Jocs d'Hivern

El Berguedà debat el seu paper en la candidatura pels Jocs d'Hivern en una primera reunió de treball

Una trentena d'agents públics i privats es troben al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà amb el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras

per Pilar Màrquez Ambròs , Guardiola de Berguedà, 7 de març de 2019 a les 12:52 |
Foto de grup de la primera taula de treball sobre els Jocs d'Hivern al Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Berguedà ha constituït aquest dijous la taula de treball que aglutina agents públics i privats per encaixar la comarca com a actiu en la candidatura Pirineus - Barcelona als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Una trentena d'actors implicats, entre alcaldes, empresaris, hostalers, persones del món de l'ensenyament, representants de clubs esportius i esportistes, s'han reunit al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola amb el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, la Diputada d'Esports, Maria Teresa Fandos, i representants del Consell Comarcal del Berguedà. També hi ha participat el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font. 

Ha estat la primera de les reunions territorials que s'han fet al país sobre el projecte, després que el Govern aprovés aquest dimarts crear un programa per a la preparació de la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona. L'executiu català considera que l’organització d’aquest esdeveniment seria "cabdal" per a la projecció exterior de Catalunya i per al "desenvolupament econòmic i social del territori, especialment, de les comarques pirenaiques". En aquest sentit, el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, ha ressaltat avui que "aquest és un projecte de país" que pretén ser "elaborat de forma conjunta" i "no de Barcelona cap al Pirineu". 


La Generalitat ha encarregat al Berguedà plantejar propostes en els àmbits de la mobilitat, la sostenibilitat ambiental, l'esport i la promoció econòmica i turística.  
 

Taula de Treball pels Jocs d'Hivern a Guardiola de Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El president comarcal Josep Lara ha defensat als mitjans, després de la sessió de treball, la voluntat de l'administració comarcal de tenir en compte agents públics i privats a l'hora de planificar propostes per a la candidatura. "Des del consell comarcal ens mantindrem atents i amatents per tal de continuar aquestes taules de participació, perquè ens interessa l'opinió de tothom", ha argumentat Lara.

"La nostra idea és que tothom pugui aportar idees perquè els Jocs d'Hivern comportin uns resultats positius pel Berguedà, i perquè la comarca esdevingui un punt conegut arreu del món", ha defensat el president comarcal. El conseller comarcal d'Esports, Abel García, ha destacat, sobretot, "la transversalitat" i "les múltiples opinions" que han quedat incloses aquest matí en la taula de treball. García ha subratllat la presència a la taula del sector esportiu i empresarial, i molt concretament d'esportistes "que n'han de ser protagonistes" com Ivan Camps o Clàudia Sabata.

Durant la reunió s'han tractat també qüestions com la situació de l'antiga estació d'esquí dels Rasos de Peguera, tancada des de 2004, o el projecte per a l'ampliació i implementació d'un tercer carril reversible al tram nord de la C-16 entre Berga i Bagà.

Així mateix, la diputada Maria Teresa Fandos ha animat als assistents a la taula de treball a presentar idees que no necessàriament s'han d'englobar en l'aspecte esportiu o d'instal·lacions per acollir proves durant els quinze dies de jocs. "Tots hem de pensar què podem fer per sumar-nos a la candidatura, també en aspectes com el gastronòmic o el cultural", ha explicat Fandos.

També s'ha reflexionat sobre la importància de potenciar de cara als joves la formació relativa al món de l'esport. Per exemple, amb el cicle de grau mitjà d'Activitats Fisicoesportives a la Natura de l'Institut Alt Berguedà de Bagà; o amb el futur cicle formatiu de grau superior d'Ensenyament i Animació Socioesportiva, que s'impartirà al mateix centre el curs vinent. 

"Hem de pensar a llarg termini quines propostes del Berguedà poden encaixar amb els Jocs d'Hivern", ha dit la diputada. "Segur que a la Cerdanya serà un lloc on es faran competicions, però una majoria de les persones que hi pugin a entrenar ja abans dels Jocs d'Hivern hauran de passar pel Berguedà", ha afegit Maria Teresa Fandos que, entre altres, ha animat a pensar idees perquè "tota aquesta gent pari" a la comarca. 
 

El president comarcal Josep Lara amb el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras i la Diputada d'Esports, Maria Teresa Fandos, entre altres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Repercussió a llarg termini per al Pirineu

Ricard Font ha recordat els beneficis que van tenir per a Barcelona els Jocs Olímpics del 92 i el creixement posterior que va viure com a conseqüència la capital catalana. "Tenim una infraestructura bàsica com és l'aeroport, que l'any olímpic va rebre 10 milions de passatgers, i que a partir de llavors ha crescut gràcies a les repercussions posteriors", ha assenyalat Font. "El llegat dels Jocs Olímpics va obligar a construir la Terminal 1", ha assegurat el president de Ferrocarrils. Un impacte a llarg termini que la Generalitat creu que els Jocs d'Hivern tindrien en el territori del Pirineu i el Prepirineu, segons ha estat d'acord Gerard Figueras. 

El secretari general de l'Esport ha apuntat, a més, que el paper de la reunió ha estat obrir les portes perquè sigui el Berguedà qui decideixi quines han de ser les prioritats "que han de servir" a la comarca "al voltant de la seva participació en aquest projecte esportiu i olímpic". Segons Figueras, "el projecte és per a 2030, de manera que les propostes que han d'acompanyar la candidatura poden anar dibuixant-se amb temps". 

A partir d'ara, caldrà decidir la periodicitat de les reunions dels agents públics i privats del Berguedà, la propera de les quals està pensada ja per d'aquí a un mes. 

 

Participació