El Carnaval de Berga agilitza la rua i combat l'alcohol per créixer en atractiu

La ciutat penalitzarà amb un 10% menys de puntuació les actuacions massa llargues durant la rua i els qui deixin massa distància entre comparses, a més de la mesura anunciada per evitar l'ostentació de la beguda | La festa de la diversió versarà sota el lema "Carnaval, Animal", i convida a tothom a gaudir d'un programa d'actes variat

19 de febrer del 2019
Actualitzat el 02 de març a la 13:29h
Presentació dels actes de Carnestoltes.
Presentació dels actes de Carnestoltes. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga penalitzarà amb un 10% de la puntuació del concurs de Carnestoltes les comparses els integrants de les quals facin ostentació del consum d'alcohol en el decurs de la rua, així com també aquelles comparses que preservin una distància de més de tres minuts amb el grup que els precedeix a la rua i les qui facin un espectacle de més de tres minuts en cada parada. La regidora de Festes, Mònica Garcia, ha destacat aquest dimarts, en roda de premsa, que enguany l'ajuntament s'ha reunit a priori amb els grups que solen participar del Carnaval per debatre dos grans eixos: l'abús d'alcohol i altres drogues, tal com va avançar-se en el passat plenari municipal, i el temps de durada. "Ja ara la rua es feia carregosa en algun moment, si volem seguir creixent haurem de continuar posant mesures referent al temps i a la distància", ha valorat Garcia. 

Segons Garcia, actualment hi ha una vintena de colles que participen amb assiduïtat a la festa. "En la trobada amb les colles vam tractar el temps que trigava la rua a arribar al passeig de la Indústria i el temps que utilitzava cadascun dels grups per dur a terme el seu espectacle, això implica també que l'ordre de les comparses es determini el divendres a les 8 del vespre en una reunió", ha exposat Garcia. 

"Volem facilitar així el posicionament de les comparses al parc dels Soldats, tenir a tothom d'acord, i així agilitzar la llargada en el temps de la rua", ha dit la regidora. La trobada dels grups serà dissabte 2 de març a les 4 de la tarda davant de l'antic bar Tonillo i la desfilada començarà amb puntualitat les 5. La rua seguirà l'itinerari habitual pel carrer del Roser, la plaça de la creu, la ronda Moreta i fins a la plaça Viladomat. Durant la rua, hi haurà dos jurats, un d'incògnit itinerant i un d'estàtic situat a Cal Calderer, davant del Mercat Municipal.
 

La regidora Mònica Garcia durant la roda de premsa de presentació del Carnestoltes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'Ajuntament de Berga repartirà aigua abans de començar i les comparses podran també recollir fruita gratuïta en un punt que s'habilitarà durant el recorregut, a la plaça de Miquel Martí i Pol. Així mateix, en línia amb la prevenció i dins de les mesures per a un consum responsable d'alcohol i per una festa que tothom pugui gaudir amb igualtat, el ball de nit comptarà amb amb una barra de còctels sense alcohol, la instal·lació d'un Punt Lila per combatre agressions masclistes, i una carpa d'anàlisis de substàncies 'Energy Control', com l'any passat.

Tant a la barra de la Bauma dels Encantats com a la barra sense alcohol, l'aigua serà gratuïta. Dues informadores del Punt Lila faran tasca d'assessorament itinerant també durant la rua i fins a les 6 del matí, perquè es considera que és a última hora que hi ha risc d'agressions masclistes de més gravetat. "No volem que el sexisme surti de festa", ha recordat la tècnica de Joventut, Janina Vilana. 

El veredicte del premi del concurs de la rua i del ball de Carnestoltes es donarà a conèixer a la carpa del Vall a mitjanit. Els premis, que es tornaran a entregar dimecres de cendra, es mantindran com l'any passat, i repetirà el concurs del ball de disfresses on es reconeixerà la categoria de disfressa individual en grup de fins a tres persones i millor disfressa en grup de quatre o més persones. 

El Ball dels Cornuts començarà després del sopar popular, la Macarronada, a la Carpa del Vall. L'àpat posarà a la venda uns 400 tiquets. La festa s'allargarà fins a les 3 del matí amb la gresca i xerinola de TMalé i Nanfu&SalasXic, a càrrec de la Bauma dels Encantats, com ha recordat la presidenta de l'entitat, Elisabet Casals. La venda de tiquets per l'alcohol es farà fins a les 3 de la tarda, mentre que qui encara en disposi, podrà consumir fins a dos quarts de 4 de la matinada. En finalitzar, es repartirà coca i xocolata. Enguany, la festa de la diversió versarà sota el lema "Carnaval, Animal", i convidarà tots els veïns a gaudir d'un programa d'actes variat gràcies a la col·laboració de diverses entitats berguedanes.
 

El Carnestoltes de Berga compta amb la participació de diverses entitats de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Dijous llarder, botifarrada

Les activitats començaran dijous 28 de febrer a les 8 del vespre amb una botifarrada popular a càrrec de l'associació de veïns de la Pietat, a la plaça del Forn, en una vetllada amenitzada pel grup musical Format 3. El president de l'Associació de Veïns del carrer de la Pietat, Aureli Rodríguez Lladó, ha explicat que "l'any passat va ser un èxit" i que s'espera repetir acollida enguany. En aquest cas, la regidora Mònica Garcia, ha recordat que, al llarg del temps, Berga ha presentat diverses propostes pel dijous llarder i que enguany es vol mantenir aquesta aposta per la recuperació de la tradició. 

Divendres, hi haurà el gran ball de Carnaval amb Dolfi al Casal Cívic, i es tornarà a oferir una màster class de zumba a càrrec del Tossalet, al Pavelló Vell, que en aquesta edició serà gratuïta. 

Sermó de Carnestoltes i gimcana al barri vell

L'arribada i cercavila de la Família Reial Animal, des de la plaça de Sant Pere fins a la plaça de Sant Joan, amb ZeBrass Marching Band, així com la lectura del pregó de Carnestoltes, a la plaça de Sant Joan, serà dissabte al migdia, amb la col·laboració de l'Agrupació Teatral la Farsa. Com a novetat, a les 11 del matí, hi haurà una gimcana  a la plaça de Sant Pere i a l'entorn del Barri Vell, on els nens i nenes que hi participin rebran un petit obsequi. 

Guerra de la farina, Carnaval infantil i enterrament de la Família Reial Animal

La Guerra de la Farina i el Carnaval infantil repetiran diumenge 3 de març. La guerra començarà a la 1 del migdia i quan acabi la batalla, vencedors i vençuts es dirigiran cap a la plaça de Sant Joan per a fer el vermut de la pau.  La tarda estarà dedicada als nens i nenes, que podran participar al ball de Carnaval infantil. L'esdeveniment comptarà amb l'actuació de The Penguins, que oferiran l'espectacle 'Reggae per xics'. 

Finalment, dimecres 6 de març s'enterrarà el Carnestoltes que enguany agafa forma d'una família molt particular: la Família Reial Animal. A les 6 de la tarda es podrà vetllar i, a continuació, una comitiva fúnebre de ploraners acompanyarà els difunts fins a la plaça del Forn, amb els gegants de la Bauma dels Encantats i la participació de l'Escola Municipal de Música de Berga. En arribar, la notaria de Madrona llegirà les últimes voluntats de la peculiar família i procedirà a l’entrega de premis dels concursos de la rua i del ball de disfresses de Carnaval. En total, els premis estan valorats en 5.200 euros. L’acte finalitzarà amb una sardinada popular, a càrrec de la Penya Boletaire de Berga. 
 

Janina Vilana, tècnica de Joventut, i Elisabet Casals, presidenta de la Bauma, durant la roda de premsa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Disseny del cartell

La imatge gràfica i la maquetació del programa d'actes del Carnaval de Berga ha estat realitzat pel dissenyador Rubèn Torres amb la col·laboració dels nois i noies del Taller Coloma que s'han encarregat de pintar el rostre del mico que hi apareix.