Equipaments

Els treballs de reparació de la torre del pavelló de Suècia començaran en les properes setmanes

El regidor Oriol Camps ha explicat que es tracta d'una intervenció que necessita un material molt específic; l'empresa que executarà la reparació ha fet fabricar a Àustria les peces de fusta necessàries

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 19 de febrer de 2019 a les 20:04 |
Torre del Pavelló de Suècia. | Jordi Simon/Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Berga preveu començar en breu les obres de reparació de la part de la torre del Pavelló de Suècia que va caure el 13 d'abril del 2017. L'alcalde accidental i regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha afirmat a NacióBerguedà que l'inici d'obres serà qüestió de dies o poques setmanes. De fet, els vidres de la torre s'han començat ja a desmuntar, per tal de realitzar aquesta tasca. Camps ha explicat que es tracta d'uns treballs que necessiten unes peces de fusta molt específiques, motiu pel qual la contractació va ser més complexa. 

La torre es va construir amb fustes de Noruega i Suècia amb una base triangular i tres cares piramidals. L'estructura té una escala interior de cargol i una d'exterior que permet accedir a la plataforma superior amb tres anelles. En aquest sentit, són una part d'aquestes les que van desprendre's i ara han de reparar-se. 


"Es tracta d'un procés industrial que s'ha de fer de manera artesanal. Abans de trobar el material, es va haver d'agafar i desmuntar les anelles, agafar el projecte original i portar-lo a una empresa especialitzada en estructures de fusta laminada", ha recordat Camps. De les dues empreses especialitzades amb qui el consistori va contactar d'inici, només una va acabar mostrant disponibilitat per dur a terme l'actuació. Finalment, aquesta empresa va contactar amb una empresa d'Àustria, que fàbrica el tipus de peces que es necessitaven.

"La contractació va ser més llarga perquè també depenia del preu dels austríacs i perquè el període de fabricació ha estat molt llarg", ha dit Camps. L'actuació està valorada en uns 16.000 euros. "En aquest cas, no només ha estat complex perquè és una contractació pública, sinó perquè depeníem d'una empresa que havia d'anar a una altra empresa per fer fabricar les peces i portar-les cap aquí", ha reiterat el regidor. 


La torre del pavelló de Suècia es va inaugurar l'any 2008 com a última estructura de l'equipament, que ja s'estava tornant a construir des de feia anys. Els últims anys, el material de la torre s'havia anat deteriorant per la pluja i les inclemències meteorològiques. La instal·lació va representar Suècia a l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, i posteriorment va ser cedida al consistori berguedà. 

 

Participació