Obres

Puig-reig construirà passos elevats per obligar els vehicles a reduir la velocitat al centre del poble

El consistori i la Diputació invertiran 162.000 euros per a la millora i implantació d’elements reductors de velocitat a la travessera urbana de la C-1411z

per Pilar Màrquez Ambròs , Puig-reig, 26 de febrer de 2019 a les 19:31 |
Presentació del projecte de millora i implantació d’elements reductors de velocitat a la C-1411z travessera urbana de Puig-reig. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, acompanyat de l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, i dels regidors del municipi, ha presentat aquest dimarts el projecte per a la construcció de passos elevats i adequació de voreres a la travessera urbana de la C-1411z al municipi, per on hi circulen una mitjana de 3.445 vehicles al dia, una xifra que es troba per sobre la mitjana de vies similars arreu del país. Les obres comprenen el carrer Llobregat, el carrer Major i el carrer de l'Estació, uns dos quilòmetres d'actuació. 

El projecte tindrà finalment un cost de 162.000 euros, del qual n'assumeix un 75% del cost la Diputació de Barcelona. De la mateixa manera, l'Ajuntament de Puig-reig es fa càrrec del 25% restant del pressupost previst, perquè és qui té competències en la conservació de voreres en el tram urbà. 


El diputat Jordi Fàbrega ha explicat als mitjans que les obres del projecte de millora i implantació d'elements reductors de velocitat a la C-1411z començarà entre finals de març i abril amb la previsió d'allargar-se com a màxim quatre mesos. Fàbrega ha detallat, a més, que s'evitarà tallar el trànsit durant el transcurs de les obres, almenys completament. "En algun cas, haurem de dona pas alternatiu", ha afirmat el diputat provincial. 
 

El diputat d'Infraestructures Jordi Fàbrega i l'alcalde de Puig-reig estudiant amb atenció el panell explicatiu del projecte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'actuació té com objectius millorar l'accessibilitat, la seguretat viària i la mobilitat en general a tota la travessera urbana, i aconseguir una bona cohabitació entre la circulació de vehicles i la vida local dels habitants, atenent el paper de via urbana que actualment desenvolupa. L'alcalde Josep Maria Altarriba ha valorat que els reductors de velocitat seran un element clau per aconseguir la reducció de la velocitat dels vehicles a la zona. "Actualment, hi ha cotxes que passen a una velocitat molt més alta que la permesa", ha dit Altarriba. El batlle ha assegurat que no disposa de dades exactes, però ha estimat que en l'últim any hi ha hagut uns quatre atropellaments a la travessera urbana. Un cop fetes les obres, la velocitat es limitarà a 40 quilòmetres per hora. 

El projecte contempla quinze actuacions al llarg de la travessera, en funció de les característiques de cada punt, com són la construcció de passos per a vianants, guals adaptats als passos existents, reordenació de l'espai de la plaça de la Creu, ampliant la vorera i reubicant les places d'aparcament destinades a càrrega i descàrrega i persones amb mobilitat reduïda, així com la instal·lació de bandes transversals d'alerta (BTA) i d'esquena d’ase a les entrades sud i nord del nucli urbà, a més de l'adequació dels illots centrals de les rotondes. En aquest sentit, es construiran dos passos de vianants al carrer de l'Estació, es traslladarà la parada de bus del marge dret i es procedirà a ampliar la plataforma de la parada de bus del marge esquerre. 

A prop de la plaça de la Creu, l'obra preveu ampliar la vorera del marge dret i habilitar un nou pas de vianants elevat que reordeni l'espai. També es construirà una cruïlla elevada a l'alçada del carrer Mare de Déu de Queralt. "Hi ha una dotzena d'actuacions que són més petites, en el sentit de millorar passos de vianants o implantar-ne de nous", ha concretat Jordi Fàbrega. Per exemple, amb un nou pas d'accés a la plaça Catalunya. 
 

Panell explicatiu del projecte de construcció de reductors de velocitat i adequació de voreres. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació