Més de 4.500 persones omplen els carrers de Berga en una manifestació que recupera la força de l’1 i el 3-O

La plaça de Sant Pere s'ha omplert de gom a gom per reclamar la llibertat dels presos polítics amb motiu de la vaga del 21 de febrer

21 de febrer del 2019
Actualitzat el 22 de febrer a les 11:31h
Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest vespre.
Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest vespre. | Pilar Màrquez Ambròs
Més de 4.500 persones s'han manifestat aquesta tarda a Berga amb motiu de la vaga general per reclamar la llibertat dels presos polítics. La multitudinària concentració, encapçalada per una pancarta amb el lema "l'Autodeterminació no és un delicte", ha sortit a les 6 de la tarda de davant de l'edifici dels Jutjats de la capital del Berguedà. De bon començament, s'han pogut escoltar crits de "fora, fora la justícia espanyola", "independència", "aquest judici és una farsa!" i "llibertat presos polítics". Milers de berguedans i berguedanes han recorregut els carrers del nucli urbà fins a arribar a la plaça de Sant Pere, centre neuràlgic de la ciutat, que s'ha omplert de gom a gom. 
La plaça Cremada ha aconseguit avui lluir una xifra d'assistents pròpia de les grans ocasions. Si la capacitat màxima per Patum és d'entre 6.000 i 7.000 persones, l'aforament d'aquest dijous tenia ben poc a envejar-hi, talment com va passar en les concentracions posteriors a l'1 d'octubre de 2017. La concentració ha recuperat la força de l'1 i el 3-O.

L'interior de la plaça s'ha omplert abans de les 7 de la tarda, així com les escales de l'Església Parroquial de Santa Eulàlia, la barana i la zona de la Berruga. Feia mesos que a Berga cap manifestació no aconseguia la mateixa resposta.
 

Plaça de Sant Pere plena de gom a gom. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Com cada dia a les 7 de la tarda, s'ha interpretat el Cant dels Ocells, en el marc de la iniciativa Música per la Llibertat. Ha estat llavors quan els representants de les entitats han hagut d'insistir perquè els assistents no s'acumulessin a les entrades i s'escampessin per tots els racons de la plaça, ja que als carrers que hi menen encara hi havia persones que s'esperaven per entrar.
 

Milers de manifestats pels carrers de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs 


Quan tothom s'ha situat, estelades i pancartes s'han alçat per començar l'acte amb què havia de concloure la manifestació. Els representants del comitè de vaga, format per entitats sobiranistes, sindicats i partits, han llegit el manifest unitari on han defensat el dret a l'autodeterminació i han reclamat la fi de la repressió.

"Un Estat que va canviar la constitució de la nit al dia, modificant el 134 a petició de la Unió Europea per prioritzar els bancs i no la gent; un estat que ha modificat les lleis laborals i de les pensions en favor del gran capital i de les multinacionals; un Estat que va enviar cossos policials a colpejar el poble per protegir els seus privilegis i mantenir, a qualsevol preu, la seva unitat territorial; aquest mateix estat espanyol és el que és incapaç d'escoltar demandes, reivindicacions i necessitats que vagin en una altra direcció", han denunciat. 



Els representants del comitè de vaga han destacat "la constant retallada de drets civils, polítics i socials per part de l'estat espanyol" i han advertit que "si es consolida l'auge de l'extrema dreta", això comportaria "grans retrocessos pels drets dels pobles de la classe treballadora i de les dones". "No podem tolerar més repressió, perquè tenim dret a un treball digne i a uns serveis públics de qualitat i perquè tenim dret a organitzar-nos com a treballadors i com a poble", han assenyalat en la lectura del manifest.

"Al País Basc porten anys patint repressió i ara Catalunya. No podem oblidar l'empresonament o exili de molts polítics i activistes sindicals o culturals com l'Alfon, Fran Molero, Pablo Hasél o en Valtonyc" i "les innombrables operacions policials o judicials contra el moviment independentista", han dit. Durant l'acte també s'ha entonat "L'Estaca" de Lluís Llach. Precisament, ha estat amb aquesta cançó que la plaça ha quedat il·luminada amb les llanternes i flaixos de milers de mòbils. 
 

Flaixos i llanternes de mòbils mentre sonava 'L'Estaca'. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Posteriorment, quan el cant dels Segadors ja ressonava per tots els racons de Sant Pere, s'ha desplegat una estelada des de l'església i s'han encès bengales vermelles. En un ambient pacífic, com durant la marxa pels carrers de la ciutat, els manifestants han cantat repetidament consignes com "Independència", "Fora les forces d'ocupació", i "Visca la Terra", entre altres. L'acte ha acabat amb els assistents cantant Els Segadors i "llibertat presos polítics", acompanyats d'aplaudiments. 

Una gran estelada i bengales vermelles en el tram final de l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Pots reviure els millors moments de la manifestació a la plaça de Sant Pere en aquest vídeo que NacióBerguedà ha fet en directe
 
Arxivat a