Primàries Berga pren forma amb l'objectiu de concórrer a les municipals

La candidatura vol forçar la unió dels partits sobiranistes, per bé que si acaba cristal·litzant, podria sumar una quarta llista independentista a la ciutat el 26 de maig

11 de març del 2019
Actualitzat el 19 de març a les 12:23h
Un votant a les passades eleccions municipals.
Un votant a les passades eleccions municipals. | Martí Albesa
Un grup ciutadà ha decidit impulsar Primàries Berga amb la voluntat d'aconseguir una llista independentista unitària a les eleccions municipals del 2019. Un centenar de persones hauria respost a la crida inicial feta pel grup promotor, segons ha pogut saber NacióBerguedà. Per tal de posar en marxa el procés, per estudiar-ne la viabilitat i la manera de fer-ho, els impulsors, entre els quals persones molt actives en cercles sobiranistes, van celebrar dissabte al vespre una reunió a l'Hotel Berga Park. A la trobada hi van assistir una trentena de berguedans i berguedanes. 

"A la vista que els partits berguedans i els seus referents catalans no accepten el plantejament i pretenen continuar amb la manera de fer política de sempre (de dalt a baix) i les lluites suïcides dins del moviment sobiranista, és el moment d'activar les primàries a Berga i presentar una candidatura a les eleccions del 26 de maig", han explicat els promotors. 

L'objectiu, expliquen, és "forçar la unitat dels grups independentistes, renovar la política i donar una forta empenta a Berga". En la propera assemblea de Primàries a Berga, que es farà properament, s'escollirà el seu consell electoral i de coordinació del grup, el qual esdevindrà interlocutor del moviment. Per aquest motiu, de moment, els promotors no han volgut identificar noms de les persones que pertanyen al moviment. Segons ha pogut saber aquest diari, entre les persones que han decidit tirar endavant Primàries Berga, hi ha veïns de Berga amb vincles amb entitats sobiranistes i amb partits de la ciutat. Per exemple, hi hauria regidors del PDECat i exregidors de CiU, entre altres.

La candidatura de Primàries Berga vol forçar la unió dels partits sobiranistes. Amb tot, si acaba cristal·litzant-se, podria suposar sumar una quarta llista independentista a la ciutat per als pròxims comicis. Aquesta s'afegiria així a les candidatures de la CUP, Junts per Berga i ERC. 

El procediment de primàries tindrà lloc a la ciutat el proper 23 de març, coincidint amb la darreda tongada que es farà a diferents municipis catalans, com ara Sabadell i Gavà. Segons el reglament de la proposta, a les primàries hi poden votar tots els ciutadans empadronats de Berga i la participació en aquestes no implica cap lligam posterior a la candidatura. Els membres del moviment es votaran amb llistes obertes que definiran l'ordre de la candidatura municipal. Segons els impulsors, els ciutadans interessats hi poden contactar a través del correu electrònic decidim@decidimberga.cat

Un dels propòsits de Primàries Berga, diuen, és "donar un toc d'atenció als partits que prioritzen els seus interessos egoistes enlloc dels del país i que ignoren el clam d'unitat i l'exigència d'implementar el mandat de l'1-O que els fa la gent". 
 
La iniciativa neix de Primàries Barcelona. Una idea que va proposar Jordi Graupera i que després va créixer fins a ser Primàries Catalunya amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). No obstant això, fonts de l'ANC Berga, han assegurat que la territorial de l'Assemblea a la ciutat no promou directament el procés de primàries a Berga. Un projecte que, en canvi, neix de la voluntat d'un grup de persones vinculades al sobiranisme. A la capital berguedana, la territorial té previst decidir aquest dimarts al vespre si dona suport a una possible candidatura, si bé les fonts recorden que els membres de l'entitat són lliures igualment d'escollir sumar-s'hi si així ho consideren a nivell personal. 

Unitat per "a fer República" i per al futur de la ciutat 

Primàries Berga exigirà, si aconsegueix els suficients suports per concórrer als comicis, que el futur govern de Berga tingui com a una "de les seves primeres prioritats" la implementació de la República Catalana.

Es busca "unitat per fer República" des dels municipis, perquè es considera que, "si hi ha un nou 155", els ajuntaments seran "la darrera trinxera del sobiranisme", afirmen també a través d'un comunicat que han fet públic aquest vespre. Els promotors de la iniciativa consideren, a més, que "Berga és una ciutat que els darrers anys ha anat enrere i que necessita de totes les mans per a progressar, que torni a ser una ciutat de referència i que no obligui a ningú a marxar per falta d'oportunitats". 
 
"Estem vivint moments històrics en què ens hi juguem molt. Però, malgrat tot, els partits sobiranistes estan desconcertats i dividits, i això desmotiva els ciutadans que volen un Estat per a Catalunya i que varen comprometre's el 1-O. Aquesta desunió és suïcida davant d'un Estat que no té dubtes ni límits en el seu intent d'eliminar la revolta democràtica catalana", exposen. 
Arxivat a