FOTOS i VÍDEO Berga s'enfarina en l'acte més distintiu del seu Carnaval

La ciutat reviu un any més la guerra de la farina amb més d'un centenar de participants

03 de març del 2019
Actualitzat a les 16:50h
Guerra de la Farina de Berga.
Guerra de la Farina de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga s'enfarina sempre el diumenge de Carnestoltes. Així, la Guerra de la Farina ha tornat a aplegar avui a la plaça de Sant Pere més d'un centenar de persones per representar la lluita de mitjan segle XIX entre el bàndol carlí, amb uniforme blau, i el liberal, vestit de vermell. Els liberals eren majoria, però tampoc els feia falta per guanyar: la tradició els dona sempre la victòria, tal com hi obliga la història de les guerres carlines. 
A la festa ja fa anys que tampoc hi falta un hospital de campanya ben particular per atendre baixes i ferits; i que hi ha banda sonora gràcies a l'Escola Municipal de Música.  

Una estona abans de la una del migdia, els dos bàndols han arribat a la plaça en formació amb les seves respectives banderes, insígnies i tambors. Quan el rellotge ha marcat l'hora, ha començat una batalla sense treva de la qual tampoc s'han escapat les persones que s'ho miraven, un públic que cada any és més nombrós tot i conèixer bé les conseqüències d'entrar a la plaça en una ocasió com aquesta. Durant la lluita, els participants s'han tapat el nas i els ulls com han pogut, fins i tot amb ulleres de bussejar, i s'han llançat milers de bombes de segó, farina de blat amb pellofa i carbonat de calç, embolcallades amb paper blau o vermell.
 

La Guerra de la Farina de Berga s'ha celebrat aquest diumenge al migdia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Abans de fer camí cap a la plaça, els dos bàndols havien esmorzat, com és també tradició, en dos punts diferents de la ciutat. 

Durant l'intercanvi de bombes, s'han pogut veure com uns i altres es llançaven projectils des de tots els racons de la plaça de Sant Pere, fins i tot des de la barana. Aquesta guerra d'aire còmic, però que representa una cruenta batalla que va afectar de ple el Berguedà de fa dos segles, acaba inexorablement tothom enfarinat i avui Berga no n'ha viscut una excepció.

Un cop amb la victòria assegurada, el líder dels liberals, un ben particular general Espartero, ha pujat al balcó de l'ajuntament per fer el discurs de rigor mentre era aclamat pels seus i escridassat pels carlins. "Com molt bé sabeu aquest acte commemora els fets que van passar el 4 de juliol de 1840, quan el general Espartero i els liberals van fer fora de Berga el general Cabrera i les seves tropes carlines", ha recordat després de proclamar la victòria.
 

La Guerra de la Farina de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Per sort, aquesta guerra és de broma!", ha incidit. La Guerra de la Farina de Berga, que organitza la Bauma dels Encantats, és una de les tradicions més peculiars dels carnavals barcelonins i un acte identificatiu del Carnestoltes de Berga.

Finalitzada la guerra, hi ha hagut encaixades de mans, el desig que totes les guerres fossin tan innocents com aquesta i una fotografia de grup amb la plaça tenyida de blanc. Seguidament, els dos bàndols han baixat fins a la plaça de Sant Joan on s'ha repartit coca i s'ha fet l'aperitiu. 
 

Un carlí a la Guerra de la Farina de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La Guerra de la Farina de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Projectils de segó, farina de blat amb pellofa i carbonat de calç a la Guerra de la Farina. Foto: Ivan Genescà

 

La Guerra de la Farina ha arribat a tots els racons de la plaça de Sant Pere. Foto: Ivan Genescà
 

Més liberals que carlins a la Guerra de la Farina d'enguany. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


 

Fotografia de grup de la Guerra de la Farina de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a