«Imperdible», la setmana de la poesia a les biblioteques públiques del Berguedà

Gironella i Puig-reig se sumen al programa d'activitats amb exposicions i recitals

Redacció
19 de març del 2019
Actualitzat el 27 de març a les 18:20h
Biblioteca de Gironella (arxiu).
Biblioteca de Gironella (arxiu). | Aida Morales
Les biblioteques del Berguedà, Bages i Moianès uneixen esforços per commemorar el Dia Mundial de la Poesia amb el lema 'Imperdible', una paraula que fa referència a un poema visual de Joan Brossa, i que aixopluga un munt d’activitats com recitals, exposicions, tallers, hores del conte i clubs de lectura, entre altres.

La Biblioteca Municipal de Gironella acollirà del 18 al 23 de març l'exposició "Abecedari Brossa" de poesia visual. Així mateix, dijous a partir de les 8 del vespre, els rapsodes Fina Borràs i Toni Gol llegiran poesia en diverses llengües a partir de la iniciativa 'Els imperdibles de Brossa'. 

A Puig-reig, també se celebrarà la jornada del Dia Mundial de la Poesia. Veïns del poble de diferents nacionalitats llegiran així la poesia que proporciona la  Institució de les Lletres Catalanes en diversos idiomes. La poesia escollida és de Rosa Fabregat i porta per títol "Música de l'ànima, teixida amb paraules". L'acte se celebrarà a la Biblioteca Guillem de Berguedà, a partir de les 7 de la tarda. També hi haurà una exposició de llibres i poesia a les escoles. 

Joan Brossa, un dels poetes avantguardistes més importants del segle XX

Joan Brossa (Barcelona, 19 de gener de 1919 – 30 de desembre de 1998) és considerat un dels poetes avantguardistes catalans més importants del segle XX. Nascut al barri barceloní de Sant Gervasi, la seva trajectòria poètica començà de forma ocasional quan fou mobilitzat al Front del Segre durant la Guerra Civil espanyola. En ser ferit en un ull, tornà a Barcelona on coneixeria Josep Vicenç Foix, Joan Miró i Joan Prats. A partir dels seus consells i de forma autodidacta, començà a escriure sonets, proses, odes i teatre de tendència neosurrealista.

L’any 1948, Brossa fundà la revista Dau al Set conjuntament amb Antoni Tàpies, Joan Ponç, Modest Cuixart, Arnau Puig i Joan Josep Tharrats i tres anys més tard participà amb tres poemes experimentals a l’exposició que el grup realitzà a la Sala Caralt. Durant aquests anys s’inicià amb els primers poemes visuals que aleshores anomenava “experimentals”. A partir dels anys cinquanta i a causa de la relació establerta amb el poeta brasiler João Cabral de Melo, la poesia de Joan Brossa donà un tomb radical vers el compromís social. L’interès que tenia el poeta per la societat del seu temps es manifestà també en odes, sonets i obres de teatre d’estructura formal més tradicional.

A partir de la dècada dels seixanta comença a experimentar a fons amb la poesia visual i els poemes objecte, gèneres que mai més abandonaria.