La llegenda del Moliner protagonitza el Carnestoltes a la Pobla de Lillet

Enguany la festa compta amb més activitats i es trasllada de divendres a dissabte

26 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:18h

El Ball del Moliner i la Guerra de la Farina a la Pobla de Lillet. Foto: Associació la Brama


La Pobla de Lillet tornarà a reviure l'antiga llegenda local del moliner coincidint amb Carnestoltes. L'Associació la Brama va néixer el mes de juny del 2016 amb l'objectiu de dinamitzar culturalment el municipi. Una de les propostes de l'entitat va ser des d'un bon principi la recuperació d'aquesta antiga tradició que s'havia perdut a la dècada dels anys 30. 

El Ball del Moliner i la Guerra de Farina, que se celebrarà el proper 2 de març, és la representació de l'antiga llegenda poblatana que explica que anys enrere hi havia un moliner que barrejava la farina amb cendra fent emmalaltir veïns i veïnes de la Pobla de Lillet, i que relata com va ser castigat per aquests fets. Enguany, la festa compta amb més activitats i es trasllada de divendres a dissabte, tal com han informat membres de la Brama a NacióBerguedà

La llegenda diu que quan, d'alguna manera, els poblatans van assabentar-se de la culpabilitat del moliner, les dones de la Pobla de Lillet, disfressades de velles, van anar a buscar l'home per castigar-lo i de la pallissa que va rebre, no se'n va saber res més. Per aquest motiu, l'Associació la Brama demana a totes les persones que vulguin participar en l'activitat que, un any més, s'hi apropin vestides de velles i que portin ulleres de piscina i mocador per protegir-se durant la guerra de la farina. "Aquest és l'únic requisit per participar d'una festa que pretén ser una alternativa als carnestoltes habituals que es realitzen a la resta de la comarca", expliquen els responsables.
 

La llegenda del moliner protagonista el Carnestoltes a la Pobla. Foto: Associació la Brama


El punt de trobada del Ball del Moliner i la Guerra de la Farina de la Pobla serà el proper dissabte 2 de març a la plaça de l'Ajuntament de la Pobla, a dos quarts de 8 del vespre. La festa començarà amb un recorregut teatralitzat, acompanyat de música tradicional, pels carrers de la vila. L'Associació la Brama recorda que en la darrera edició ja es va comptar amb la participació de gairebé 80 persones voluntàries que van fer possible aquest peculiar Carnestoltes. El recorregut pels carrers del poble té un doble objectiu: explicar la llegenda a aquelles persones que no la coneguin, mentre que s'avança cercant el moliner per castigar-lo. 

Batalla campal de farina a la plaça del Molí de la Vila

El recorregut acabarà com cada any a la plaça del Molí de la Vila, on es diu que antigament hi havia treballat el moliner estafador, punt on es representarà el ball tradicional. Com que aquest ball compta d'un pas molt senzill, tothom qui ho vulgui es podrà sumar a la rotllana.

Tot seguit, un cop derrotat el moliner, les mateixes persones disfressades de velles donaran el tret de sortida a la Guerra de la farina, una batalla campal per tota la plaça.
 
Un cop acabada la guerra, es repartirà el sopar al carrer Verger, amb acompanyament musical en directe de la Berguedana de Folk Total. Una activitat que animarà a tothom i convidarà als assistents a seguir ballant fins acabar amb el grup de versions El Loco and The Chill Band a la mateixa plaça. En cas de mal temps, tota aquesta part de la festa es realitzarà al Saló la Flor. Segons ha informat l'organització, els tiquets, que inclouen sopar, beguda i farcell de farina, es poden comprar a diversos establiments de la Pobla del 15 al 28 de febrer.

Programa d'actes del Ball del Moliner i la Guerra de la Farina de la Pobla de Lillet.
Arxivat a