Berga inicia la campanya de plantació d'arbrat amb tres ginkgos com a símbol de la lluita contra el càncer

L'ajuntament ha plantat els arbres a la cruïlla entre els carrers Lluís Millet i Salvador Espriu per commemorar el desè aniversari de l'Associació Ginkgo Apac del Berguedà

15 de març del 2019
Actualitzat a les 18:04h
Membres de l'Associació Ginkgo de Berga i de l'Ajuntament, després de plantar tres arbres.
Membres de l'Associació Ginkgo de Berga i de l'Ajuntament, després de plantar tres arbres. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha plantat tres ginkgos biloba, que tenen la peculiaritat de ser una de les espècies d'arbre més antiga del món, a la cruïlla entre els carrers Lluís Millet i Salvador Espriu. L'Ajuntament de Berga els ha escollit per commemorar el desè aniversari de l'Associació Ginkgo contra el càncer; ja que aquest arbre constitueix també el símbol de l'entitat. L'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha explicat que Berga inicia així  la campanya de plantació d'arbrat que portarà a terme les properes setmanes, bàsicament amb la reposició d'arbres en llocs on ja n'hi ha i alguns exemplars han mort durant l'hivern, però també amb nous punts d'arbrat com aquest.

"La plantació dels tres ginkgos és una acció més, per anar guanyant noves posicions d'arbrat en llocs on no n'hi ha hagut mai, per humanitzar la ciutat i donar-li un punt verd que és imprescindible". Segons Camps, l'objectiu del consistori és plantar arbrat en espais on no n'hi havia fins ara, i on pel poc espai disponible, no es poden plantar espècies de gran tampany, però sí "arbres d'una mida adequada que no esdevingui una molèstia en el futur". Oriol Camps ha valorat que, en aquest punt del carrer Salvador Espriu, "hi havia una plaça de color gris" i, en canvi, ara hi haurà verd. "És també una espècie especial per a molta gent perquè simbolitza resistència i vida", ha assenyalat Camps. 
 

La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, amb Oriol Camps. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El ginkgo, ha defensat Oriol Camps, és una espècie que va bé de plantar en espais com cruïlles, i se n'està pensant plantar-ne també a l'Avinguda del Canal. L'any 2017 ja es van plantar dos arbres d'aquesta espècie entre els carrers Gran Via i Lluís Millet. "Els d'ara són una mica diferents d'aquells, en el tipus de copa i també en les variacions de tardor, quelcom que hi aportarà també aquesta qualitat paisatgística, que dona valor a la ciutat", ha assegurat l'alcalde accidental i regidor. 

Per a la campanya de plantació d'arbrat d'enguany hi ha prevista la plantació d'una cinquantena d'arbres, bàsicament de reposició. Si bé també hi ha previst un nou punt d'arbrat a Santa Eulàlia; i en algun espai que encara no s'ha donat a conèixer. "La plantació és d'un volum semblant als anys anteriors, entre el que és reposició d'arbrat en mal estat i noves posicions", ha dit Camps. "També podria acabar passant que hi hagi alguna altra actuació no prevista en un principi", ha afirmat Oriol Camps, que no n'ha avançat més detalls. 

Desè aniversari de l'associació contra el càncer
 
L'acte de plantació dels tres ginkgos ha comptat amb la presència de diverses sòcies de l'entitat, que han estat les primeres que han ajudat en el seu arrelament. La presidenta Ginkgo, Aurora Fernández, ha destacat que aquest tipus d'arbre és una "espècie curiosa". A part de ser un dels arbres més antics del món, ja que s'han trobat diverses fulles fossilitzades conjuntament amb restes de dinosaures, també representa l'arbre de l'esperança, motiu pel qual van escollir-lo com a símbol en constituir-se fa deu anys.

"És l'únic arbre que va rebrotar a Hiroshima després de la bomba atòmica", ha recordat Fernández. "És un arbre lluitador, és vida, lluita i bellesa, amb una forta simbologia pels malalts oncològics", ha comentat Fernández. 

"Aquest any commemorarem el desè aniversari de l'associació, i que es plantin més ginkgos fa que també siguem més visibles: la gent de Berga es preguntarà quin tipus d'arbre és, identificarà les fulles que figuren al nostre logo, per a nosaltres és important", ha valorat Aurora Fernández. 

La presidenta de Ginkgo ha avançat que, al mes de setembre, l'entitat té previst fer una festa i un acte d'aniversari, amb el suport de l'Ajuntament de Berga, on es posarà una placa commemorativa. "Totes les activitats que farem durant l'any, tindran aquest toc especial, ens ha costat molt arribar fins aquí", ha assenyalat Aurora Fernández. 
 

Membres de Ginkgo llançant terra a les arrels d'un dels arbres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Després de l'èxit de la caminada 'Pas a pas' contra el càncer infantil, que va reunir 600 persones diumenge passat, l'entitat també ha organitzat per divendres vinent un concert de piano amb l'Escola Municipal de Música, amb el sistema de taquilla inversa.

Hi actuarà el jove virtuós Ot Ortega i dos alumnes més del centre. "L'objectiu és implicar la població infantil, per això els nens i nenes de l'Escola Sant Joan ens van fer els cartells de la caminada", ha comentat Fernández.  
 

Treballadors de la brigada plantant els tres ginkgos aquest matí abans de l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a