El Berguedà engega una campanya per trencar estereotips de gènere en l'esport

La primera fase de sensibilització comença diumenge amb una jornada d'activitats que tindrà lloc a la zona esportiva del Tossalet

13 de març del 2019
Actualitzat el 14 de març a les 18:46h
El Consell Comarcal del Berguedà promou l’igualtat de gènere en l’esport.
El Consell Comarcal del Berguedà promou l’igualtat de gènere en l’esport. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà promou una campanya per trencar estereotips de gènere en l'esport. L'ens comarcal posarà diumenge en marxa el projecte de sensibilització 'Esport: Igualar x Guanyar' amb una jornada d'activitats a la zona esportiva Toni Sabata. Es tracta d'una iniciativa que té per finalitat aconseguir la igualtat de gènere en l'esport. El projecte s'anirà construint amb diferents accions a curt i mitjà termini, entre elles una formació adreçada a les entitats, la recollida de dades de la pràctica esportiva disgregada per sexes, entre altres.

La consellera comarcal d'Afers Socials, Anna Maria Serra, i el conseller comarcal d'Esports, Abel García, han explicat en roda de premsa que la campanya va dirigida a tota la ciutadania, però molt especialment als joves de 12 a 18 anys.  "El propòsit és la sensibilització visibilitzant l'esport femení, trencant estereotips i motivant a la tria lliure sense condicionants de gènere, perquè l'esport no en té de gènere, no hi ha esports de noies ni de nois", ha assenyalat Serra. 

"Aquesta intenta ser una campanya en pro de trencar estereotips", ha afirmat Anna Maria Serra. La primera fase de sensibilització comença diumenge 17 de març amb la jornada de presentació que tindrà lloc a la zona esportiva del Tossalet de 10 del matí a 1 de la tarda. Durant tot el matí, es podrà practicar volei, futbol, patinatge, atletisme i zumba. També hi haurà animació infantil, esmorzar i una performance sobre el gènere i l’esport. 
 

La consellera de l'Àrea Social, Anna Maria Serra, i el conseller d'Esports, Abel García. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En aquest sentit, Abel García ha valorat positivament i ha agraït la participació de les entitats esportives i de professionals de l'esport: Club Esportiu Berga, Bàsquet Berga, Club Bàsquet Puig- Reig, Volei Gironella, Club Esquí Berga, Patinatge Cercs, Alter Sport, JAB, Mountain Runners del Berguedà participen d'una manera o altra en el projecte. La jornada inaugural està englobada dins els actes al voltant del Dia Internacional de les Dones, al Berguedà. "A partir d'aquest dia, les diferents entitats aniran apropant la campanya i els seus missatges als socis i sòcies i a les seves instal·lacions", han detallat els responsables comarcals. 

Un prejudici encara present

La consellera Anna Maria Serra ha explicat que els prejudicis continuen presents avui en dia. "Es continua marcant esports com d'homes i dones i el que volem és que la gent pugui practicar esport en funció dels seus interessos i no pel seu gènere", ha dit Serra. La campanya compta també amb el suport de l'Institut Català de les Dones.

"Els serveis tècnics hi estan treballant des de fa mesos", ha defensat la consellera. Per tal de donar continuïtat en el temps a la campanya i donar-li visibilització a xarxes, s'han creat vuit cartells diferents amb missatges i imatges que escenifiquen aquesta defensa de la igualtat de gènere a l'hora de triar un esport. "Se n'aniran llançant imputs a curt i mitjà termini", ha explicat Serra. 
 

Cartells de la campanya de sensibilització. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La intenció és que tothom sigui partícip "a l'hora de crear un entorn favorable, perquè tant nois com noies puguin triar l'esport que prefereixin". El conseller d'Esports, Abel García, ha exposat aquesta problemàtica i la necessitat "de feminitzar" el món de l'esport, en el sentit "d'igualar les quotes televisives i les retribucions als esportistes a l'esport d'elit", entre altres. "El grau d'abandonament de les noies a partir dels 12 anys és molt present, a vegades parlem d'una escletxa social, però també hi ha una escletxa en l'esport", ha expressat Abel García. 

"Tan debó en els propers anys aquestes campanyes no siguin necessàries", ha assegurat García. "Una de les oportunitats que ens pot oferir el món de l'esport és treballar en un àmbit com la igualtat per la incidència que té en moltes famílies", ha dit García. 
 

Un dels cartells de la campanya per la igualtat de gènere en l'esport. Foto: Consell Comarcal del Berguedà

 

Un dels cartells de la campanya per la igualtat de gènere en l'esport. Foto: Consell Comarcal del Berguedà