Berga acollirà una cursa d'orientació pels presos i exiliats polítics

CAT-0 organitza el proper 30 de març una cursa per recaptar fons per als presos i els exiliats

Redacció
15 de març del 2019
Actualitzat el 18 de març a les 10:45h

Una de les balises de la cursa d'orientació de Cassà de la Selva. Foto: Aligots


El proper dissabte 30 de març Berga serà l'escenari de la "Cursa pels presos i exiliats polítics. Orientació per la llibertat" que organitza el Club Esportiu Catalunya Orientació Rumb Lliure (CAT-O) amb l'objectiu de recaptar fons per a l’Associació Catalana dels Drets Civils, una entitat creada pels familiars dels presos i exiliats polítics. La cursa programarà categories més tècniques i físiques pels corredors habituals i circuits aptes per a totes les edats i nivells a partir de les 17h a la Plaça Viladomat de Berga, amb l'objectiu d'apropar les curses d'orientació a tothom.

El CAT-O és un club creat la temporada passada per part de la majoria de clubs catalans d'orientació com a eina per tal que els corredors catalans que volen participar en competicions de la lliga espanyola i disposar d'opcions de participar en competicions internacionals oficials de seleccions puguin tenir la llicència federativa espanyola.

L'impuls del CAT-O es va dur a terme arran del conflicte obert entre la Federació de Curses d'Orientació de Catalunya (FCOC) i la Federación Española de Orientación (FEDO) per la llicència única. La FCOC va optar per crear un carnet de lleure ("Catalunya Orientació") que no és una llicència federativa com a tal, però a la pràctica cobreix els possibles accidents dins el territori català, i en aquelles curses organitzades fora de Catalunya que l’accepten. Davant d'aquesta mesura, la FEDO ha obert un requeriment intern disciplinari a la FCOC, tot reclamant els diners corresponents al número de carnets des de la temporada 2015.

La creació del CAT-O ha permès a la majoria de clubs catalans renunciar a participar a les competicions  espanyoles. D'aquesta manera, cap club català competeix enguany entre els 25 de la divisió d’honor espanyola. Entre els 25 de la Divisió 1 (segona categoria), només hi apareix el Club Montsant Orientació de Tarragona. I no és fins la Divisió 2 (tercera categoria) que apareix el nou club CAT-O , com a líder destacat de la mateixa després de pujar de la categoria anterior en l’any del debut. Comparteix categoria amb el Club Esportiu Grions Orientació de Sant Feliu de Buixalleu que si segueix competint a nivell estatal. La resta de clubs catalans  ni tan sols participen a la Divisió 3, una testimonial quarta categoria on figuren els 108 clubs de l’estat restants.

Ara els clubs sota el paraigües del CAT-O han fet un pas més. Coincidint amb el Campionat de Catalunya de Relleus per equips que es realitzarà el proper 31 de març a Prats de Lluçanès, i que és la cita més important de la temporada a nivell de clubs, organitzaran una cursa el dia anterior a Berga pels presos i exiliats polítics.

La iniciativa ha rebut el suport de l’Assemblea Nacional Catalana, Omnium Cultural, l’Ajuntament de Berga, la pròpia FCOC i un total de 13 dels 15 clubs catalans que competeixen enguany: Club Muntanyenc l’Hospitalet, Club Esportiu Grions Orientació, Unió Excursionista de Vic, Club Esportiu XinoXano Orientació, Badalona Orientació, Club Esportiu Senglar Orientació Sant Cugat, Club Esportiu d’Orientació OROS, Club Orientació Catalunya, Unió Excursionista de Sabadell, Universitat Politècnica de Catalunya, Club Esportiu Farra-O, Club Orientació Berguedà i Aligots Girona Orientació.

 

Cartell de la cursa pels presos i exiliats polítics Foto: CAT-O

Arxivat a