Projecte Bagà presenta un document amb línies estratègiques pel futur del poble

Els impulsors de la iniciativa asseguren que es troben en converses amb ERC per si vol assumir el desenvolupament del document, però que si no hi ha pacte es presentaran als comicis com a agrupació independent d'electors

18 de febrer del 2019
Actualitzat el 20 de febrer a les 21:29h
Josep Ureña i Pep Llamas han presentat el document final de 'Projecte Bagà' aquest dilluns.
Josep Ureña i Pep Llamas han presentat el document final de 'Projecte Bagà' aquest dilluns. | Pilar Màrquez Ambròs
La iniciativa "Projecte Bagà", que agrupa veïns i veïnes de la població de diferents ideologies, ha presentat aquest dilluns el document de treball del mateix nom, que pretén marcar les línies de treball per al futur del poble de cara a les eleccions municipals de maig de 2019. Els baganesos Josep Ureña i Pep Llamas, que en són impulsors, han explicat que, des de fa un any i mig, s'han estat reunint amb baganesos i baganeses de diferents sensibilitats, per tal de recollir les propostes econòmiques, socials i de caire social "que configuren les línies estratègies per al Bagà dels pròxims 50 anys". El document és un recull d'idees, projectes i suggeriments que posa per escrit "la voluntat de molta gent per al futur del municipi", han defensat.

L'objectiu ara és arribar a un acord amb un partit polític que es comprometi a implementar aquests projectes o bé, si no hi ha acord amb cap llista que es presenti als comicis, aspirar a l'alcaldia de Bagà com a candidatura independent. Pep Llamas, actual regidor de l'oposició al grup mixt i que va presentar-se com a cap de llista de CiU el 2015, ha manifestat que, de moment, han portat el document als representants locals tant del PSC, actual govern local, com d'ERC. "El PSC ens ha dit que no perquè ells tenen un altre projecte, i Esquerra l'assumirien però no al 100%, de manera que estem en converses", ha avançat. 

Si no acaba havent-hi acord, 'Projecte Bagà' es presentarà a les eleccions com a agrupació d'electors amb el nom de Bagà Endavant. "El document aglutina el futur que volem pels nostres fills i nets" per sortir "d'una etapa fosca i poc transparent que ha derivat en la sensació generalitzada que cada vegada anem a menys", ha explicat Josep Ureña.

Pacte amb un partit o agrupació d'electors

Un possible pacte amb 'Projecte Bagà' ha de passar necessàriament per l'acceptació del document, així com per la garantia que no hi haurà un pacte postelectoral amb un segon partit que no hagi assumit el projecte com a propi. "No podem entregar el projecte a un grup municipal que no pugui desenvolupar-ho perquè a posteriori es comprometi amb un altre grup, com el PSC, que l'ha rebutjat", ha aclarit Pep Llamas. Pep Llamas també ha avançat aquest matí que, un cop coordinada la redacció de 'Projecte Bagà', ell farà ara un pas al costat i s'aparta de la iniciativa. Segons Llamas, 'Projecte Bagà' és un "projecte de servei, no de govern, és una iniciativa per treure Bagà de l'atzucac". "Si presentem llista, serà atípica tant pel format com per la conducta durant la campanya electoral", ha assegurat Pep Llamas.

El document presenta projectes amb previsió econòmica i terminis, perquè "s'hi ha estat treballant amb anterioritat, buscant les voluntats, els diners i els coneixements per tirar-los endavant", ha detallat Ureña. 

Desenvolupar l'economia productiva local

Pep Llamas ha posat en valor que 'Projecte Bagà' parteix de l'activació de "l'economia productiva local". En promoció econòmica, el document marca l'objectiu d'afavorir l'econòmica productiva, generant un mínim de 23 llocs de treball, cap d'ells vinculats a l'ajuntament; així com també vol situar la biomassa com a font d'energia amb rendibilitat econòmica; impulsar la implantació de vinya dins del proper mandat; regular la recol·lecció dels bolets i generar un espai lúdic i de formació en plena natura; i aconseguir la titularitat del Niu de l'Àliga mitjançant la declaració d'acte nul de ple dret la venda feta en el seu moment. També es proposa incrementar els ingressos de l'ajuntament, i alhora baixar impostos als baganesos, mitjançant la creació de taxes, impostos i cànons a indústries i empreses. 

En matèria cultural, 'Projecte Bagà' reclama unificar totes les actuacions d'aquest àmbit en una comissió i protegir amb un pla urbanístic especial el nucli antic. El document destaca també la importància de realitzar l'estudi del mapa comercial amb projectes a 3, 5 i 10 anys amb una previsió pressupostària inicial al sector de 23.000 euros el primer any. "A més, també cal redactar un pla de desenvolupament turístic. Bagà ha de tirar endavant del sector primari i el turisme ha de consolidar-se com a activitat econòmica de reforç", ha afegit Pep Llamas. "Volem un turisme de qualitat i cultural", han comentat els impulsors del projecte. 
 

Ureña i Llamas durant la roda de premsa d'aquest dilluns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Segons els impulsors de 'Projecte Bagà', el municipi parteix de dos mals: la marxa de la gent jove i l'endeutament. "L'economia local és enganyosa, Bagà ara mateix presenta un deute superior a 1,3 milió, en canvi si es mira amb el percentatge d'endeutament, estem molt per sota del límit", ha explicat Llamas. "Però els únics ingressos són els impostos directes i indirectes que tenim altíssims", ha afirmat.

"Com que les subvencions que arriben de la Diputació són finalistes, es fa molt difícil endegar nous projectes i tenir els ingressos suficients per realitzar noves inversions", ha dit Pep Llamas.

Participació popular

Llamas també ha defensat que "la participació ciutadana ha de raure en el dia a dia del poble" per això es planteja el desenvolupament de l'assemblea municipal i del Consell del Poble, que ha de fixar consultes populars i processos de decisió horitzontal. "També serà molt important per a nosaltres establir un consell consultiu per cadascuna de les propostes, amb tècnics i administratius, perquè estem davant de necessitats tècniques i no de voluntats polítiques", ha assenyalat Pep Llamas. "El paper de l'alcalde quedaria així restringit a un paper eminentment representatiu", ha recordat Llamas. "És un canvi ideològic total sobre el funcionament de l'administració", ha fet incidència. 

Coll de Pal, un conveni tancat que no permet decidir

Pel que fa a Coll de Pal, els impulsors de 'Projecte Bagà' expressen la seva opinió desfavorable al resultat final del conveni per la cessió de l'espai públic que, sobre el paper, ha de permetre potenciar l'estació municipal baganesa. "Però el contracte està tancat i és per 30 anys, de manera que no podem plantejar un projecte al respecte, seria frívol quan el PSC ha decidit fer el que ha fet, Coll de Pal ja no és motiu de conversa, negociació o ideari per part de ningú, és un contracte mercantil i està tancat", ha lamentat Llamas.

Consulta aquí el document de 'Projecte Bagà' presentat aquest dilluns.