Crítica política, ball i disbauxa a ritme de Carnestoltes

Els "Express 96" s'emporten el primer premi del Carnaval de Berga, mentre que el premi a la millor animació va a parar a la proposta satírica de "La España CUCqui"

03 de març del 2019
Actualitzat a les 12:20h
Els joves de la comparsa «Express 96» van emportar-se a casa el premi a la millor carrossa.
Els joves de la comparsa «Express 96» van emportar-se a casa el premi a la millor carrossa. | Pilar Màrquez Ambròs
La crítica política, la sàtira i l'animació per a tots els gustos ha protagonitzat el Carnestoltes d'enguany a Berga. La multitudinària rua amb 23 comparses i centenars de persones va recórrer ahir el centre de la ciutat mostrant una gran diversitat de disfresses i carrosses. Com ve sent habitual, una de les particularitats del Carnaval a Berga són les comparses per generacions, un fenomen que s'ha anat consolidant els últims anys. 

Així, el premi a millor carrossa va acabar sent per Express 96 i la seva locomotora de vapor, l'aposta de la generació de 1996. Aquesta va ser també una de les propostes més aplaudides pel públic, ja que els seus 47 integrants - que van endur-se els 1.000 euros de premi - portaven una disfressa on no faltava detall, anaven plens de suja i s'acompanyaven de moltes ganes de festa. Els Cornuts d'Aigua Dolça, vikings berguedans amb vaixell i confeti, van obtenir el segon lloc valorat en 750 euros, mentre que la tercera posició, amb 500 euros de premi, va ser pels Pepita de Cocó, comparsa basada en la pel·lícula Disney Cocó i inspirada en la terra dels morts a Mèxic. 
 

Vikings berguedans al Carnestoltes 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
La República catalana, l'exhumació del dictador Francisco Franco o el creixement de l'extrema dreta van ser temes de primer ordre que van centrar, d'altra banda, les coreografies d'algunes de les comparses més punyents quant a la crítica i l'actualitat política. En aquest sentit, el jurat va recompensar decididament les més iròniques a l'hora d'atorgar els premis d'animació. I és que l'humor de La España CUCqui va fer les delícies del públic i va convèncer els jutges del Carnaval berguedà.

L'exhumació del cos de Franco i els cucs del Valle de los Caídos que celebraven que el franquisme en realitat no ha mort, van tenir un gran protagonisme durant la rua. Consegüentment, els 27 integrants d'una de les colles habituals del Carnestoltes, els del Bigoti, va endur-se a casa el guardó a la millor animació amb 500 euros de premi.

El segon lloc en la categoria d'animació, premiat amb 400 euros, va emportar-se'l la Cantharellus de Berga Sud, la comparsa de la generació del 95 que feia broma dels fets ocorreguts a l'estiu a la rotonda de l'entrada de Berga, quan un unionista va voler treure les creus grogues a favor de la llibertat dels presos polítics i un veí de Berga va plantar-li cara. En aquesta comparsa, els ben originals camagrocs per la República, acompanyats per autèntics fanàtics de pont aeri, van recrear satíricament aquell fet.

El tercer lloc a la millor animació, premiat amb 300 euros, va ser per Muntatges Rusc de la generació del 94, productors de mel i abelles berguedanes que van posar-se també el públic de la rua a la butxaca. 
 

Franco al Carnestoltes de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El Carnaval de Berga no va oblidar tampoc un dels temes que ha estat actualitat els últims mesos a la comarca. El nou servei de reciclatge Porta a porta, implantat des d'octubre al Berguedà, va ser una qüestió recurrent en diverses de les propostes carnavalesques que es van poder veure ahir pels carrers de Berga.

Per exemple, els alumnes de Bergwards van portar la màgia de Hogwarts i Harry Potter a la rua per solucionar la problemàtica del reciclatge, i descobrir on deixar el votant de Vox. I fins i tot, els cucs de Franco van ballar acompanyats dels característics bujols del nou sistema de reciclatge.
 

Carnestoltes de Berga 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El cinema també va tenir la seva porció de protagonisme i diverses comparses van recrear temes de diverses pel·lícules i sèries conegudes com Mary Poppins o The Greatest Showman. La comparsa de Ranxo Sac i Ganxo va omplir els carrers de Berga de vaqueres, vaquers i vaques, l'asteroide Vedruna B612 va reviure el popular conte del Petit Príncep, i els Consum Responsable van protagonitzar una baralla entre diferents marques de llaunes refresc, tot fent potser també una picada d'ullet a una de les novetats del Carnaval: el fet que l'organització hagués anunciat que penalitzaria amb un 10% dels punts aquelles colles que fessin ostentació de l'alcohol durant la rua. 
 

Animació i ball al Carnestoltes de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La colla amb més persones va ser Un bosc encantat de l'Escola de Santa Eulàlia. Fins a 219 fades, follets i arquers van recórrer els carrers de Berga amb aquesta comparsa. 

De tota la diversitat de comparses i disfresses, el premi a la millor comparsa adulta va ser per The Greatest Showman, premiada amb 400 euros, i el premi a la millor comparsa infantil va anar a parar a Ranxo, Sac i Ganxo. El foc de la diversió, amb bombers, ballarins i helicòpters d'emergències, va obtenir la segona posició quant a millor comparsa adulta, i La Mar Xalada, el tercer lloc.

La segona millor comparsa infantil van ser els espectaculars Sant Joan Poppins i el tercer premi en la categoria infantil va anar a parar al bosc encantat de Santa Eulàlia. 

Una rua més àgil i amb l'alcohol menys visible

L'Ajuntament de Berga va anunciar fa setmanes que penalitzaria amb un 10% de la puntuació del concurs de Carnestoltes les comparses els integrants de les quals fessin ostentació del consum d'alcohol en el decurs de la rua, així com aquelles comparses que s'entretinguessin massa a l'hora d'avançar a la rua. Ahir la nova normativa va complir-se per part de les comparses. L'alcohol no va desaparèixer però tothom va buscar fórmules originals de camuflar-lo. 
 

Camagrocs per la República i la sàtira sobre els fets de la rotonda de Berga Sud. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Les Cols de Brussel·les van fer referència directa a Carles Puigdemont. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La terra mexicana de la mort al Carnestoltes de Berga 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els guanyadors del Carnestoltes de Berga 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Vaquers i vaqueres al Carnestoltes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Carnestoltes de Berga 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

El particular Valle de los Caídos del Carnestoltes de Berga 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una selfie durant el Carnestoltes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Carnestoltes de Berga 2019. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a