ANC i Òmnium ho tenen tot a punt per portar desenes de berguedans a Madrid

Berga omplirà tres autobusos per traslladar-se a la capital de l'Estat, mentre que de Gironella, Puig-reig i l'alt Berguedà en sortiran quatre més, en aquest cas compartits amb el nord del Bages i la Cerdanya

14 de març del 2019
Actualitzat el 16 de març a les 4:05h
Un autobús amb berguedans per la manifestació de l'11-S (arxiu).
Un autobús amb berguedans per la manifestació de l'11-S (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'independentisme vol desbordar la manifestació que es farà aquest dissabte al centre de Madrid amb el lema "La autodeterminación no es delito. Democràcia és decidir". El recorregut d'un quilòmetre i mig anirà de l'estació d'Atocha fins a la plaça de Cibeles, amb l'objectiu de replicar a la capital de l'Estat les grans mobilitzacions dels últims anys a Catalunya. A poc més de 48 hores per la marxa, l'ANC ja té preparats els autobusos que portaran milers de persones a la capital espanyola. D'aquests, almenys set autocars - alguns compartits amb poblacions del Bages i la Cerdanya - traslladaran desenes de berguedans a Madrid.

El coordinador de la secció local de l'ANC Berga, Lluís Escriche, ha explicat que a la ciutat s'han omplert dos autobusos i n'hi ha un tercer que també preveu sortir ple de la localitat. La sortida dels autobusos de Berga serà a dos quarts de 8 del matí i es tornarà de Madrid a les 10 de la nit.

Així mateix, tres busos més portaran veïns i veïnes de Gironella i Puig-reig. En aquest cas, Rosa Bertran de l'ANC Puig-reig ha detallat que són tres busos que ja s'han omplert amb persones de Gironella, Puig-reig, però també de Navàs i Balsareny, i que recolliran independentistes dissabte de bon matí en aquests quatre municipis. Per la seva banda, a l'alt Berguedà comparteixen un autocar amb veïns de la Cerdanya. 
 
En global, hi ha 400 autocars contractats -360 des de Catalunya, 40 des d'altres zones de l'Estat- i es preveuen almenys deu trens AVE plens en direcció a Madrid. Si s'hi arriba amb vehicle propi, l'organització recomana fer servir els aparcaments dissuasoris a les entrades de la capital espanyola. Hi assistirà el president de la Generalitat, Quim Torra, i quatre conselleres més: Elsa Artadi -Presidència-, Laura Borràs -Cultura-, Teresa Jordà -Agricultura- i Chakir el Homrani -Treball, Afers Socials i Famílies-.