L'ACA treu a informació pública el pla de qualitat de l'aigua, on s'hi inclou la Baells

Aquest pla permet conèixer l’estat de les 383 masses d’aigua de les conques internes i poder definir actuacions i mesures per a millorar-los

Redacció
05 de març del 2019
Actualitzat a les 12:24h
Tècnics analitzant l'evolució del musclo zebrat a la Baells.
Tècnics analitzant l'evolució del musclo zebrat a la Baells. | ACA
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a informació pública el Pla de seguiment i control de qualitat de l'aigua (PSiC) per al període 2019-24, que inclou l'embassament de la Baells. Cada sis anys, tal i com estableix la Directiva Marc de l'Aigua Europea (DMA), s'ha de dur a terme la revisió dels diferents punts per fer seguiment de la qualitat de les 383 masses d'aigua del districte de conca fluvial de Catalunya, amb l'objectiu de fer seguiment de la seva evolució i identificar les actuacions i mesures per a millorar el seu estat.
 
Es preveuen en l'actual pla més de 5.450 punts de control a rius, aigües subterrànies, embassaments, estanys, zones humides i aigües costaneres, incrementant les freqüències de mostreig. 
 
El Pla de seguiment i control de qualitat que es troba en informació pública contempla un total de 2.269 punts de control de les aigües subterrànies. Mitjançant pous, fonts, piezòmetres i surgències es pretén analitzar l'estat químic i la possible presència de plaguicides, nitrats, salinitat, el control de les zones vulnerables, entre d'altres. També hi ha diversos punts de control destinats per a fer seguiment en zones significatives de captació d'aigua per a l'abastament urbà.
 
El pla preveu també fer seguiment de l'estat dels rius a través de 1.430 punts de control per analitzar l'estat ecològic, els cabals de manteniment, la presència de substàncies prioritàries, el control de sanejament i espècies invasores com el musclo zebrat, entre d'altres. Enguany s'inclou un nou paràmetre per analitzar l'impacte del canvi climàtic en els rius de les conques internes, i també es fa seguiment de les reserves naturals fluvials.
 
La resta de punts de control fixats en el programa estan als embassaments (un total de 99), a estanys (9 punts de control), a zones humides (307) i a les aigües costaneres (1.338).
 
Tercer pla de seguiment
 
El Pla de seguiment i control per al període comprès entre 2019 i 2024 serà el tercer que entra en vigor a Catalunya. El primer va comprendre el període comprès entre 2007 i 2012, i el segon correspon als anys 2013 i 2018.
 
El Programa de Seguiment i Control (PSiC) permet elaborar una diagnosi de l'estat de les masses d'aigua per tal de poder revisar, posteriorment, el Programa de mesures per a la correcta gestió de les aigües i l'assoliment dels objectius de la planificació. Alhora, permet també analitzar l'eficiència de les mesures implementades a partir de l'anàlisi i evolució de l'estat de les masses d'aigua al llarg del temps. És un instrument complementari i fonamental per a la correcta planificació hidrològica i gestió de les masses d'aigua.
 
Tot i que el PSiC de tercer cicle (2019-2024), que està actualment a informació pública fa referència a l'àmbit de les conques internes, atenent és un document que deriva de la planificació hidrològica d'aquest àmbit, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també duu a terme mostrejos a les masses d'aigua de la part catalana de les conques de l'Ebre i del Xúquer, per tal d'adquirir la informació necessària per avaluar l'estat de les masses d'aigua que, posteriorment, remet a les respectives confederacions hidrogràfiques per a la redacció dels plans hidrològics de l'Ebre i del Xúquer.