servit per fer públic el lloc i el dia de l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Com l'any passat, s'atorgaran tres premis: el Premi d'Honor de la Cultura Berguedana, que premia la trajectòria d'una persona, el premi a la Promoció Cultural, que premia a les entitats, col·lectius o persones que hagin realitzat projectes de promoció i difusió cultural d'interès, i el Premi a la Creació Artística, que reconeix els creadors de projectes artístics amb projecció. 

En el cas del Premi d'Honor de la Cultura Berguedana, es premiarà la trajectòria d'una persona "amb un bagatge cultural irrefutable". El guardó consisteix, com en l'anterior edició, amb el reconeixement públic, un trofeu recordatori del mateix i una campanya de difusió de l'obra o trajectòria de la persona o entitat premiades. Pel que fa al Premi a la Promoció Cultural i el Premi a la Promoció Cultural, s'atorgaran una dotació econòmica de 750 euros. 

Les candidatures es poden presentar fins al 22 de març. Com a novetat, les candidatures per a optar al guardó es podran presentar a través d'un formulari en línia, aportant la documentació annexa de manera telemàtica. Una vegada transcorregut el termini, un jurat especialitzat les avaluarà i en dictarà el vencedor. Anna Maria Serra ha assegurat que la presentació de candidatures s'està animant a mesura que passen el dies, de manera que confia en què, en aquesta segona edició dels guardons comarcals de cultura, se superin els 14 aspirants de l'any passat. 
 
Una antiga abadia benedictina
 
Santa Maria de Serrateix és una antiga abadia benedictina declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). La primera notícia que fa referència a un establiment monàstic en aquest lloc és del 941, en una donació a favor de la casa; això significa que la fundació s'hauria fet abans. Per documents posteriors es coneix també el nom del seu primer abat: Froilà. L'any 977 es va oficialitzar la fundació. La Guerra Civil va comportar l'incendi del lloc i la pèrdua del mobiliari. Després de la guerra es va restaurar l'església per retornar-li el culte. La restauració de la resta d'edificacions es va impulsar a partir del 1977, amb la creació del Patronat d'Amics de Serrateix que cuida de la seva valoració.
 

El lloc escollit per l'entrega de premis és el monestir de Santa Maria de Serrateix Foto: Consell Comarcal del Berguedà