Una acció al carrer defensa a Berga la llibertat d'expressió i escenifica l'ofec dels silenciats

Un centenar de persones han participat aquest dissabte en una performance artística i reivindicativa organitzada per la plataforma de suport a Montse Venturós

16 de febrer del 2019
Actualitzat el 17 de febrer a les 17:02h
La performance reivindicativa ha començat alçant la veu per la llibertat d'expressió a la plaça de Sant Joan.
La performance reivindicativa ha començat alçant la veu per la llibertat d'expressió a la plaça de Sant Joan. | Pilar Màrquez Ambròs
Un centenar de persones han participat aquest dissabte en una acció artística a Berga en defensa de la llibertat d'expressió, una acció impulsada per la Plataforma pels Drets Polítics i Democràtics de Berga, de suport a l'alcaldessa inhabilitada Montse Venturós. L'actriu i directora Tràfec Teatre, Lydia Canals, ha estat l'encarregada de plantar-se a la plaça de Sant Joan i donar inici a la performance anomenada "Prou Amputacions!", que ha reivindicat el dret d'expressar idees i opinions lliurement. L'han seguit fins a cent berguedans i berguedanes de totes les edats, que han volgut escenificar l'ofec de la censura i la repressió. 
Canals ha interpel·lat els vianants i les persones que feien el cafè a la plaça: "Vull dir el que jo vull dir, no vull que ningú em faci dir paraules que no són meves!", ha expressat en veu alta. "Tu fas les teves idees? Mentida, perquè en tens a sobre que et xafen", ha incidit en conversa amb una espectadora. Ha estat llavors que una segona persona, que formava part de l'acció, l'ha silenciat. "Calla! No pots dir res de les teves idees", li ha etzibat en tapar-li la boca. 

Així s'ha donat el tret de sortida a una cadena d'accions similars que ha conduït l'acció artística i reivindicativa fins a la plaça de Sant Pere on, després d'un silenci, s'ha representat de forma molt visual com la falta de llibertat d'expressió ofega als ciutadans. Mentre els participants eren a terra, han inflat i petat globus, de color blanc en contrast amb la vestimenta negra dels actors i voluntaris. Aquest gest tenia un significat: per fi, podien parlar i expressar-se amb llibertat. Finalment, tothom s'ha alçat: tibant de serpentines de color blanc i groc que, simbòlicament, tots plegats han aconseguit treure's de la gola.
 

Un centenar de persones han participat en l'acció al carrer per la llibertat d'expressió. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'artista Jordi Plana ha estat l'encarregat de fer sonar a la plaça Sant Pere els fragments de diversos discursos de persones públiques silenciades per un motiu o altre. Entre les veus de les gravacions, s'ha pogut escoltar un fragment de la declaració al jutjat de Montse Venturós, però també discursos de Carme Forcadell, Mireia Boya, Anna Gabriel, i el recordat Pepe Rubianes.

A més, també s'han recopilat discursos internacionals que han passat a la història com el de Martin Luther King el 28 d'agost de 1963. 
L'objectiu dels organitzadors era arribar al centenar de participants per tal de donar un major gruix a l'escenificació, i aquest és un propòsit que s'ha aconseguit.

El portaveu de la plataforma, Marià Miró, ha valorat positivament l'acollida. "Hem complert les expectatives, estem molt contents de la resposta, s'ha demostrat que era una activitat per tots els públics, i tothom hi ha pogut col·laborar" amb l'objectiu "de defensar la llibertat d'expressió i denunciar la situació en la qual estem al nostre país". "Ha anat bé i ha estat ràpid i molt contundent", ha afegit Miró. 
 

Persones de totes les edats han participat en la proposta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Marià Miró ha afirmat que ha estat, sobretot, gràcies "al molt bon treball dels membres de Tràfec Teatre", que la performance ha aconseguit sorprendre la gent que era al carrer gaudint d'un dissabte de bon temps. Quan Lydia Canals i dos membres més de Tràfec Teatre han començat l'acció a la plaça de Sant Joan, han despertat l'atenció de diversos curiosos. També hi ha hagut qui s'ha afegit a la iniciativa mentre era en marxa.  

Així mateix, Lydia Canals ha recordat que l'acció ha servit per expressar "com ens sentim per moltes bandes, tots ens sentim trepitjats, xafats o ofegats per no poder fer o pensar o expressar coses amb més llibertat". 
 

Tres membres de Tràfec Teatre han donat inici a l'acció. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'acció ha sorprès alguns veïns que passejaven pel centre de la ciutat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els participants s'han desplaçat de la plaça Sant Joan a la plaça Sant Pere mentre interpretaven l'acció, amb boques tapades i intents d'alliberar-se. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un dels moments finals a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a