25 Biopics musicals que no et pots perdre

Pep Saña
07 de març del 2019
Actualitzat a les 18:36h
1200_1551952349biopics
1200_1551952349biopics
El cine no es pot entendre sense la música, i al mateix temps aquesta no seria possible sense grans artistes al darrera. Guitarristes, pianistes, cantants, compositors i altres músics han tingut el seu moment a la gran pantalla per explicar, gairebé sempre, com la seva vida els ha forjat el caràcter necessari o els ha influït en la seva música. Les pel·lícules o biopics de músics també han servit per homenatjar-los com mereixien i, en molts casos, per acostar-los a un públic que només coneixia la seva obra, però no la seva vida. Al llarg de la història de la música hem trobat artistes molt diferents entre si però que gairebé tots tenien alguna cosa en comú, un do per la música i unes adversitats a superar per a arribar a l’estrellat.

Bohemian Rhapsody ha estat un dels èxits cinematogràfics més grans de l'any i el biopic més rendible de la història. I és que, després de l'èxit de Queen, sembla ser que els biopics es convertiran en el proper filó de Hollywood. De moment ja es pot veure el trailer de The Dirt, biopic de la banda californiana de Glam Metal, Mötley Crüe, la data d’estrena és el 22 de març a NETFLIX, ja es pot veure també el trailer de Rocketman, biopic sobre Elton John, s’estrenarà en cine al maig, i està en camí Street Survivors, biopic de la banda americana de Rock Sureny, Lynyrd Skynyrd, sembla que s’estrenarà aquest estiu. 

The Dirt - Netflix Trailer Oficial Subtitulat Espanyol (2019)


Rocketman - Trailer Paramount Pictures Spain (2019)


Mentrestant, hi ha en preparació un d'Elvis Presley, també un projecte encara sense títol sobre la vida d’Arnel Pineda cantant de Journey, també sembla encaminat la del mític Lemmy Kilmister, líder de Motörhead mort al 2015 i un de Amy Winehouse que començarà a rodar-se aquest any. 

Fins aquí és present i futur, però el motiu de l’article és en passat, he volgut fer una selecció amb els millors 25 biopics de bandes i solistes que hem pogut gaudir des de 1979 fins ara, amb estils que van des de la Clàssica fins al Heavy Metal, passant pel Rock, Blues, Soul,R & B, Country i Punk. Bohemian Rhapsody no és l'únic biopic que ha destacat a nivell mundial i tampoc és l'únic que mereix ser vist. Segurament ja coneixeu i heu vist alguns o tots dels 25 biopics que recomano aquí, si no, son molt bones opcions per entrar de ple a les pel·lícules biogràfiques musicals i conèixer més a fons les interioritats de la vida personal i professional de les estrelles de la música. He obviat a propòsit en aquesta recomanació el biopic, I'm Not There (2007), del mític Bob Dylan del que soc fan, ho he fet perquè és una pel·lícula infumable, avorrida i plana, tot i que la critica la deixa força bé, tots sabem, que els crítics quan la pel·lícula és una castanya que no la veu ningú, per ells és una obra mestra. He estat a punt de fer-ho també amb The Doors (1991), no és tant fluixa com l’altra però crec que Oliver Stone, el director, que va viure aquella època in situ l’hi podia haver tret molt més al film. Si deixem a un costat l’ estrictament musical, aquests biopics també han suposat en molts casos un punt d'inflexió en la carrera dels seus intèrprets, set personatges d'aquests biopics van ser nominats a l’Oscar, Joaquin Phoenix (En La Cuerda Floja) (2005) i Cate Blanchett (I'm Not There) (2007), son els únics que no el van guanyar.

La Rosa (The Rose) (1979)  
 

Presumptament inspirada en la vida de Janis Joplin, The Rose és un biopic fictici que narra la tumultuosa vida d'una estrella de Rock a la cúspide de la seva carrera. Una estrella tan explosiva i torrencial a l'escenari com desgraciada i desquiciada fora d'ell. Rose (Bette Midler) és una estrella de Rock d’èxit, però molt enganxada a l'alcohol i a les drogues. Amb el pas del temps, els excessos seran la causa del seu declivi. Quan Rose, intentant sortir d'aquest infern, li demana al seu mànager (Alan Bates) que li deixi agafar-se un respir, ell s’hi nega. Llavors ella busca consol i amor en els braços d'un atractiu “jeta” (Frederic Forrest) que no podrà seguir el ritme frenètic de la seva vida d'excessos. The Rose és una gran pel·lícula, defensada amb molta solvència a través de dos pilars bàsics, l'espectacular interpretació de Bette Midler i una banda sonora magnífica. 
Director: Mark Rydell
Bette Midler, Alan Bates, Frederic Forrest, Harry Dean Stanton, Barry Primus, David Keith, Sandra McCabe

Amadeus (1984)

Antonio Salieri és el músic més destacat de la cort de l'Emperador Josef II d'Àustria. Entregat en cos i ànima a la música, promet a Déu humilitat i castedat si, a canvi, conserva les seves extraordinàries dots musicals. Però, després de l'arribada a la cort d'un jove anomenat Wolfang Amadeus Mozart, Salieri queda relegat a un segon pla. Enfurismat per la pèrdua de protagonisme, farà tot el possible per arruïnar la carrera del músic de Salzburg. Mentrestant, Mozart, aliè a les maquinacions de Salieri, sorprèn a tots amb la seva genialitat com a músic, però també amb les seves excentricitats. Com sigui que la història real hagi estat, no és un aspecte important, ja que el film no intenta ser un relat biogràfic històric de la vida d'aquests dos personatges. Guanyadora de 8 Oscars, incloent pel·lícula, director, actor i guió adaptat, passarà a la història com un dels grans biopics musicals, ple de moments memorables, que impacta i diverteix al mateix temps.
Director: Milos Forman

Tom Hulce, F. Murray Abraham, Elizabeth Berridge, Simon Callow, Roy Dotrice,Christine Ebersole, Jeffrey Jones, Charles Kay, Richard Frank, Cynthia Nixon

Cruce De Caminos (Crossroads) (1986)  


Presumptament inspirada en el bluesman Willie Brown que va ser un dels mestres de Robert Johnson, el famós guitarrista que la llegenda diu que va fer un pacte amb el diable. Eugene (Ralph Macchio) estudia en una escola de música i la seva especialitat és la guitarra. Però el seu somni és trobar-se amb el mític bluesman Willy "Quatre Ulls" Brown que viu en una residencia d'avis. Eugene hi troba feina per fregar i convenç a la llegenda reciclada a antipàtic i egocèntric, a escriure un tema inèdit que mai va sortir a la llum. Willy l’hi demana que l’ajudi a fugir per emprendre un viatge cap al Delta del Mississippí, a l'encreuament de camins assenyalat, on va ser el primer punt de trobada del vell músic amb l'essència del Blues, i que segons ell, creu que va tenir un pacte amb el diable per iniciar la seva fulgurant carrera musical. Especial atenció al duel espectacular de guitarres final entre el principal protagonista i el guitarrista de Rock, Steve Vai. Tot un obsequi per les orelles.

Director: Walter Hill
Ralph Macchio, Joe Seneca, Jami Gertz, Harry Carey Jr., Joe Morton, Robert Judd, Dennis Lipscomb, Steve Vai, Allan Arbus, Gretchen Palmer, Tim Russ

Sid & Nancy (1986)

Repassa la trajectòria i els últims anys de Sid Vicious, baixista de la mítica banda de Punk, Sex Pistols. Sid Vicious i Johnny Rotten eren les estrelles de la banda. Sid s'enamora d'una noia americana, Nancy Spungen, i tots dos no només mantenen una relació junts, sinó també amb el món de les drogues. A l'octubre de 1978, a l'hotel Chelsea de NY, Nancy és trobada apunyalada al costat de Sid, abatut de pena. Arrestat i acusat del seu assassinat, mor de sobredosi abans del començament del seu procés judicial. La pel·lícula es basa en el llibre de Deborah Spungen (mare de Nancy Spungen) And I Don't Want To Live This Life. La pel·lícula és el cru relat de disbauxa i droga en que es va convertir el món del Punk en aquesta època. Protagonitzada per Gary Oldman en el paper de Sid, i Chloe Webb en el de Nancy, malgrat ser un fracàs a taquilla, el film ha arribat a convertir-se en un clàssic de culte.

Director: Alex Cox 
Gary Oldman, Chloe Webb, Courtney Love, David Hayman, Xander Berkeley,Perry Benson, Andrew Schofield

La Bamba (1987)
 

The Day The Music Died (El dia que va morir la música). Això diu la cançó American Pie de Don McLean, referint-se a l'accident aeri que es va emportar a Buddy Holly, The Big Bopper (J. P. Richardson) i el nostre protagonista, Ritchie Valens, a la tomba amb només 17 anys quan estava en tot el seu esplendor artístic. La Bamba explica la seva història, interpretada per Lou Diamond Phillips en el paper de Ritchie, l'ascens vertiginós d'un jove amant de la música, Ricardo Esteban Valenzuela Reyes conegut com Ritchie Valens d'origen mexicà nascut a Los Angeles, Califòrnia i que sempre portava la seva guitarra a sobre fins que li va arribar una oportunitat d'èxit gràcies a un caça talents. El relat s'ambienta en els anys 50, amb el Rock & Roll en el seu màxim apogeu amb noms com Elvis Presley, i per tant amb una dura competència. El seu èxit més gran li vindria versionant un tema del folklore mexicà, La Bamba, amb el que aconseguiria immortalitzar el seu nom abans que el destí el convertís en llegenda. Carlos Santana va participar en la producció. A més de Los Lobos, que interpreten la major part de cançons, destaquen el bluesman Bo Diddley i el gran Bryan Seltzer, que apareix fent un petit paper interpretant a Eddie Cochran, tocant la també clàssica Summertime Blues.

Director: Luis Valdez
Lou Diamond Phillips, Esai Morales, Rosana De Soto,Elizabeth Peña, Joe Pantoliano, Danielle von Zerneck

Bird (1988)

La fama del saxofonista de Jazz Charlie ’Bird’ Parker creix ràpidament a partir de la seva arribada a Nova York al 1940. Però Parker comença a abusar de l'alcohol i les drogues, i la seva vida es converteix en un infern.

Director: Clint Eastwood
Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker, Samuel E. Wright, Keith David, James Handy, Anna Thomson (AKA Anna Levine), Morgan Nagler, Bill Cobbs, Sam Robards, Arlen Dean Snyder, Penelope Windust, John Witherspoon, Tony Todd

Gran Bola De Fuego (Great Balls Of Fire!) (1989)
 

Aproximació biogràfica al mite del Rock and Roll Jerry Lee Lewis, alies The Killer. Basat en la biografia que va escriure la seva tercera (de les sis que va tenir) dona, Myra Gale Brown, explica els seus començaments com a cantant, els seus grans èxits amb les seves espectaculars actuacions on cremava el piano, l’escàndol i com va caure en desgràcia quan es va casar amb ella, eren cosins, ella tenia 13 anys i ell 22.

Dennis Quaid broda el paper fins a tal nivell que el mateix Jerry Lee Lewis va quedar impressionat. Ens trobem davant d’un dels grans noms del Rock and Roll, va haver-hi moments en els que es tutejava amb els més grans l’època, des de Chuck Berry a Little Richard passant per Buddy Holly. Fins i tot amb el rei, Elvis Presley. Qui no ha sentit alguna vegada el seu clàssic, Great Balls Of Fire?.

Director: Jim McBride
Dennis Quaid, Winona Ryder, Alec Baldwin, John Bloom, Trey Wilson, Stephen Tobolowsky

The Doors (1991)
 

Jim Morrison, líder de The Doors, per molts va ser un regal de Déu, per d’altres, un fill del Dimoni. Va viure al límit, en una anàrquica carrera autodestructiva esquitxada d'escàndols i rampells d'ira i de passió que el van enfonsar en un abisme de sexe, alcohol i drogues.
Director: Oliver Stone

Val Kilmer, Meg Ryan, Kevin Dillon, Kyle MacLachlan, Frank Whaley, Michael Madsen, Billy Idol, Kathleen Quinlan, Michael Wincott, Bruce McVittie, Dennis Burkley, Josh Evans, Costas Mandylor, Crispin Glover, Mimi Rogers, Sam Whipple, Josie Bissett, Kelly Hu, Titus Welliver, Sean Stone, Oliver Stone

Tina What's Love Got To Do With It (1993)  

Biopic que explica la vida i la trajectòria musical de Tina Turner des dels seus inicis, en els que amb 19 anys coneix al carismàtic músic Ike Turner. Nascuda com Anna Mae Bullock al 1939 en una petita població de Tennessee, el destí de Tina no li va donar ni un segon de descans. Al costat d’Ike va aconseguir la gloria al món de la música, però també va pagar molt car l'èxit, el seu matrimoni va estar marcat per la violència, els maltractaments i l'angoixa, però Tina va poder trobar el valor suficient per abandonar-ho tot i començar de nou la seva vida i la seva carrera. 

Director: Brian Gibson
Angela Bassett, Laurence Fishburne, Vanessa Bell Calloway, Jennifer Lewis, Phylis Yvonne Stickney, Khandi Alexander

Casi Famosos (Almost Famous) (2000)

Aquesta pel·lícula sorgeix de la pròpia experiència personal del seu director Cameron Crowe que havia reballat a la revista Rolling Stone. Aquest al·lucinant i apassionant viatge a les entranyes d'una banda de Rock i al seu món, és una de les experiències més genuïnes i disfrutables. Gràcies a les seves bones crítiques musicals, un jove que aspira a ser periodista és contractat per la revista Rolling Stone per cobrir la gira d'una famosa banda dels 70’s, se’n va de gira amb ells per escriure sobre els concerts, sobre la banda mateixa i sobre l'experiència inoblidable que viurà.

Crowe aconsegueix un film meritori en moltíssim sentits, primer és una descripció fascinant del món de la música, les gires i les bandes, món on imperaven el sexe i les drogues, segon fa una recopilació magistral de la música dels 70’s, i la plasma al llarg de film i tercer, aconsegueix una comèdia plena de cites, gags i personatges entranyables. Relat extraordinari, ple d'una precisió i d'una professionalitat realment visibles, espectacular recorregut per la dècada dels 70 i la seva música.

Director: Cameron Crowe
Billy Crudup, Frances McDormand, Patrick Fugit, Kate Hudson, Jason Lee, Philip Seymour Hoffman, Anna Paquin, Fairuza Balk, Noah Taylor, Zooey Deschanel, Jimmy Fallon, Bijou Phillips, John Fedevich, Mark Kozelek, Jay Baruchel

Rock Star (2001)  

La idea original de la pel·lícula està basada en la història de Tim “Ripper” Owens, el que va ser durant uns anys el cantant que va substituir a Rob Halford a Judas Priest.
Chris Cole (Mark Wahlberg) és un fanàtic obsessiu de la banda Heavy, Steel Dragon. Els admira tant que amb els seus amics ha format una banda tribut. Després d'algunes discussions internes, Chris és expulsat de la banda que ell mateix va fundar. Llavors, arriba la trucada màgica. Sembla ser que el cantant dels Steel Dragon abandonarà la banda i la resta de membres busquen un substitut. Per casualitat veuen un vídeo d’un concert de la banda tribut en el que canta Chris, queden impressionats pel seu talent i el conviden a fer una audició. Chris i Emily, la seva novia i manager (Jennifer Aniston), viatgen a Los Angeles i finalment Chris és seleccionat com a substitut. Comença el seu meteòric ascens, però els excessos que acompanyen la seva nova feina aviat el posen en conflicte amb la seva novia, de tal manera que tots dos han de decidir què importa més, si la manera de viure d’una l'estrella de Rock o la seva relació.

Director:  Stephen Herek
Mark Wahlberg, Jennifer Aniston, Jason Flemyng, Timothy Olyphant, Timothy Spall, Dominic West, Dagmara Dominczyk

Ray (2004)
 

La vida de Ray Charles és una muntanya russa de triomfs i fracassos personals que van passant al llarg de la seva carrera. Ray era un home capaç de fusionar amb enorme eficàcia els més diversos estils musicals, Jazz, Rhythm & Blues, Rock & Roll, Gospel i Country. La pel·lícula es centra en el període més explosiu de la carrera de Ray, que comença quan aquest jove negre i cec puja sol a un autobús a Florida i creua el país per anar a parar a l’esplendorosa escena jazzística de Seattle. Quan és descobert per Atlantic Records, comença el seu imparable ascens a la fama, però també la seva addicció a les drogues i a les dones. Al mateix temps, haurà de superar greus traumes infantils com la mort del seu germà George i la pèrdua de la vista a partir dels cinc anys, fets que marquen per sempre la seva vida i la seva música.

Director: Taylor Hackford
Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Clifton Powell, Harry Lennix, Terrence Howard, Larenz Tate, Richard Schiff, David Krumholtz, Curtis Armstrong, Bokeem Woodbine, Warwick Davis, Patrick Bauchau

En La Cuerda Floja (Walk The Line) (2005)

Biopic del gran cantant de música Country, Johnny Cash. La història comença a Arkansas, a l'època de la gran depressió. John R. Cash, fill d'un granger, no triga gaire a fer gires salvatges amb els pioners del Rock And Roll, Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis i Waylon Jennings, gires que culminen amb el seu inoblidable concert de 1968 a la presó de Folsom. Cash es va convertir en l'artista més popular del moment, arribant a vendre més discos que els Beatles. 

Director: James Mangold
Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Robert Patrick, Ginnifer Goodwin, Shelby Lynne, Hailey Anne Nelson, Dallas Roberts, Larry Bagby, Waylon Payne 

Stoned (2005)

Crònica de l'agitada vida i estranya mort de Brian Jones, un dels fundadors dels Rolling Stones que va aparèixer mort a la piscina de casa seva unes setmanes després d'haver deixat la famosa banda. Mai s'ha sabut amb exactitud quines van ser les causes de la seva mort, accident, sobredosi o assassinat. Stoned opta per la tercera tesi, pobrament avalada per una confessió de culpabilitat en el seu llit de mort al 1993 de Frank Thorogood, el paleta encarregat de les obres de rehabilitació de la mansió del músic.
Director: Stephen Woolley

Leo Gregory, Paddy Considine, Luke de Woolfson, Ben Whishaw, James D. White, Nathalie Cox, Tuva Novotny, David Morrissey, Amelia Warner, Gary Love, Ralph Brown

Cadillac Records (2008)  
 
 
 
Crònica de l'auge als anys cinquanta a Chicago del segell discogràfic Chess Records, que en uns anys turbulents va gravar discos de llegendes de la música negra com Muddy Waters, Leonard Chess, Little Walter, Howlin’ Wolf, Etta James i Chuck Berry. El relat depèn més de la música que de la història, que és potser com ha de ser, un fascinant retrat de l'evolució de l’estil de la música negra, i dels intricats motius dels homes blancs que van tenir el instint d’apostar-hi.

Director:  Darnell Martin
Adrien Brody, Beyoncé Knowles, Jeffrey Wright, Emmanuelle Chriqui, Gabrielle Union, Norman Reedus, Columbus Short, Cedric the Entertainer, Mos Def, Jay O. Sanders, Eamonn Walker, Tammy Blanchard, Shiloh Fernandez, Eric Bogosian

Corazón Rebelde (Crazy Heart) (2009)

Bad Blake (Jeff Bridges), un cantant de música Country que viu al marge de la societat, després de diversos fracassos matrimonials, es refugia a l'alcohol. Quan sembla que ja no hi ha salvació per ell, apareix Jean (Maggie Gyllenhall), una reportera que descobrirà qui és el veritable Bad. Guanyadora de 2 Oscars, millor actor (Jeff Bridges), i millor cançó.

Director: Scott Cooper
Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall, Colin Farrell, Sarah Jane Morris, Beth Grant, Annie Corley, Tom Bower, Alexandria Morrow, Luce Rains, Therese Olson, Josh Berry, Jack Nation, Ryan Bingham.

Nowhere Boy (2009)  
 

Pel·lícula biogràfica que va des de la infància i adolescència de John Lennon fins a la formació dels Beatles. Liverpool 1955, John era un adolescent intel·ligent i rebel, amb una família conflictiva, sense pare, i en la que dues dones vivien enfrontades perquè tenien idees contraposades respecte al seu futur. Mimi, la tia severa que l’havia criat, i Julia, la seva mare, una dona plena de vitalitat. Impulsat pel desig de tenir una família normal, John es refugia a l'excitant món del Rock, on troba la seva ànima bessona en l'adolescent Paul McCartney. Però justament quan John és a punt de començar una nova vida, pateix una tràgica pèrdua. El jove Lennon, haurà de trobar forces per seguir endavant i la seva veu ressonarà per tot el món donant vida al mite. Biopic escrit per Matt Greenhalgh, guionista de l’aclama’t film Control, que narrava la vida de Ian Curtis, cantant de Joy Division.
Director: Sam Taylor-Johnson (AKA Sam Taylor Wood)

Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Thomas Brodie-Sangster, Sam Bell, Anne-Marie Duff, David Morrissey, Ophelia Lovibond, Josh Bolt, Jack McElhone, Calum O'Toole, Ellie Jeffreys, Les Loveday

The Runaways (2010)
 

Los Angeles, any 1975. Joan Jett (Kristen Stewart) i Cherie Currie (Dakota Fanning) són dues noies joves amb el Punk a les venes, que es coneixen i decideixen formar una banda. Biopic de la banda de Punk Rock femení dels anys 70, The Runaways dirigit per la realitzadora de vídeos i fotògrafa Floria Sigismondi.

Director: Floria Sigismondi
Kristen Stewart, Dakota Fanning, Scout Taylor-Compton, Alia Shawkat, Tatum O'Neal, Michael Shannon, Brett Cullen, Danielle Riley Keough, Stella Maeve, Hannah Marks

Jimi: All Is By My Side (2013)

La pel·lícula mostra a pinzellades els començaments del genial artista de Seattle fins al mític concert de Monterrey al 1968. No era fàcil filmar un biopic que narrés la història de Jimi Hendrix sense recórrer als tòpics, el més previsible hagués estat mostrar una col·lecció d'excessos amb l'excusa de retratar al genial guitarrista de Seattle. Ens trobem davant d’una pel·lícula de ritme més aviat pausat i de molts diàlegs. Destacar la magnífica interpretació de André Benjamin, et fa creure que estàs veient a Hendrix, tant físicament com la seva veu o les poses a l'escenari. Molt encertades també Imogen Poots i Hayley Atwell, interpretant a dues de les dones que es van creuar en la vida d'aquesta llegenda del Rock. Mostra la imatge sobre l'escena musical americana i britànica dels 60, fent referència directa o indirectament a bandes com els Stones, Beatles, The Who, Cream o The Animals entre d’altres. Si no vaig errat, aquesta pel·lícula no ha estat estrenada mai a l’estat espanyol, per tant s’ha de veure en V.O. subtitulada.

Director: John Ridley
Andre Benjamin, Imogen Poots, Hayley Atwell, Ruth Negga, Adrian Lester, Ashley Charles

I Feel Good (La historia de James Brown) (2014)  

Basada en l'extraordinària trajectòria del padrí del Soul, la pel·lícula s'endinsa amb detall dins la música, la vida i els estats d'ànim de James Brown, guiant al públic en un viatge des de la dura infància del cantant fins que es converteix en una de les figures més influents del segle XX.

Director: Tate Taylor
Chadwick Boseman, David Andrew Nash, Nelsan Ellis, Viola Davis, Octavia Spencer, Jill Scott, Tika Sumpter, Dan Aykroyd, Keith Robinson, Lennie James, Fred Melamed, Craig Robinson, Josh Hopkins, Brandon Smith, Aunjanue Ellis, Tariq Trotter, Aloe Blacc, Nick Eversman, J.D. Evermore, Carol Lee, Cleta Elaine Ellington

Love & Mercy (2014)
 

Narra els començaments dels californians The Beach Boys a través de la figura de Brian Wilson, fundador de la banda, la seva gran influència en la música, la seva vida dècades després d'aconseguir l'èxit i els seus problemes nerviosos que van propiciar la seva relació amb el polèmic terapeuta, Eugene Landy. La pel·lícula barreja els moments en els que la banda liderava el panorama musical a la dècada dels 60 amb el present de Brian Wilson i la seva constant lluita contra els problemes mentals que pateix. Una petita joia i un gran tribut a un dels millors músics del segle XX, Brian Wilson, en el que anima a descobrir a una banda normalment reduïda a Surfin' USA. Una recomanació, aguanteu fins als crèdits finals.

Director: Bill Pohlad
Paul Dano, John Cusack, Elizabeth Banks, Paul Giamatti, Jake Abel, Joanna Going

Jersey Boys (2014)


Adaptació del musical homònim, que va guanyar un Emmy. Explica la història de quatre joves de New Jersey que anaven per mal camí fins que es van unir per crear l'icònic grup The Four Seasons, liderat per Frankie Valli. La història dels seus esforços i dels seus triomfs va acompanyada de les cançons que van influir a tota una generació. Valli va tenir bastants Hits números 1 com, Sherry (1962), Big Girls Don´t Cry (1962), Walk Like A Man (1963), Rag Doll (1964) o December, 1963 (Oh, What A Night) (1975). Valli va gravar la cançó Can't Take My Eyes Off You que va arribar al número 2 al 1967. You're Ready Now gravada només per Frankie Valli va ser un Hit sorprenent a la Gran Bretanya com a part de l'escena Nordern Soul al 1970. Com a cantant en solitari va tenir un número 1 amb la cançó My Eyes Adored You (1975) i Grease (1978), de la Banda Sonora Original de la pel·lícula.

Director: Clint Eastwood
John Lloyd Young, Vincent Piazza, Erich Bergen, Michael Lomenda, Christopher Walken, Jeremy Luke, Joey Russo, Freya Tingley, Sean Whalen, Francesca Eastwood, Kathrine Narducci, James Madio

Miles Ahead (2015)
 

Biopic del llegendari músic de Jazz Miles Davis. En el cim d'una brillant i prolífica carrera al capdavant de l'avantguarda i modernitat de la innovació del Jazz més actual, Miles Davis (Don Cheadle) desapareix sobtadament de la vida pública durant 5 anys a finals de la dècada dels 70. Sol, atrinxerat a casa seva, adolorit i amb la veu cascada i entumida per les drogues i analgèsics, viu turmentat pels fantasmes del seu passat. És aleshores quan un espavilat reporter musical, Dave Braden (Ewan McGregor) irromp a  la cada de Davis, i en el transcurs d'un parell de dies, tots dos emprenen sense voler una aventura intensa, i a vegades angoixant, per intentar recuperar una cinta robada que contenia la gravació de les últimes composicions de l'artista. 

Director: Don Cheadle
Don Cheadle, Ewan McGregor, Michael Stuhlbarg, Emayatzy Corinealdi,Keith Stanfield, Morgan Wolk, Austin Lyon 

Born To Be Blue (2015)

Biopic sobre el llegendari trompetista de Jazz Chet Baker situat en els anys 60. La història es centra en l'època en la que Baker comença a rodar una pel·lícula sobre ell  mateix i s'enamora de la seva companya de rodatge, l'enigmàtica Jane (Carmen Ejogo). El conflictiu passat del músic torna per a turmentar-lo, Baker va rebre una forta pallissa en la que li van destrossar la mandíbula i pràcticament el van deixar sense dents. Les ferides a la boca i a la dentadura van afectar greument a la seva manera de bufar, va estar uns anys sense poder tocar fins al punt que semblava que mai tornaria a poder ser capaç de compondre, però Baker va aprendre a tocar la trompeta de nou i  Jane el repta a tornar a l'escena musical en contra de tots els pronòstics, entrellaçant-se les històries de filies i fòbies del músic amb productors i músics de talla universal com Miles Davis i Dizzy Gillespie amb la seva cruïlla personal i professional.

Director: Robert Budreau
Ethan Hawke, Carmen Ejogo, Callum Keith Rennie, Stephen McHattie,Janet-Laine Green, Tony Nappo, Tony Nardi, Charles Officer, Katie Boland,Janine Theriault, Dan Lett, Joe Condren

Bohemian Rhapsody (2018)
 

La pel·lícula connecta des del primer moment amb l'espectador amb detalls molt subtils, de manera que si un és fan de la música de Queen, plasma  moments inoblidables. Però si un és un espectador que desconeix la història de la banda o simplement busca entretenir-se, tampoc el defraudarà, poques persones surten indiferents de la sala. Bohemian Rhapsody comet algun error de relat (perdonable), però desprèn pura passió i un poderosíssim sentiment contagiós, de fer sentir coses a l'espectador, fins i tot llàgrimes d'emoció a més de records. Hi ha un afecte infinit posat en cada fotograma del que és impossible no enamorar-se, i que torna insignificant qualsevol petita errada plasmada a la historia. Té poca importància que un sàpiga més o menys de Freddie Mercury, de la mateixa manera que tampoc cal esperar sortir del cine sabent-ho tot sobre la banda. No s’ha de veure la pel·lícula amb la intenció de presenciar una biografia detallada de Queen, perquè no és l'objectiu. Estem davant d’una "experiència" més que davant d’una "pel·lícula" en si.

Director: Bryan Singer
Rami Malek, Joseph Mazzello, Ben Hardy, Gwilym Lee, Lucy Boynton, Aidan Gillen,Tom Hollander, Mike Myers
 
 
 
Pep Saña Vaig néixer el mateix any que els Rolling Stones a Vilada, i ara ja n’he viscut més a Berga. Vaig créixer escoltant els Déus del rock dels 70’s (els peluts, com deia el meu pare) i aquell “microbi” encara és a la meva sang. Sóc mestre industrial tèxtil, tot i que vaig canviar la Fàbrica per la ja desapareguda botiga de discs i pel·lícules Born 12.