Bagà rep l'avantprojecte per a la restauració de la plaça Galceran de Pinós

Maria Viso explica que l'equip de govern treballa ara per encarregar el projecte executiu al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local

02 de març del 2019
Actualitzat a les 11:56h
Una actuació de l'Esbart Cadí a la plaça Galceran de Pinós aquest any.
Una actuació de l'Esbart Cadí a la plaça Galceran de Pinós aquest any. | Turisme Bagà.
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Bagà l'avantprojecte per a la restauració de la plaça Galceran de Pinós, un dels llocs més emblemàtics del nucli històric de la vila, que acull el mercat setmanal els dimecres i diverses de les festes del poble com la Fia-Faia. L'alcaldessa accidental de Bagà, Maria Viso, ha explicat a NacióBerguedà que el treball valora econòmicament tres propostes que ara l'equip de govern té sobre la taula. La voluntat del consistori és, que el proper pas sigui, encarregar el projecte executiu al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). 

L'avantprojecte "descriu i valora econòmicament tres propostes alternatives en funció del grau d'intervenció constructiva que es vulgui aplicar", segons fonts de l'ens provincial. Totes tres propostes tenen en comú l'objectiu de solucionar les mancances que actualment aquest espai presenta, especialment en relació a les circulacions i connectivitats entre el centre de la plaça i els espais coberts dels porxos, la recollida d'aigües pluvials i el compliment del codi tècnic d'edificació pel que fa a la seguretat de l'espai i la seva utilització per les persones.

L'alcaldessa accidental Maria Viso ha explicat que el paviment de la plaça també es troba en mal estat, de manera que la restauració de la plaça ha estat un dels objectius de l'equip de govern des de principi de mandat. "Vam fer els passos per demanar aquest avantprojecte a la Diputació a principi de la legislatura, ara que l'hem rebut el temps ens va en contra, però sí que hi ha la voluntat d'encarregar el projecte executiu", ha explicat Viso. La intenció és que Bagà tingui el projecte per abordar aquesta intervenció en el futur.
 
El centre històric de la vila de Bagà encara conserva el teixit medieval limitat per la muralla, actualment desapareguda en la seva major part, però amb un traçat molt ben definit. La plaça Galceran de Pinós és una plaça porticada de planta rectangular tancada, que va ser construïda aprofitant una terrassa del terreny a diferent nivell, fet que provoca que el nivell dels pòrtics d'un costat i de l'altre sigui diferent.