Foment atorga l'1,5% cultural a Berga per recuperar la Torre de la Petita

La subvenció cobreix el 15% dels 213.951 euros que costarà l'actuació | Conjuntament amb els 160.000 euros que va concedir la Diputació l'any 2018, en completa el finançament i garanteix que l'obra es pugui licitar

14 de març del 2019
Actualitzat el 15 de març a les 0:24h
Torre de la Petita de Berga (arxiu).
Torre de la Petita de Berga (arxiu). | Aida Morales
El ministeri de Foment espanyol ha atorgat l'1,5% cultural al projecte de restauració de la Torre de la Petita i l'adequació del camí d'accés, l'única fortalesa carlina que resta dempeus a Catalunya. Aquesta ajuda cobreix el 15% del total de 213.951,33 euros previstos per a l'actuació. L'aportació, que es quedarà a prop de completar els 52.000 euros que faltaven, en permetrà la licitació. El projecte ja disposava d'una subvenció de la Diputació de Barcelona de 160.000 euros que suposa el 74% del cost. 

El Ministeri de Foment aportarà en global 5,65 milions d'euros a projectes de recuperació i posada en valor del patrimoni històric de Catalunya amb càrrec als fons que es generen per a l'1,5% cultural com a conseqüència de l'execució de l'obra pública. Aquesta és una xifra superior a la del 2018 que va ser de 3,8 milions. 

L'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha valorat aquest dimecres al vespre la resolució favorable a la Torre de la Petita, una de les assignatures pendents de Berga quant a patrimoni cultural, ja que fins aquest últim any la falta de finançament ha impedit materialitzar-hi qualsevol projecte. "Només hi ha 14 projectes escollits a tot el Principat i un  d'ells és el projecte de restauració de la Torre de la Petita", ha afirmat Camps. 

"El projecte es va fer íntegrament als Serveis Tècnics Municipals, a  estones, al llarg de gairebé dos anys. La concessió d'aquestes dues  subvencions l'entenc com un reconeixement a la qualitat del projecte", ha afegit. "Aquest 2019 serà finalment l'any de la torre", ha celebrat Camps. 

Entre els 14 projectes que s'han aprovat a Catalunya també hi ha el Castell de Voltrera, la Torre de Vallferosa, Vallbona de les Monges, el monestir de Santes Creus, l'antic Convent de Santa Anna i el Castell de Móra.

El projecte de recuperació de la Torre de la Petita, que data de 1840 i està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), preveu actuacions de restauració de la torre i el baluard per consolidar-ne l'estructura i evitar els esfondraments i l’adequació del camí d'accés. El termini d'execució es calcula que és d'uns quatre mesos la primera fase i d'uns tres mesos la segona, tal i com està distribuït en el projecte executiu actualment, si bé aquestes es podrien superposar en el temps. 
 
Una assignatura pendent

L'any 2015, CiU va aconseguir comprometre un fons FEDER que assumia el 50% de l'obra, però que no feia efectius els diners fins al cap de dos d'anys de la seva execució, el que dificultava que pogués tirar-se endavant per l'elevat endeutament del consistori. En aquest cas, se'n va fer una memòria valorada que situava el cost de tot el projecte sobre els 400.000 euros, però no se'n va arribar a redactar el projecte executiu que s'ha acabat de plantejar el darrer any i mig. 
Arxivat a