La Torre Nova de Cal Pons es queda fora dels ajuts de l'1,5% cultural d'enguany

Aquesta subvenció havia de permetre avançar en una segona fase de la intervenció a l'equipament

14 de març del 2019
Actualitzat a les 18:49h
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig
Colònia de Cal Pons, a Puig-reig | Aida Morales
L'Ajuntament de Puig-reig hi confiava però finalment no ha pogut ser. El projecte de reformes de la Torre Nova de Cal Pons a Puig-reig no ha estat una de les 14 iniciatives escollides a Catalunya per rebre la subvenció de l'1,5% Cultural del ministeri de Foment, malgrat que d'entrada havia passat una primera selecció. L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha explicat a NacióBerguedà que presentaran al·legacions per intentar que es tingui en compte aquesta actuació quan es tanqui definitivament la llista dels projectes subvencionats.

L'1,5% Cultural havia de permetre avançar en una segona fase del projecte de la Torre Nova, valorada en prop de 430.000 euros. No obstant això, Altarriba ha assegurat que  l'Ajuntament de Puig-reig continuarà buscant vies de finançament i que pot optar a la convocatòria de Foment de l'any vinent. 

L'alcalde de Puig-reig, acompanyat del vicepresident del Consell Comarcal del Berguedà va reunir-se fa uns mesos amb la subdelegada del govern espanyol, Montse Garcia, per parlar del deute dels ajuts Miner però també per defensar la necessitat de disposar de l'1,5% cultural per desenvolupar el projecte de la Torre Nova. En aquell moment, l'Ajuntament de Puig-reig i el consell comarcal van fer una valoració positiva de la trobada, si bé finalment Cal Pons no ha passat el tall i s'ha quedat sense aquesta subvenció. 

El ministeri de Foment va fer pública ahir la resolució de la convocatòria d'ajudes que obre cada any per finançar actuacions de millora i protecció del patrimoni històric, cultural i artístic. Entre els escollits, no hi ha Puig-reig, però sí que hi ha el projecte de recuperació de la Torre de la Petita de Berga, tal com va informar aquest diari anit. 

Entre els 14 projectes que s'han aprovat a Catalunya també hi ha el Castell de Voltrera, la Torre de Vallferosa, Vallbona de les Monges, el monestir de Santes Creus, l'antic Convent de Santa Anna i el Castell de Móra.

Primera fase d'obres en marxa, amb una ajuda del Feder

En aquests moments, a Cal Pons s'estan fent les obres de rehabilitació de la coberta de la torre, una primera fase que està valorada en 208.000 euros i compta amb un finançament dels fons europeus Feder d'uns 85.000 euros. El consistori també disposa, al respecte, de subvencions per a la recuperació del patrimoni de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Arxivat a