La UBIC de Cal Rosal carrega contra el govern d'Olvan per deixar decaure la dinamització del nucli

Els botiguers expressen "malestar" per la decisió d'extingir "per sorpresa" la Fira de la Tòfona

19 de febrer del 2019
Actualitzat a les 19:04h
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal (arxiu).
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal (arxiu). | Aida Morales
La Unió de Botiguers i Comerciants de Cal Rosal-Olvan es troba molesta amb l'ajuntament per la fi sobtada de la Fira de la Tòfona del Berguedà que aquest any ja no s'organitzarà. Els botiguers expressen "malestar" per la decisió d'extingir la mostra "per sorpresa" i carreguen contra el consistori d'Olvan perquè asseguren que ha mostrat "desinterès" pel comerç local els darrers quatre anys. 

Els botiguers recorden que el nucli de Cal Rosal afronta una realitat complexa en l'àmbit organitzatiu perquè forma part de tres municipis: Avià, Berga i Olvan. "Des de la crisi del tèxtil i el tancament de la fàbrica, aquesta complexitat encara s'ha vist més accentuada", lamenten. "Els dos municipis amb menys volum de població al nucli, Berga i Avià, s'han desvinculat d'aquest barri disseminat, deixant gradualment sense serveis a la població, i amb un manteniment urbanístic mínim, que només cal veure en l'entrada nord de Cal Rosal i els entorns de la fàbrica", denuncien.

D'aquesta manera, els comerciants reconeixen "la feina feta i liderada des de l'Ajuntament d'Olvan durant molts anys", en els quals "es va revertir una situació d'empobriment del territori, buscant un nou posicionament del municipi, més enfocat en el turisme i serveis, per tal de retenir les activitats econòmiques que encara es mantenien, i impulsar-ne de noves".  Però, malgrat això, els membres de la Unió de Botiguers i Comerciants de Cal Rosal - Olvan creuen que "tota aquesta feina s'ha vist diluïda en els últims anys".

"Incomprensiblement, l'actual ajuntament, ha tallat de soca-rel aquesta línia de treball, deixant decaure la feina i els bons resultats assolits per equips anteriors". Així, afirmen que la Fira de la Tòfona del Berguedà portava sis exitoses edicions de bona feina i amb l'assoliment d'un lloc de referència en l'àmbit nacional "amb jornades tècniques d'alt nivell, gran nombre de públic i participació de cuiners de referència". Malgrat que "només han calgut quatre edicions més per fer-la desaparèixer" amb "un argument tan pobre per part del consistori, com dir que la fira no acaba d'arrencar". 

Segons els comerciants, les raons donades pel consistori són "una fal·làcia" perquè "la fira estava de sobres consolidada" abans que "es canviés la direcció de la mateixa". 

Els botiguers també llancen un avís: "Passa el mateix amb la resta d'esdeveniments de la temporada, s'han deixat perdre les proves esportives i el mercat del bolet cada vegada és menys reeixit, mentre que la Fira Tèxtil es manté perquè la UBIC n'ha entomat l'organització". Segons asseguren els comerciants, l'Ajuntament d'Olvan ha deixat "de vehicular accions ja existents i finançament" amb altres institucions. "Per exemple: s'ha eliminat una figura clau, com era la del tècnic i dinamitzador que s'havia aconseguit amb finançament de la Diputació de Barcelona", assenyalen.

Més campanyes de turisme i comerç

Des de la UBIC, es queixen que s'han deixat de rebre ajudes per part de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, i que "des de l'ajuntament ja no es realitza cap campanya, ni cap acció per potenciar el turisme i el comerç. Tot i que tal com ens consta en les publicacions del Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), el consistori segueix rebent ajuts per part de la Diputació de Barcelona, en concepte de 'comerç, fires i mercats'", diuen. "Concretament en els darrers dos anys, entre 2016 i 2018, s'han rebut subvencions per un import total d'11.000 euros", afegeixen els comerciants.

La Unió de Comerciants i Botiguers afirma que no li consta "en què s'han invertit aquests diners, ni si se n'han vist resultats". Segons creuen, "si no es reverteix amb celeritat", s'està abocant Cal Rosal "a un nou empobriment econòmic i social".