Professors de l'escola de música de Berga reclamen un canvi d'equip directiu al centre

Eloi Escútia exposa que l'equip directiu mereix "tota la confiança" de l'executiu de la CUP, i afegeix que es convocarà un claustre extraordinari per debatre la problemàtica tal i com demana una instància del professorat

15 de febrer del 2019
Actualitzat a les 21:18h
El director del centre, Xavier Llobet (a la dreta), en la roda de premsa sobre el cas de violències sexuals a l'Escola Municipal de Música, el passat gener (arxiu).
El director del centre, Xavier Llobet (a la dreta), en la roda de premsa sobre el cas de violències sexuals a l'Escola Municipal de Música, el passat gener (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Una vintena de professors de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) han entrat al registre de l'ajuntament una instància expressant malestar amb l'actual gestió i demanant la convocatòria d'un claustre extraordinari per posar a debat "la dimissió, si s'escau" de la direcció del centre, han confirmat a aquest mitjà. Fonts consultades han explicat que fa mesos que "el diàleg a dins del centre, no té la fluïdesa que ha de tenir", motiu pel qual una majoria de professors serien partidaris d'una renovació en la direcció. Entre els plantejaments que fan els docents, hi ha la redacció d'un reglament propi per l'EMMB. 

La instància, que també s'hauria fet arribar a la mateixa escola, arriba poc més d'un mes després que es fes pública la denúncia d'un presumpte cas de violència sexual a una menor de 16 anys a l'Escola Municipal de Música. El cas va provocar que els professors enviessin un comunicat als mitjans el passat 22 de gener on prenien distància del relat de la direcció i l'equip de govern i asseguraven que no havien estat informats del cas fins tot just set dies enrere. 

La petició rebuda al consistori ha generat reaccions diverses aquest divendres. El regidor d'Educació de Berga, Eloi Escútia, ha explicat a NacióBerguedà que des de l'executiu local coneixien les diferències. "Al claustre no estan sent utilitzats els espais de discussió que estan pensats per debatre o llimar aquestes diferències, precisament per això, des de l'equip de govern, vam proposar una mediació per mirar de detectar què era allò que fallava", ha afirmat Escútia. Eloi Escútia també ha assegurat que l'actual direcció de l'escola de música mereix "tota la confiança" de l'equip de govern. "No hi ha hagut cap situació en la qual això hagi canviat", ha dit el regidor.

Escútia ha manifestat que l'equip de govern té la voluntat de convocar "el claustre extraordinari" que es demana en la instància. "Allà es valoraran tots aquests elements que aporten, els discutirem i parlarem sobre que s'ha de fer", ha indicat. La direcció del centre ha declinat fer declaracions sobre la qüestió i ha remès aquest divendres a les declaracions de l'equip de govern. 

Un reglament propi

El claustre de professors no ha acceptat d'entrada la mediació proposada per l'ajuntament, "malgrat que ens van demanar que hi hagués una renovació de la directiva", ha assenyalat Eloi Escútia. És per aquest motiu, que ja "hem iniciat el procés de redacció d'un nou reglament", ha apuntat el regidor.

Eloi Escútia ha recordat, però, que la redacció del reglament requereix "de la participació dels professors". "Per elaborar un reglament cal crear una comissió redactora i en aquesta comissió hi han de participar els membres del professorat", ha detallat Escútia.

"És un reglament que s'ha de fer amb la participació de tothom, vam demanar al claustre que decidís uns representants en la redacció de la normativa i no ho han volgut fer; vam demanar que aquestes persones fossin els escollits pel consell escolar, i també vam rebre una negativa", ha enumerat. Una part del professorat manifesta aquesta voluntat "que es renovi la junta", però cal comptar amb aquesta participació, ha incidit el regidor.

Actualment, l'escola funciona amb un reglament genèric de centres educatius públics. "Nosaltres el que volem és elaborar-ne un de nou, que sigui discutit i que passi per un procés de participació abans de ser aprovat pel ple", ha dit Escútia. "El podríem elaborar els polítics, però no és el que volem", ha afegit. 

Escútia ha mostrat "una certa sorpresa" respecte al fet que la problemàtica no s'hagi acabat resolent pels mecanismes del centre, en una reunió del claustre. Si es planteja una renovació de la junta, Eloi Escútia avisa que "s'ha de presentar una alternativa" i que aquesta nova proposta "ha de respondre a un projecte pedagògic" perquè no es renovarà l'equip directiu en funció de res que no sigui precisament un "plantejament pedagògic".

ERC demana "urgència" en el relleu de la direcció

El grup municipal d'Esquerra Berga ha demanat aquest divendres "urgència" en la creació del reglament de l'Escola Municipal de Música de Berga i en relleu en la direcció. Segons han expressat, "la situació generada a l'Escola de Municipal de Música de Berga (EMMB) era evitable". Actualment no existeix un reglament de funcionament propi, "i això s'hauria d’haver solucionat fa temps, el moment que es va convertir en conservatori hauria estat el propici. Entenem que des del curs 2015-2016 hi ha hagut molt temps per aconseguir redactar aquest reglament", han exposat en un comunicat. 

Fonts del professorat han afirmat aquesta tarda que la instància a l'ajuntament no va presentar-se amb ànim d'obrir un debat públic o polític, sinó per defensar la necessitat d'"eleccions" al claustre, de manera que es pugui "adoptar  el  projecte  pedagògic" que es consideri "més adequat".