El Carnestoltes de Berga arrenca plantant cara al gènere

Diversos municipis de la comarca ofereixen botifarra d'ou per celebrar Dijous Llarder

Redacció
12 de febrer del 2015
Actualitzat a les 22:42h
Una mare i una filla mirant l'exposició 'Què ens amaguen els contes?'
Una mare i una filla mirant l'exposició 'Què ens amaguen els contes?' | Aida Morales

L'Ajuntament de Berga regala pa amb botifarra d'ou per celebrar Dijous Llarder Foto: Aida Morales


Amb les primeres botifarres i seguint la tradició del Dijous Llarder, el Carnestoltes ja ha començat a la majoria de pobles i ciutats de la comarca. A alguns llocs, el Rei o la Reina encara no s'ha deixat veure, i ho farà els propers dies; mentre que en d'altres, el Rei o la Reina ja ha començat a treure el cap. El que no ha faltat a cap municipi, però, ha estat la tradicional botifarra d'or. Aquest ha estat el cas de Gironella, on se n'ha repartit per a tothom, o Berga, on l'Ajuntament n'ha ofert a tothom des de la plaça de Sant Joan. D'altra banda, la tradició també s'ha vist a la majoria d'escoles del Berguedà, on s'han realitzat actes i sortides especials en motiu del primer dia de Carnestoltes. 

A la capital del Berguedà, però, i per donar el tret de sortida a un Carnestoltes marcat per la conscienciació i la voluntat de trencar estereotips, s'ha inaugurat l'exposició 'Què ens oculten els contes?'. Amb aquesta, i segons ha explicat el regidor de Festes, Jaume Vegas, es volen intentar mostrar, tant a pares com a fills, els missatges, moltes vegades amagats, que inculquen els contes. De fet, i tal i com recull l'exposició, els contes transmeten símbols, valors i rols, i moltes vegades aquests reprodueixen el fet que ella sempre esperi, cusi, netegi i plori; mentre que ell sempre lluiti, salvi, rescati i viatgi. 

 
Davant d'això, l'exposició dóna idees per tergiversar aquest missatge, així com per difondre'n un altre amb uns elements que poden ser, si no els mateixos, similars. Per exemple, es proposa als pares canviar els atributs dels personatges dels contes que s'expliquin als fills. També es poden canviar les situacions, els adjectius o el desenllaç: “Que la princesa, a més de ser dolça, sigui valenta; i que el príncep, a més de ser lluitador, sigui sensible”. Un Carnestoltes en clau política, que Vegas ha indicat que no s'havia fet mai i que és fruit d'una feina “molt ben feta” de Serveis Socials. 

A més de l'exposició, i recordant el tast de botifarra d'ou que oferien els cansaladers de Berga anys enrere, el consistori ha regalat pa amb botifarra d'ou a tots els veïns i veïnes que s'hi han volgut apropar. Segons ha afirmat el regidor, aquest ha estat un pas per recuperar aquesta activitat en la qual, de cara a properes edicions, s'espera tornar a recuperar la presència dels tocinaires de la ciutat. 

 
A Berga, els actes continuen aquest divendres amb un esmorzar per a les escoles a la plaça de Sant Pere, acompanyat per balls, danses i contes no sexistes, així com el gran ball de Carnestoltes per a la Gent Gran a partir de la tarda. De cara a dissabte, serà quan arribarà la Reina Carnestoltes, la Flautista de Bergamin. A partir de les 17.00 hores de la tarda començarà la rua amb els Trastukats al capdavant, que acabarà amb el Ball dels Cornuts i l'entrega de premis per a les millors carrosses. 

Diumenge tindrà lloc la Guerra de Farina entre el bàndol Carlí i el Lliberal a la plaça de Sant Pere i, de cara a la tarda, serà el torn del Carnestoltes infantil. A partir de les 17.00 hores, hi haurà el ball amb l'actuació de Dani Magyk i el grup Ai, Carai!, que substituirà l'actuació dels Koloraines, que s'ha hagut d'anul·lar. Finalment, dimecres 18 de febrer s'enterrarà la Reina Carnestoltes amb la participació de molts ploraners i ploraneres, i es realitzarà la tradicional Sardinada popular. 
Arxivat a