Salut vol implantar a tots els CAP un cribatge previ amb les infermeres

El nou sistema de classificació del motiu de la visita a l'atenció primària facilita que les persones siguin ateses per aquell professional més adequat i el més ràpid possible

NacióDigital
05 de març del 2019
 Alba Vergés, des del CAP Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat)
Alba Vergés, des del CAP Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) | ACN
El Departament de Salut vol estendre a tots els centres d'atenció primària (CAP) de Catalunya la programació per motiu de consulta. Es tracta d'un sistema de classificació que dirigeix els pacients al professional més "adequat per donar resposta a la consulta i en el temps més àgil possible", ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, des del CAP Sant Andreu de la Barca (el Baix Llobregat), un dels centres que ja s'organitza amb aquest sistema. Segons Salut, aquest model implica l'"apoderament" de professionals de l'atenció primària com les infermeres, per atendre determinats tipus de consultes, o el personal administratiu, amb un paper "clau" per a la derivació de les visites.

El Departament també posa en marxa una campanya que té per lema el joc de paraules "Cap al CAP" amb l'objectiu de potenciar l'atenció primària.

"No tot és el mateix. Són diferents les urgències, que s'atenen immediatament; les consultes per motius no demorables", ha afirmat la consellera per explicar aquest model que classifica els pacients segons el motiu de la consulta.

Això significa “assegurar que cada persona sigui atesa pel professional més adequat, segons el motiu de consulta i de la manera més àgil possible”, ha dit la consellera. Per això, s'aplicarà un sistema informàtic de classificació per motiu de consulta en les visites, que s'implementarà progressivament en els CAP de tot Catalunya. La nova programació per motius té com a objectiu aconseguir que les persones que presentin determinades afeccions –com febre alta, infecció d’orina o quadres de diarrees importants, entre d’altres– puguin tenir visita programada com a màxim en dos dies, i sempre segons criteri clínic.

Es tracta d'un sistema amb què ja s'organitzen alguns centres d'atenció primària però ara el Departament de Salut està estudiant la manera de generalitzar el model a través d'una regulació i de donar-hi impuls polític, segons ha apuntat la consellera aquest dilluns. "Millorar l'organització i l'accessibilitat de l'atenció primària passa en bona part per assegurar que les persones siguin ateses pel professional més adequat", ha afirmat aquest dilluns en una roda de premsa al CAP Sant Andreu de la Barca.

En certa manera, el sistema s'assembla al que ja hi ha implantat a les urgències dels hospitals, on un metge determina la gravetat del pacient i si ha d'ingressar a urgències o si ha d'anar al CAP.