La Pobla i Guardiola preparen l'arribada de la fibra òptica gràcies a una empresa especialitzada

El conveni amb APFutura permetrà facilitar i accelerar el desplegament de xarxa d'alta velocitat per radioenllaç abans que el cablejat troncal de la C-16 s'estengui a l'alt Berguedà

27 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:21h
Tub per on ha de passar el cable de fibra òptica a la C-16 (arxiu).
Tub per on ha de passar el cable de fibra òptica a la C-16 (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, ha signat aquest dimarts un conveni de col·laboració amb l'empresa APFutura Internacional Soluciones SL per al desplegament de la fibra òptica al municipi. El desplegament de la fibra òptica a la Pobla es farà al mateix temps que a Guardiola de Berguedà, ambdós municipis seran els primers que en disposen a l'alt Berguedà. En aquest sentit, l'alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha confirmat també que signarà el conveni amb l'empresa APFutura en els propers dies. Linares ha explicat aquest matí a NacióBerguedà que el conveni amb aquesta empresa permetrà facilitar i accelerar el desplegament de xarxa d'alta velocitat abans fins i tot que arribi el cablejat troncal de fibra òptica que s'està instal·lant a la C-16 a l'alt Berguedà.

D'aquesta manera, l'empresa farà un primer desplegament amb radioenllaç que oferirà una velocitat als clients que "en un principi" serà d'uns 160 megabits per segon, ha explicat Linares. L'alcalde de la Pobla ha preferit no avançar terminis massa concrets per a l'arribada de la fibra òptica, però ha afirmat que l'empresa farà en breu una reunió al poble on explicarà tots els detalls del desplegament; les megues que hi haurà, que han d'arribar a 300 Mbps; i el cost dels serveis. "L'empresa espera poder inaugurar la nova xarxa a la Pobla i Guardiola a finals d'abril", ha ressaltat Linares.

Vicenç Linares ha remarcat que aquest conveni signat amb APFutura, "comporta per al cablejat la utilització de conductes que siguin de titularitat municipal" per al desplegament a tot el nucli. Per als nuclis disseminats, s'estudiarà que aquesta tecnologia arribi amb radioenllaços més endavant. Però, de fet, fins que la fibra troncal no arribi a la C-16 al seu pas per l'alt Berguedà, als nuclis urbans de la Pobla i Guardiola també hauran de nodrir-se de la xarxa per un sistema de radiofreqüència.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va anunciar a l'octubre que el Govern català inverteix 2,5 milions d'euros per desplegar la fibra òptica entre el Berguedà i la Cerdanya, per l'Eix del Llobregat, amb el propòsit de fer arribar la banda ampla a Puigcerdà l'any 2020. La Generalitat també desenvolupa un projecte conjunt amb la Diputació de Barcelona per fer arribar la fibra a 55 municipis de la demarcació, a través de carreteres secundàries, una iniciativa que permetrà connectar igualment els municipis de l'Espunyola, Santa Maria de Merlès, Casserres i Viver i Serrateix, al llarg d'aquest any.

"Fins que no hi hagi el cablejat troncal, la senyal arribarà des de la torre de la Figuerassa fins a la torre de Guardiola i d'allà es rebrà a ambdós municipis", ha afirmat Josep Lara a aquest diari. Quan s'hagi acabat el cablejat a la C-16, la senyal d'alta velocitat passarà a per carretera i substituirà les ones.

"Els tècnics pujaran d'aquí a una setmana o quinze dies al poble per comprovar sobre el terreny els conductes, es fa un cablejat que ells en diuen autopistes de la informació. Segons conveni, les altres operadores també podran utilitzar-lo", ha destacat el poblatà Vicenç Linares. L'empresa APFutura signarà convenis pròximament amb altres municipis com Vilada, segons ha avançat l'alcaldessa Montse Badia.

Més oportunitats per la comarca

APFutura ha estat beneficiària d'una subvenció de l'estat espanyol, que contempla el desplegament de la fibra òptica en zones com l'alt Berguedà. De manera que l'arribada de la fibra òptica no costarà diners als pobles berguedans, segons ha subratllat l'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares. A canvi de cedir-los un espai municipal, l'empresa posarà "a disposició dels equipaments municipals" wifis de fibra sense cost d'instal·lació, ha apunt at Linares. "De moment, la mateixa empresa ha fet desplegament per radioenllaços a Olvan i també estan treballant a Casserres", ha dit Linares. 

Els alcaldes consultats han fet incidència en què el conveni amb APFutura respon a la voluntat i l'ambició de fer realitat aquesta estesa de fibra òptica a la llar amb l'objectiu de donar més oportunitats al conjunt de la ciutadania i les empreses.