Impulsen un concurs de fotografia d'Instagram en l'aniversari de la mort de l'activista Manela Quesada

El tema del certamen serà el de "dones valentes" en un sentit ampli, de manera que es poden presentar imatges sobre aquesta temàtica de qualsevol àmbit, no només del de la salut mental

18 de març del 2019
Actualitzat a les 21:35h
Presenten un concurs d'Instagram dedicat a Manela Quesada.
Presenten un concurs d'Instagram dedicat a Manela Quesada. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fundació Grup Horitzó del Berguedà i l'Associació de Familiars i Amics de Malalts Mentals (Asfam) han convocat la primera edició del Concurs de Fotografia Memorial Manela Quesada, amb el suport de l'Associació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis (AFTDAO) de Berga. 

Les entitats socials han volgut, doncs, recordar el primer aniversari de la mort d'una activista tan estimada a la ciutat com Manela Quesada a través d'una de les seves passions: la fotografia. Manela Quesada era directora de Grup Horitzó i presidenta d'Asfam Salut Mental, així com una activista social en pro de la millora en l'atenció a les persones amb trastorns mentals i per la seva inclusió social i l'eradicació dels prejudicis que envolten sovint aquest tipus de problemàtiques. El 17 de març de 2018 va morir per arma blanca en un succés que va commocionar Berga. 

La sala d'actes de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga s'ha omplert aquesta tarda amb una vuitantena de persones per tal de conèixer els detalls de la iniciativa que presentaven Grup Horitzó del Berguedà, Asfam i l'AFTDAO de Berga. El president de Grup Horitzó, Jordi Garcia Petit, ha assegurat que el tema del certamen serà enguany "el de les dones valentes", perquè Quesada pertanyia a aquest grup de persones lluitadores. "Volem que aquesta sigui una ocasió més alegre que trista", ha afirmat Jordi Garcia Petit. El president de Grup Horitzó ha recordat que Manela Quesada sempre tenia a punt "un somriure". 

Montse Magnet, que assistia amb Manela Quesada a classes de fotografia impartides per l'AFTDAO, ha posat en valor que "la Manela era una persona que feia moltes coses, una dona valenta i treballadora, i el millor que podem fer és recordar-la així i fer-ho amb la fotografia, l'activitat que tant li agradava: és una manera de continuar sentint-la a prop". En el mateix sentit, el president de l'AFTDAO, Frederic Garrido, ha corroborat que aquest "és el millor homenatge" per a Manela Quesada. 
 

La sala d'actes de la Biblioteca de Berga s'ha omplert aquesta tarda amb una vuitantena de persones per tal de conèixer els detalls de la iniciativa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El certamen es farà a través d'Instagram amb el hashtag #manelaGH. El tema de les fotografies serà el de dones valentes en un sentit ampli del terme, de manera que es poden presentar fotografies sobre aquesta temàtica de qualsevol àmbit, no només del de la salut mental. Es podran presentar un màxim de cinc fotografies per autor i es donaran tres primers premis de fotografia, cada una d'un autor diferent. Els premis consistiran en lots de productes i en la possibilitat de conèixer més a fons la tasca de voluntariat de les entitats convocants. El termini de presentació de fotografies s'inicia avui i finalitzarà el 30 de juny. 

Les fotografies s'exposaran a Berga en un lloc encara per determinar. El jurat del concurs estarà format per persones vinculades amb les associacions Fundació Grup Horitzó del Berguedà, Asfam i AFTDAO, amb coneixements sobre les problemàtiques de salut mental i la inserció social i sobre tècniques de fotografia. 

Una dona compromesa i molt coneguda
 
Manela Quesada no era només una persona molt coneguda a la ciutat de Berga, sinó molt activa. Quesada va entrar a Grup Horitzó fa nou anys i poc després ja se'n va convertir amb la màxima responsable. Hi defensava la creació d'un centre especial de treball (CET), que pogués ampliar les seves línies d'actuació.

Un dels principals serveis que dona activitat al Grup Horitzó del Berguedà és la recollida de roba per reciclar. Hi formen part una trentena de voluntaris i uns set empleats. Grup Horitzó treballa amb persones amb discapacitat a les quals donen feina i ofereixen eines per a la integració.
 
Manela Quesada va dedicar-se durant quinze anys a una parada de congelats al mercat municipal de Berga, però aviat va decidir també posar els seus esforços en l'activisme per a persones amb problemes de salut mental, així com en el suport a familiars i amics a través d'Asfam, que va crear el 2005. L'Ajuntament de Berga la va premiar amb el guardó al Fet Solidari el 2007. 
Arxivat a