Carnestoltes 2019

El Carnaval de Berga s'acomiada amb un Dimecres de Cendra passat per aigua

El testament del Carnestoltes fa esment de l'anunciada penalització per l'ostentació d'alcohol, de la disputa entre generacions i d'algunes de les comparses com la de la paròdia de Franco

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 7 de març de 2019 a les 09:20 |
Lectura del testament del Carnestoltes de Berga 2019. | NacióBerguedà
La pluja ha condicionat el comiat del Carnestoltes de Berga aquest Dimecres de Cendra al vespre. Els actes s'han celebrat finalment tal com s'havien previst, amb l'enterrament de la Família Reial Animal i la tradicional sardinada a càrrec de la Penya Boletaire. La comitiva amb el fèretre ha estat més curta i ha començat passada per aigua, però ha tingut un final de festa ben teatralitzat a la plaça del Forn, on les vídues han plorat i els notaris han pogut llegir el testament de la família carnavalesca més animal. 

"Avui és un dia tristíssim, enterrem la sardina i, a diferència d'altres anys, la sardina també està trista perquè és abstèmia", ha fet broma el testament del Carnestoltes d'aquest 2019, fent referència a la nova normativa que penalitzava l'ostentació d'alcohol a la rua de Berga. "[La sardina] s'ha passat tot el Carnestoltes bevent infusions i sucs de fruita, ni aigua del Carme ha pogut tastar", han afirmat els notaris durant la lectura. 


En el testament del Carnestoltes també s'han recordat moments concrets de la festa. "Més d'un i una ha xumat el que no està escrit, això sí: camuflat", s'ha advertit. "Ens vam passar la rua veient cantimplores i vasos de plàstic, un dels premis especials hauria d'haver estat pel got més original", s'ha incidit. El text per acomiadar aquest període d'humor i comèdia també ha ironitzat sobre el tipus de vasos que van desfilar a la rua: "fins i tot s'hi va poder veure un got del Rebrot de 2003, de fa quinze anys", s'ha apuntat.

El grup de notaris també ha fet referència, és a clar, a les diferents colles participants. Així, han assegurat, durant la lectura del testament, que el Carnestoltes de Berga "és una passada". Malgrat que " fer carrosses per generacions ha arribat tard: com hauríem xalat veient la generació del 45 fent un xou d'estil cabaret o la del 74 fent un Full Monty al mig de la Ronda Moreta", s'ha dit.
 

Comitiva per acomiadar el Carnestoltes entrant a la plaça del Forn sota la pluja. Foto: NacióBerguedà


"Alguns pensen que els del Bigoti comencen a fer rabieta, hi ha gent que els anomena els Macus, però s'ha de reconèixer que s'ho han tornat a currar: veure el dictador ballant un tango amb un cuc no té preu", s'ha assegurat en un dels fragments finals del discurs. El testament ha recordat també altres comparses de Carnaval com les de les generacions del 95 o 94 o la guanyadora del premi gros de millor carrossa: la de l'Express 96. ​"Nens i nenes, estàveu genials des de les Mary Poppins fins a les vaquetes", ha deixat, a més, constància el testament. 


La festa ha realitzat l'entrega de premis a les comparses i ha acabat amb la sardinada de la Penya Boletaire i amb la crema i l'enterrament de la sardina. La Jove Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga ha posat música a la tarda, si bé també els ha calgut refugiar-se de la pluja. 

 

Participació