El repte de millorar l'arrelament de refugiats i migrants centra un debat d'idees al Berguedà

La jornada #BerguedàAcollim ha mobilitzat prop d'una setantena de persones entre entitats, administració, empreses i joves per plantejar col·lectivament, entre altres, com realitzar l'acollida dels demandants d'asil

28 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:07h
Jornada participativa a la Torre de l'Amo de Viladomiu.
Jornada participativa a la Torre de l'Amo de Viladomiu. | Consell Comarcal del Berguedà
El Berguedà ha desenvolupat avui amb èxit la jornada participativa #BerguedàAcollim que ha mobilitzat prop d'una setantena de persones d'entre entitats, administració, empreses i joves per plantejar col·lectivament com millorar l'arrelament, sobretot en el cas de les persones demandants d'asil que arriben a la comarca. La jornada s'ha dut a terme a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou durant el matí i ha comptat amb la implicació de berguedans i berguedanes de diferents àmbits. La consellera comarcal d'Afers Socials, Anna Maria Serra, ha explicat a NacióBerguedà que l'objectiu de la sessió era "buscar les eines, idees i compartir coneixements per poder afrontar millor l'acollida" de refugiats i migrants. 

Dels projectes que han sorgit després del treball de debat que s'ha realitzat per grups, el Consell Comarcal del Berguedà estudiarà aplicar a curt termini aquelles idees que siguin viables. Les propostes han contemplat mitja dotzena d'iniciatives. En aquest sentit, s'ha plantejat com fer que les escoles esdevinguin centres de contacte amb les famílies, un millor assessorament legal als nouvinguts, com establir contacte multicultural entre locals i refugiats i, entre altres, s'han llençat idees per plantejar una millora efectiva de la mobilitat a la comarca. 

"A partir d'ara mirarem com desenvolupar les eines pensades entre tots, el que s'ha plantejat avui ha de servir per plantejar noves eines per al Berguedà, se li ha de donar continuïtat", ha dit la consellera comarcal. Anna Maria Serra ha recordat, en aquest sentit, que el Berguedà és "una de les poques comarques d'àmbit rural que ha realitzat una primera acollida a refugiats". Si bé, un cop finalitat aquest primer període d'acollida, molt pocs refugiats s'hi queden. Activitats com la d'aquest dijous han de permetre, doncs, "donar una rebuda més digna" a migrants i refugiats, en el sentit que "que d'entrada el Berguedà no hi està preparat ni habituat", ha manifestat Serra.

L'àrea d'Afers Socials del Consell Comarcal del Berguedà ha treballat en diferents actuacions i activitats sobre la migració en els últims mesos com les visites a Suècia i Berlín per conèixer les polítiques que s'estan duent a terme. "A Berlín vam contactar amb dues entitats que participaven en la inserció, així com també vam posar-nos en contacte amb un connector com el Migration Hub  que dona suport a projectes internacionals", ha relatat Serra.

La jornada a Viladomiu Nou ha servit per sumar punts de vista a l'hora de treballar l'estratègia de l'acollida de persones migrades a la comarca amb la participació d'associacions internacionals especialitzades com Chapter#2, Resilience Earth, Puentes Globales, Learning by Helping i Singa, que s'han encarregat de fomentar la participació i dinamitzar l'activitat.
 

Una setantena de persones dividides en grups han participat en l'activitat a la Torre de l'Amo. Foto: Consell Comarcal del Berguedà 


L'activitat d'aquest dijous també estava pensada per estudiar com facilitar la integració de la cinquantena de menors sense família que acullen Puig-reig i Gironella, segons ha puntualitzat Anna Maria Serra. La rebuda de la jornada ha sobrepassat les expectatives tant a nivell tècnic com polític, perquè el consell comarcal no esperava que tanta gent s'hi inscriguis. "És una prova que la gent es manté receptiva sobre aquesta qüestió", ha dit Serra. 

Sis projectes per a la integració 

La tècnica comarcal d'Afers Socials, Marta Subirana, ha valorat que, amb la jornada, s'han connectat persones que en el seu dia a dia no conviuen o no es relacionen. La jornada era participativa adreçada a entitats i empreses de tots els àmbits, però també administracions comarcals d'altres comarques, al Servei Català d'Ocupació (SOC), a persones vinculades amb el departament de Salut i d'Educació, a persones migrades, i a joves que que hi han assistit a nivell individual. L'activitat ha començat amb una introducció i s'ha explicat la dinàmica de la marató d'ideació de projectes anomenada Hackató.

Els participants s'han agrupat en grups per treballar sobre el repte plantejat i hi ha hagut una posada en comú de les conclusions amb les idees i projectes que s'han consensuat.

Dels projectes que han sortit, segons ha afirmat la tècnica Marta Subirana, s'hi han pogut comptar dues propostes enfocades a millorar la mobilitat al territori, cosa que el podria fer més atractiu a l'hora d'arrelar-se i dues propostes genèriques per fomentar espais de diàleg i relació. Més en concret, també s'ha proposat que les escoles siguin centres d'aprenentatge però també de relació amb les famílies. A més, s'ha defensat una iniciativa, anomenada Rusc, que ha plantejat que un grup de persones locals i migrants es reuneixi un cop al mes per plantejar projectes multiculturals que es vagin renovant. Una de les idees al respecte seria organitzar una passarel·la de moda d'acord amb el petit comerç.

"Hem de mirar fins a quin punt pot concretar-se tot plegat i fins a quin punt pot traspassar-se del paper a la realitat", ha comentat la tècnica d'Afers Socials. També s'ha reflexionat sobre la necessitat d'assistència jurídica que té la persona que arriba a la comarca per tal de poder-se regularitzar. 
Arxivat a