Una subvenció de 100.000 euros per a un nou centre de tractament de residus al Berguedà

L'Agència de Residus de Catalunya finançarà íntegrament l'anàlisi d'alternatives per a la ubicació de les noves instal·lacions i el projecte tècnic per a la construcció

06 de març del 2019
Actualitzat a les 12:36h
Recollida porta a porta a la Valldan.
Recollida porta a porta a la Valldan. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Agència de Residus de Catalunya (ACR) ha anunciat que subvencionarà amb 100.000 euros la construcció d'un nou Centre de Tractament de Residus Municipals del Berguedà. El consell de direcció de l'ACR ha aprovat l'atorgament de 150.000 euros en subvencions destinades a la construcció o ampliació d'infraestructures de gestió de residus a la Catalunya. Així, d'altra banda, es finançarà també amb 50.000 euros la redacció del projecte d'ampliació del dipòsit de Clariana de Cardener, amb una subvenció atorgada al Consell Comarcal del Solsonès. 

Al Berguedà, l'Agència de Residus finançarà íntegrament les actuacions prèvies per a la construcció del Centre de Tractament de Residus Municipals del Berguedà, mitjançant una subvenció al Consell Comarcal del Berguedà. Les tasques consistiran en l'anàlisi d'alternatives d'emplaçament de la nova instal·lació, així com la redacció del projecte tècnic. "El centre tractarà la fracció resta i orgànica amb un disseny flexible, que permeti adaptar les capacitats de tractament a les perspectives de creixement de la recollida selectiva", segons fonts de l'ACR.

Entre octubre i novembre, el Berguedà va implantar el nou sistema de recollida selectiva porta a porta amb l'objectiu de reduir la quantitat de residus que acaben a l'abocador, ja de per sí força col·lapsat. Abans de la implantació del nou sistema, la taxa de reciclatge de la comarca era del 30%, una de les xifres més baixes de Catalunya. En aquests mesos, la recollida selectiva s'ha triplicat. En una segona fase d'implantació del porta a porta, que va començar la passada tardor, el Berguedà té previst construir illetes d'accés restringit als 19 municipis restants per tal d'implementar-hi també el nou sistema de recollida selectiva.

Aquesta setmana representants del Consell Comarcal del Berguedà s'han reunit també amb el sector del càmping per construir aquest tipus d'illetes en la vintena de recintes turístics d'aquest tipus que es poden trobar a la comarca.  

El Consell Comarcal gestiona la recollida de residus municipals de la comarca i hi ha dues empreses contractades per la realització d'aquesta tasca: Transvinyots (al Baix Berguedà) i Tractaments Ecològics (al Centre i Alt Berguedà). La recollida selectiva del paper, plàstic i vidre es realitza des del 1996 a les poblacions berguedanes a través de l'empresa Containers del Berguedà.