El govern d'Olvan fa balanç positiu però adverteix de greus riscos per a les arques municipals

Una sentència encara pendent de recurs obliga al consistori a pagar 1.055.938,31 euros a Agrupació Corts SL; a més, un dels reptes de futur ha de ser "el reconeixement a la comptabilitat de les pèrdues del consorci del polígon", segons l'executiu local

06 de març del 2019
Actualitzat a les 19:05h
Nucli d'Olvan.
Nucli d'Olvan. | Araceli Merino
El govern d'Olvan, encapçalat per l'alcalde Martí Orriols (CiU), ha fet balanç d'aquests quatre anys amb la publicació del darrer full informatiu municipal. L'executiu valora l'esforç fet "en la reducció del deute", però adverteix que la hisenda local dels propers anys "es pot veure greument afectada" per tres factors potencialment perjudicials per a les arques públiques: "El contenciós administratiu amb l'empresa Agrupació Corts SL, interposat el 26 de gener del 2015, per incompliment del conveni urbanístic subscrit el 24 de juny de 2006, del que hi ha una sentència que obliga a pagar a l'empresa 1.055.938,31 euros", "el reconeixement a la comptabilitat de pèrdues del consorci Roca-rodona Olvan per almenys 1.800.000 euros" i "la modificació urbanística aprovada el 2011 a la finca del Patum, que obliga a comprar l'edifici". 

L'alcalde Martí Orriols ha explicat a NacióBerguedà que el contenciós administració amb l'empresa Agrupació Corts SL és relatiu als terrenys on hi ha unes antigues naus industrials, a l'entrada del poble. Segons un conveni de la dècada passada, hi havia prevista la reconversió del sol per fer-hi habitatges, però això va quedar aturat en l'anterior mandat. "Hem presentat recurs a la sentència i caldrà veure que acabarà passant, el redactat de la sentència no ens fa tenir-hi gaire esperança", ha explicat Orriols.

Martí Orriols també ha detallat que la modificació urbanística aprovada el 2011 a la finca del Patum, que va passar a ser equipament públic, obliga l'Ajuntament d'Olvan a comprar la parcel·la en termini d'un any un cop que així ho ha sol·licitat la propietat. El valor de compra de l'immoble és de 114.303,86 euros, segons una taxació encarregada pel consistori. "La legislatura que començarà aquest any haurà d'afrontar molts reptes, alguns ben positius, com la posada en funcionament de noves empreses al polígon o la creació de la via blava del Llobregat, però altres suposaran una forta trompada i caldrà afrontar-los d'una manera serena i decidida", ha reflexionat Orriols. 

L'actual executiu defensa que ha "redreçat el deute"

L'actual govern defensa que en aquests quatre anys ha "redreçat el deute" municipal "presentat per l'anterior equip de govern, que va ser de 344.845,51 euros, pendents d'un préstec, més 13.000 euros a curt termini als proveïdors". Aquest deute se situaria, segons fonts municipals, en uns 170.999,57. 

Orriols admet que "no s'han pogut fer grans projectes, però "hem pagat molts deutes endarrerits que hi havia". En aquest sentit, l'alcalde diu que "el balanç és molt positiu", malgrat que "et quedes amb aquella cosa, que hagueres volgut fer moltes més coses, i al final només has pogut pagar deute; que no muda gaire però que s'ha de fer". Entre altres, l'alcalde d'Olvan destaca que "va negociar-se el préstec amb el banc de 366.835,21 euros", i es va aconseguir que  "el tipus d'interès era del 5,9% ha passat a ser de l'1,31%". Així mateix, al full informatiu hi consta que va fer-se "una amortització parcial del deute" de 32.997,16 euros. 

També es menciona que "el període mitjà de pagament a proveïdors del quart trimestre de 2018 és de 18,46 dies", mentre que "s'han pagat els endarrerits de les despeses d'abocador d'acord amb el consell comarcal, regularitzant 29.383,40 euros" i "13.479,34 euros endarrerits a l'Agència de Desenvolupament del Berguedà". A més, "s'han retirat de la comptabilitat 683.413,33 euros d'ingressos pendents de cobrament per la impossibilitat de recaptació, atès que es corresponien a ajudes no executades". 

Petites intervencions en manteniment i millores urbanes

L'equip de govern també destaca en el balanç del mandat les petites actuacions en manteniment i urbanisme, com la instal·lació de mesures reductores de velocitat a Cal Rosal, millores de voreres i ferm, renovació dels parcs infantils amb nous equipaments, supressió de barreres arquitectòniques, substitució del quadre elèctric del nucli històric o la neteja de la llera del riu Llobregat. Recentment, s'ha aprovat el projecte d'asfaltatge de carrers a Sant Ramon, Serra-Seca, plaça de Sant Sebastià, plaça de l'Església, carrer d'en Riba i part del carrer de l'escola.

"Hem tingut claríssim que, si podíem, calia arreglar totes aquestes petites coses. Per exemple, al cap de mig any de ser-hi nosaltres, havíem canviat més de tres palets de panot de les voreres, de renovació de les voreres", ha afirmat Orriols. "També s'ha de dir que tenim un personal de la brigada molt bo", ha dit. "La neteja que abans no es feia diària ara es fa, són coses del dia a dia que potser no llueixen tant, però que acaben afectant el benestar de la gent", ha afegit Martí Orriols.

Recentment, va conèixer-se la polèmica per la suspensió de la fira de la Tòfona. Una decisió que l'Ajuntament d'Olvan assegura que pren "per deixar les mans lliures" al proper executiu a l'hora de prendre una decisió al respecte. Martí Orriols ja va explicar al febrer a aquest diari que no repetirà com a cap de llista del PDECat, que tampoc ha anunciat encara alcaldable.