Joan Sala relleva Isaac Gonfaus al capdavant de Maces i Plens

El fins ara màxim responsable plega com a cap de colla "per motius personals", però continuarà sent vestidor actiu

19 de març del 2019
Actualitzat a les 20:23h
L'antic cap de colla dels Plens, Isaac Gonfaus, vestint un dels Plens.
L'antic cap de colla dels Plens, Isaac Gonfaus, vestint un dels Plens. | Carles Palacio
Isaac Gonfaus deixa de ser el cap de colla dels Plens, i en pren el relleu Joan Sala, que formava part de l'executiva de la comparsa patumaire des de 2016, segons ha avançat l'AquíBerguedà i ha pogut confirmar aquest dimarts NacióBerguedà. El nou cap de colla, Joan Sala, ha explicat a aquest diari que Isaac Gonfaus va comunicar fa un parell de setmanes als membres dels Plens que havia decidit "fer un pas al costat" per raons estrictament personals. El flamant nou màxim responsable de la colla ha relatat que, segons els estatuts, qualsevol dels 22 membres podia optar a substituir-lo, si bé només ell va presentar-s'hi. Joan Sala va obtenir 18 vots a favor, 3 vots en blanc i 1 vot nul en un procediment amb vot secret. 

Gonfaus deixa de ser cap de colla després de 7 anys encapçalant el grup, després d'assumir aquest paper el 2013. En aquell moment, Gonfaus va prendre el relleu al seu sogre Ramon Sobrevies, que va morir l'octubre d'aquell any.

"Fa dues setmanes ens vam reunir i ell va expressar que volia fer un pas al costat, llavors vam aprofitar per demanar qui hi havia disposat a assumir aquesta responsabilitat, i en vaig ser l'únic candidat", ha expressat Joan Sala. Joan Sala té 40 anys i porta tota la vida involucrat amb la colla dels Plens. "He saltat i acompanyat als plens des de sempre, de petit ja saltava a la Patum Infantil, i vaig ser ajudant ocasional a la colla fins que el 2009 vaig passar a ser ajudant oficial dels vestidors", ha afirmat Sala. El 2013 va entrar en plantilla. "Fa tres anys, els membres de la comparsa em van votar per entrar a l'executiva", ha afegit. 

Joan Sala ha assegurat que encara el nou repte amb "la il·lusió de fer-ho tan bé com ho ha fet l'Isaac i intentar mantenir la tasca del dia a dia, continuar amb la línia actual".

"Nosaltres com el que som, la nostra tasca és la de vestir plens i col·laborar en la seguretat a la plaça", ha subratllat Sala. L'avi del seu avi, en Quim Serra, va ser una de les persones que va crear la música dels Plens. Per a Joan Sala, "Gonfaus serà sempre un referent pels vestidors". 

Als estatuts de la comparsa, fets públics l'any passat, hi consta la creació "d'un mecanisme obert de participació", pensat per a "les persones que no han saltat mai de ple" i que "no tenen cap vinculació amb membres de la comparsa", quelcom que va traduir-se amb el sorteig de 48 salts en la Patum passada.

Joan Sala ha valorat al respecte que la intenció és mantenir-se en aquesta línia d'obertura, perquè "la mentalitat de la colla no ha canviat" si bé ha d'haver-hi una reunió abans de Patum per decidir al respcte. "Són decisions que prendrem en cada moment els 22 membres de la colla", ha assegurat. Isaac Gonfaus continuarà sent vestidor actiu de la colla. 

El 2017, l'any de la polèmica

L'any 2017, en plena voràgine per la polèmica de l'expulsió de tres dels seus membres per "traïció" i "sedició, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va assumir les funcions de cap de colla de la comparsa. Llavors es van sortejar 152 salts de Plens.

L'any passat, amb Isaac Gonfaus de nou al capdavant de la colla, ratificat per una majoria dels vestidors de plens, van sortejar-se 48 salts de plens, 40 dels quals pertanyents a la comparsa i 8 més corresponents a salts que tenien els sis regidors de la CUP i dos regidors d'ERC.
Arxivat a