Avià vol fer més fàcil el procés de modificació del POUM als ajuntaments

L'aprovació definitiva de la comissió d'Urbanisme converteix el poble en la primera localitat del país que pot instal·lar plaques solars gairebé a totes les cases i masies

01 de març del 2019
Actualitzat a les 16:56h
Plaques solar en una teulada.
Plaques solar en una teulada. | Arxiu
La comissió de serveis territorials d'Urbanisme a la Catalunya Central ha aprovat definitivament la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d'Avià que permetrà instal·lar plaques solars a les teulades i façanes del municipi. L'únic pas que queda perquè entri en vigència és que aquesta es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat. 

El regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, ha explicat que Avià es proposa ara, però, que la resta de municipis catalans "no hagin de repetir tots els tràmits burocràticament complicats" que ha hagut de superar el govern avianès per poder modificar el POUM a favor de la sostenibilitat. De manera que s'ha traslladat aquesta preocupació al director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i al diputat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Maria Mut.  
 
Avià preveu organitzar, en els propers mesos, unes jornades per tal de "buscar una solució" i fer que els plans urbanístics d'arreu de Catalunya puguin seguir els passos d'Avià "sense estar supeditats" als actuals entrebancs burocràtics, que posen traves i allarguen en el temps processos de modificació del POUM a favor de la sostenibilitat. 

Cap precedent en tot l'Estat

La modificació a favor de les plaques solars del POUM d'Avià és pionera a l'estat espanyol i no té cap precedent ni a Catalunya ni a Espanya. El pla urbanístic del poble permetrà a partir d'ara que les plaques solars que s'instal·lin a Avià cobreixin, si així ho desitgen els respectius propietaris, bona part de la teulada i la façana dels habitatges. La mesura serà d'aplicació a gairebé totes les cases del nucli urbà, masies i habitatges del centre històric. Només en queden exemptes 12 masies disseminades catalogades d'interès especial. 

Una altra de les característiques dels canvis que s'introdueixen al POUM d'Avià és que urbanísticament es permetrà l'aïllament exterior de façanes i mitgeres a partir del primer pis, així com modificar obertures per aprofitar la radiació solar quan calgui. Per poder-ho aconseguir la regidoria de Medi Ambient d'Avià ha hagut de negociar amb els diferents departaments de la Generalitat fins a aconseguir-ne informes favorables, quelcom que, des del govern de Som Avià i ERC, es defensa s'hauria d'agilitzar per la resta de municipis que estiguin interessats en donar el pas. L'objectiu de les jornades que es faran al respecte és debatre com fer una llei de rang superior als plans urbanístics, aprofitant l'experiència d'Avià.