Berga reivindica la igualtat i el paper de la dona en la cultura popular

Una desena d'actes completen el programa d'activitats que ha preparat l'ajuntament amb motiu del Dia Internacional de la Dona

25 de febrer del 2019
Actualitzat el 05 de març a la 13:52h
Els regidors Ivan Sànchez i Mònica Garcia en la presentació del programa d'actes.
Els regidors Ivan Sànchez i Mònica Garcia en la presentació del programa d'actes. | Pilar Màrquez Ambròs
El Dia Internacional de la Dona es viurà un any més des de la reivindicació a la ciutat de Berga. Les àrees de Cultura i Drets Socials de l'Ajuntament de Berga han programat una sèrie d'actes divulgatius i culturals amb motiu d'aquest dia de reconeixement a les dones que se celebra anualment el 8 de març. Enguany, les activitats de commemoració començaran a Berga just l'endemà del 8-M, perquè el consistori se suma, a més, a la vaga feminista convocada per aquell dia.

La regidora de Cultura, Mònica Garcia ha explicat, en roda de premsa, que el motiu de la vaga i les activitats és reclamar "la igualtat" i que "la dona sigui respectada". "El feminisme no vol privilegis per a les dones ni va en contra dels homes, només vol igualtat", ha afirmat Garcia. 

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha animat a botiguers i empresaris a sumar-se a l'aturada que es farà aquell dia al país per a la igualtat d'oportunitats i drets. "No hi ha cap altra manera", ha defensat. Les activitats divulgatives del programa que s'ha preparat des de l'ajuntament, amb el suport d'entitats com l'Associació de Dones del Berguedà, la Bauma dels Encantats o 9,5 Grup Internacional cinematogràfic, entre altres, i d'institucions com la Diputació de Barcelona i la Generalitat, començaran pròpiament el dissabte 9 de març. L'endemà de la vaga es farà una trobada de comparseria femenina popular i un berenar, a les 5 de la tarda a la plaça Cim d'Estela. Posteriorment, hi haurà una cercavila amb la Bauma dels Encantats. 

El mateix dissabte 9, a les 7 de la tarda, a la Sala Casino, se celebrarà el debat 'Dona i cultura popular' amb la participació de dones que formen part de diferents entitats de cultura popular. A continuació, hi haurà un sopar de tapes i, a dos quarts de 9 del vespre, el concert de The Sey Sisters al Teatre Municipal de Berga. Les germanes osonenques Yolanda, Kathy i Edna Sey, que són afrodescendents, portaran a la capital berguedana la seva música propera al gòspel i al soul. 

La primera jornada dedicada al dia internacional de la dona acabarà, d'altra banda, amb el concert de les valencianes Pupil·les, a la plaça del Forn i amb la implicació de la campanya contra les agressions masclistes Vull la Nit!. La festa tindrà entrada lliure i gratuïta. L'endemà diumenge 10 de març, a l'Espai Jove, a les 6 de la tarda, hi haurà un taller amb Anna Boix, sota el títol "Què vol dir ser feminista?". La reflexió permetrà treballar per escollir un nom de temàtica feminista al Local de Joves. Les diferents activitats busquen esdevenir "un punt de trobada entre dones" a l'àmbit cultural i de la cultura popular. 

 

Roda de premsa de presentació dels actes al voltant del Dia Internacional de la Dona. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Dimecres 13 de març la reivindicació d'igualtat aterrarà  a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet en una edició especial de l'Hora del Conte dedicada a la discriminació de gènere, amb "La petita puça", una història que relatarà Maria Navarrete d'"Ai, Carai?". Dijous 14, hi haurà cinefòrum al Teatre Patronat, a dos quarts de 9 del vespre, amb la pel·lícula peruana de 2009 "La Teta Asustada". L'entrada a l'activitat serà gratuïta. 

Dissabte 16, el Teatre Municipal de Berga acull l'espectacle "Rebota, rebota y en tu cara explora", a dos quarts de 10 del vespre i dins de la programació de l'actual temporada de teatre. Les entrades per a l'obra d'Agnés Mateus i Quim Tarrida costen 15 euros, i poden comprar-se en línia. Finalment, dimecres 20, es presentarà el llibre Terra de Ningú, coeditat per Gatamaula i Pol·len Edicions, amb Mireia Foradada i Nora Miralles, a les 7 de la tarda a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet. 
 
Serà una setmana repleta d'activitats, on l'empoderament femení es destacarà com a eix de la lluita quotidiana de les dones, tant en els escenaris públics com privats. La regidora Mònica Garcia ha recordat que, per superar les desigualtats de gènere, cal defensar una societat on homes i dones puguin desenvolupar-se en "plena llibertat". 
 
Espais de reflexió, tallers, teatre i cinema permetran, doncs, donar a conèixer diferents punts de vista sobre la qüestió i el treball cultural de diverses dones de la comarca i de fora d'ella.

Concentració contra les agressions sexuals

Després que la comarca hagi registrat dues agressions sexuals en poc menys de 7 dies, els regidors Mònica Garcia i Ivan Sànchez (CUP) també han anunciat, en la roda de premsa d'aquest migdia, que el consistori se sumaria avui a la marxa de rebuig a la violència sexual que ha convocat el Col·lectiu Feminista del Berguedà per aquest vespre, amb sortida a la plaça de Sant Joan. La setmana passada un home de 33 anys va violar una dona de 72 anys en ple carrer a Berga, mentre que a Gironella un home de 36 anys ha estat detingut com a presumpte autor d'una agressió sexual perpetrada dissabte en un portal del carrer del Pont de les Eres de Gironella. 
 

Roda de premsa de presentació dels actes al voltant del Dia Internacional de la Dona. Foto: Pilar Màrquez Ambròs