El Consell estudia col·locar illetes tancades als càmpings pel porta a porta

Representants de l'ens comarcal s'han trobat aquest dilluns amb representants de les dues agrupacions de càmpings existents al Berguedà, per plantejar opcions sobre el nou sistema de recollida

05 de març del 2019
Actualitzat a les 19:03h
Contenidors al càmping de Berga.
Contenidors al càmping de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El sector dels càmpings del Berguedà s'ha reunit aquesta setmana amb el consell comarcal per parlar d'estratègies de promoció turística amb la gerència dels Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, però també per estudiar fórmules per a una propera aplicació del nou sistema porta a porta de recollida selectiva en aquests establiments. La voluntat actual de totes les parts és la de col·locar illetes d'accés restringit per a l'ús dels clients d'aquests recintes turístics. 

El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha explicat a NacióBerguedà que representants de l'ens comarcal s'han trobat aquest dilluns amb representants de les dues agrupacions de càmpings existents al Berguedà, per plantejar opcions sobre el nou sistema de recollida. En una primera fase, el porta a porta va implementar-se a 12 municipis de la comarca entre octubre i novembre. Així mateix, l'ens comarcal preveu habilitar illes de contenidors als 19 municipis - pobles de menys de 500 habitants - que no s'hi van incloure. Per tant, també es vol que la recollida selectiva arribi al sector dels càmpings, la majoria situats als afores dels nuclis urbans o en plena natura. 

"Hem estudiat fórmules i s'ha posat sobre la taula l'opció de col·locar illetes d'accés restringit dins de cada càmping o a la porta en terrenys del mateix recinte, la cosa anirà en aquest sentit", ha exposat Francàs. Segons Francesc Xavier Francàs, hi ha també voluntat d'accelerar al màxim aquest pas. "Els responsables dels càmpings volen participar-hi, en el sentit que ells també veuen que han de reciclar", ha explicat Francàs. 

Aquesta mesura no inclouria només els càmpings que se situen en municipis on actualment es fa el porta a porta, si no el conjunt d'aquests establiments, que a la comarca en són una vintena. Fa dos anys ja s'havia aplicat una fórmula d'un kit de bosses de colors per impulsar el reciclatge entre la clientela d'aquests establiments. "Hi ha càmpings que ens han demanat més bosses, perquè han dit que això també ajuda a reciclar", ha afirmat Francàs.

De cara a Setmana Santa, a més, s'implementarà una campanya per fomentar el reciclatge entre el sector turístic del Berguedà: "que la gent que ens visiti tingui present que a la comarca reciclem", ha apuntat el conseller comarcal. 

Els últims contenidors a Berga

A Berga, on els darrers contenidors del nucli urbà s'han tret definitivament aquesta setmana, encara se n'estan utilitzant al Càmping Berga Resort. Això canviaria amb la col·locació d'una illeta tancada, tal com és la voluntat del Consell i dels responsables de l'establiment. "Justament aquest dilluns he estat al càmping de Berga per veure on podríem ubicar les illetes i com ho fem, és una qüestió que s'ha d'acabar de tancar", ha dit Francàs.

"Aquest càmping potser serà un dels més fàcils d'adaptar [al nou sistema], perquè aquestes casetes se situarien en terrenys propis sense afectacions de carreteres o de cap altre tipus", ha afegit el conseller comarcal. 

"La proposta és intentar incloure-hi tots els càmpings, hi hagi porta a porta o no al seu municipi, justament perquè en la segona fase dels ajuntaments on no hi ha porta a porta, hi ha contemplada també la instal·lació de casetes tancades per a la recollida selectiva", ha recordat Francàs.

Ara queda per estudiar si serà en aquesta segona fase d'implantació a la comarca del nou sistema de recollida de deixalles, que s'hi inclouran als càmpings, o si es farà en un altre paquet. "De moment, hi ha la voluntat de tirar endavant [el nou sistema de recollida] en aquests recintes i intentarem accelerar-ho al màxim", ha reiterat Francàs.
Arxivat a