L'alcalde d'Olvan creu que la Fira de la Tòfona tenia un cost massa elevat i «no funcionava»

Martí Orriols opina que no té sentit assumir una mostra "que no funciona per si mateixa" per vendre producte d'altres punts de la geografia catalana, si no s'aconsegueix promoure les plantacions al territori

19 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:54h
L'alcalde d'Olvan, Martí Orriols.
L'alcalde d'Olvan, Martí Orriols. | Aida Morales
L'alcalde d'Olvan, Martí Orriols, ha assegurat a NacióBerguedà que la decisió de prescindir de la Fira de la Tòfona respon a l'elevada despesa que aquesta suposava pel consistori i a la voluntat "d'alliberar" el proper govern municipal a l'hora de decidir si en reprèn la celebració i quina sortida hi ha. "Quan vam entrar a l'ajuntament, ens vam trobar amb una fira que tenia uns costos elevadíssims, inassumibles per l'ajuntament", ha explicat Orriols. La Unió de Botiguers i Comerciants de Cal Rosal-Olvan ha expressat malestar justament aquest dimarts per la supressió de l'esdeveniment del calendari de la temporada d'hivern al nucli. 

"La direcció de la fira suposava més de 7.000 euros del pressupost i, per això, va ser la primera cosa de la qual vam creure oportú prescindir, de bon principi vam veure clar que n'havíem de rebaixar el cost", ha manifestat Martí Orriols. "En aquell moment, el director de la fira, Pere Muixí, va dir que havia presentat la dimissió, però jo no hi vaig arribar a parlar", ha apuntat Orriols. "El cert és que la fira tenia uns costos importants, és una mostra que estaria prou bé fer-la, però aconseguint-hi uns costos que siguin assumibles i el compromís per part de l'ajuntament d'aconseguir un objectiu: que hi hagi plantacions al Berguedà", ha exposat Martí Orriols.

"Mentre que la fira no serveixi per promoure les plantacions al territori, no té sentit que hi anem a vendre tòfones d'altres punts de la geografia catalana", ha opinat l'alcalde d'Olvan.

"No ho dic només com a alcalde d'Olvan, sinó com a persona que ha estat relacionada amb el món de les fires, si es fa una mostra, i l'ajuntament ha d'anar empenyent-hi de manera reiterada, és que és morta", ha assenyalat. "Durant aquests anys, els propietaris forestals que podrien tenir espai per plantar tòfones, no han tingut interès a fer-ho, a Olvan no s'ha plantat ni una hectàrea", ha afegit Martí Orriols. "No s'ha demostrat que hi hagi interès", ha dit. 

La decisió sobre el futur, en mans del pròxim govern local

El plantejament de deixar de fer la fira s'ha pres aquest any perquè "el proper govern local pugui decidir si aquesta ha estat una parada tècnica i continua amb la fira, si la fa bianual o si manté aquesta decisió", ha explicat el batlle. Martí Orriols, que va ser cap de llista per CiU el 2015, també ha avançat que el proper maig no es presentarà a la reelecció. L'actual PDECat no ha pres encara una decisió sobre quin serà el seu candidat al poble. 

"Ha estat un gest de responsabilitat amb el govern que entri, tenint en compte que nosaltres ens vam trobar una fira amb un cost extraordinari, i d'alguna manera vam haver d'assumir l'obligació de reorientar-la", ha apuntat. "La fira fins ara no funcionava", ha dit. "Al final una fira que sigui sectorial, amb 10 anys d'existència, ha de funcionar per si mateixa i no n'era el cas", ha manifestat Orriols.