Gendrau proposa integrar el patronat de la Patum, l'EMMB i l'Escola Bressol als pressupostos de l'Ajuntament

Es preveu que el deute baixi dels 14,39 milions el 2014 als 12,91 el 2015

Redacció
11 de febrer del 2015
Actualitzat a les 14:52h
L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la regidora d'Economia, Sílvia Salvador
L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la regidora d'Economia, Sílvia Salvador | Aida Morales

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la regidora d'Economia, Sílvia Salvador Foto: Aida Morales


L'equip de govern de l'Ajuntament de Berga ha fet públic aquest dimecres el pressupost del 2015 que es portarà a aprovació al Ple municipal extraordinari que s'ha convocat per aquest dijous. Un document que ha comptat amb la col·laboració d'Impuls pel Berguedà i el Partit Popular, i de línia continuista amb el d'anys anteriors, tot i que amb algunes novetats. Entre aquestes, la incorporació dels pressupostos dels patronats de la Patum, l'Escola Municipal de Música (EMMB) i l'Escola Bressol al mateix equilibri econòmic i financer de l'Ajuntament de Berga. 

“Administrativament, aquests tres patronats queden dissolts dintre dels pressupostos de l'Ajuntament”, ha explicat l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, tot i que només a nivell comptable, ja que continuaran funcionant com a òrgans de govern autònoms. Aquesta decisió, segons la regidora d'Economia, Sílvia Salvador, s'ha realitzat per agilitzar la gestió, ja que era un tràmit que s'havia d'efectuar igualment a posteriori. 

La proposta consensuada per la majoria de grups polítics exceptuant la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), que presenta una esmena a la totalitat i uns pressupostos alternatius, contempla un augment dels ingressos del 8%, respecte de l'any anterior. Això, tal i com ha precisat la regidora, és degut a la suma de 496.000 euros de les taxes dels patronats integrats, així com de l'augment d'ingressos procedents de la modificació de l'Impost de Bens Immobles (IBI). En total, els ingressos passen dels 12,9 milions, als 14.

A l'hora de pressupostar les despeses, ha remarcat, l'Ajuntament de Berga ha de tenir molt en compte les obligacions financeres que tenen preferència. Entre aquestes, el pagament dels deutes i els seus interessos. En el seu conjunt, durant el 2015 es preveuen pagar 1,4 milions d'euros en crèdits i 646.000 euros d'interessos. “De la vida dels préstecs de l'Ajuntament, ja passem a més de la meitat; això vol dir que ja paguem més part de capital que d'interessos”, ha precisat Salvador, que ha indicat que l'últim préstec és del 2013. No obstant això, l'equip de govern també ha volgut deixar molt clar que Gendrau “no ha endeutat l'Ajuntament”. En aquest cas, la regidora ha precisat que el 2011, quan van entrar al consistori, ja es devien 5,6 milions als bancs i 7,5 als proveïdors. Pel que fa a la resta de despeses, en què s'inclou bàsicament el personal, i béns corrents i serveis, aquesta recull un repunt de 800.000 euros en l'apartat de personal.

Inversions

Pel que fa a les inversions que realitzarà el consistori el 2015, el pressupost de CiU les divideix entre les del Pla de Barris, les que serviran per millorar la qualitat de la via pública, els serveis i equipaments, les plurianuals, la depuradora de Berga i altres. En el cas de la depuradora, queda en un apartat destacat, ja que es tracta d'una instal·lació propietat de l'Ajuntament -fet pel qual és el consistori qui demana a la Diputació els 2,5 milions d'euros- però que es transferiran directament al Consell Comarcal del Berguedà, que és qui la gestiona. 

 
En referència a d'altres inversions, Gendrau ha destacat la millora de les escales de Sant Francesc -45.000 euros-, la pujada i barana de la plaça de Sant Pere -97.000-, l'enderroc d'una casa de la plaça del Forn -60.000-, millores a parcs infantils -35.000-, de mobilitat a la plaça Guernika -45.000-, el clavegueram de la Rasa dels Molins Sud -155.000- o l'enllumenat del polígon de la Valldan -275.000-, entre d'altres.

Pel que fa a serveis i equipaments, l'Ajuntament ha pressupostat 25.000 euros pel Tossalet i 140.000 per a millores d'equipaments esportius, ja que “hi ha la demanda del Club de Futbol perquè hi hagi vestidors”; la restauració de la Torre de la Petita, que s'endurà 474.000 euros; actuacions per fomentar la Destinació Turística Familiar de Berga com ara senyalitzar i portar l'aigua a Queralt, que tindrà un cost de més de 250.000 euros; planejar el Parc de la Natura, que s'endurà 40.000 euros, o les instal·lacions de la Secció d'Institut Serra de Noet amb 120.000 euros. 

També es preveu reprendre les negociacions per poder urbanitzar el Torrent de Santa Eulàlia, al qual es destina 1,5 milions d'euros; la urbanització dels Pedregals amb 653.000; la gespa artificial del camp de futbol amb 64.000 euros, o el conveni expropiatori del carrer Harmonia, pel qual es reserven 67.000 euros. 

Endeutament de l'Ajuntament

Segons ha mantingut la regidora d'Economia, el rati d'endeutament de l'Ajuntament seguirà disminuint aquest 2015 fins al 84,33%, una reducció que aquest any s'accentuarà per l'augment dels ingressos provinents de la integració dels tres patronats, i pel fet que aquests tres no afegeixin deute. En aquest sentit, es preveu que baixi dels 14,3 milions d'euros a finals del 2014 als 12,9 a finals del 2015. De la mateixa manera, també es preveu que aquesta xifra pugui baixar a l'entorn dels 10,7 milions a l'acabar el 2016.

“Hem posat ordre”, ha afirmat Salvador quan se li ha demanat una valoració conjunta de l'estat de comptes de la institució. “Jo quan vaig arribar aquí, teníem 300 visites de proveïdors al dia que venien perquè els hi paguéssim; potser ara no paguem als 30 dies i potser no tenim el millor endeutament, però sabem a qui paguem, paguem i seguim un pla de sanejament”.  En aquesta línia, ha assegurat que tot l'equip de govern sap en quina situació es troba l'Ajuntament i s'ha procurat que tot sigui “transparent”.
 

Presentació dels Pressupostos Municipals

Arxivat a