Ple del Consell Comarcal

El Consell del Berguedà tira endavant uns pressupostos participatius centrats en l'àmbit educatiu

El plenari de l'ens comarcal també ha acordat per unanimitat declarar les mines del Coll de Pradell de Vallcebre com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL)

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 6 de març de 2019 a les 21:01 |
Una nena davant d'una escola. | Arxiu
El Consell Comarcal del Berguedà tirarà endavant els seus primers pressupostos participatius, però els centrarà en l'àmbit de l'educació. El flamant conseller comarcal de Participació Ciutadana, Jordi Selga, que s'ha estrenat recentment, ha explicat que el procés de recollida de propostes s'adreçarà a "les Associacions de Mares i Pares (AMPES) i a les famílies dels alumnes dels centres d'educació primària i secundària del Berguedà".

El ple de l'ens comarcal ha aprovat aquest punt per unanimitat, de manera que aquest dijous 7 de març s'informarà a les escoles de com es poden presentar i votar propostes per aquests pressupostos participatius. "AMPES i familiars de l'alumnat podran presentar i votar projectes de caire educatiu, que executarà el consell comarcal sempre que s'adaptin a la viabilitat pressupostària", ha detallat Jordi Selga.


Del 7 al 24 de març s'iniciarà un període de recollida de propostes. El Consell Comarcal del Berguedà valorarà les propostes fins al 4 d'abril, i llavors s'iniciarà un període de votacions a través d'una enquesta online fins al 22 d'abril. El recompte i publicació dels resultats tindrà lloc del 22 al 26 d'abril. "En cas que els projectes de les AMPES quedessin deserts, els tècnics del consell comarcal elaborarien projectes que reverteixen al sector de l'educació", ha ressaltat Selga. 
 

Ple del Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La proposta s'ha votat per unanimitat, si bé l'oposició ha matisat diversos aspectes. El portaveu d'ERC, Eduard Coronado, ha criticat el fet que el període de recollida de propostes i votació de projectes caigui justament en l'últim tram del curs escolar. "Demanaríem que de cara a l'any 2019-2020, tot aquest període comenci abans, perquè les AMPES i les famílies tinguin més temps per presentar propostes", ha assenyalat Coronado.

La CUP ha recuperat el tema durant la part de precs i preguntes del ple per proposar que la participació ciutadana s'obri a més qüestions, per exemple, pel que fa al paper que ha de tenir el Berguedà en la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus,  les Vies Blaves del Llobregat o sobre la millora i tercer carril reversible del tram nord de la C-16. 


Les mines de Coll de Pradell, Bé Cultural d'Interès Local (BCIL)

El plenari del Consell Comarcal Berguedà també ha acordat per unanimitat declarar les mines del Coll de Pradell de Vallcebre com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) a proposta de l'Ajuntament de Vallcebre. El consistori ha sol·licitat al Consell que doni aquest pas, perquè en tractar-se d'un municipi de menys de 5.000 habitants no té competència per fer la declaració des del ple municipal. 

 

Participació