El TAC de lloguer arriba a l'Hospital Sant Bernabé de Berga

El nou TAC entrarà en funcionament en les properes setmanes i es treballa amb la previsió de programar les primeres proves diagnòstiques al març

15 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:37h
Els operaris de l'empresa de transport han descarregat aquest matí el TAC al centre hospitalari.
Els operaris de l'empresa de transport han descarregat aquest matí el TAC al centre hospitalari. | Jose Cardenas/Cedida
El TAC ha arribat aquest divendres a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga. El contracte de lloguer de l'aparell costa 12.000 euros mensuals més IVA, i es tracta d'una maquinària d'última generació de 64 corones. El TAC que va espatllar-se fa nou mesos s'havia adquirit l'any 2001 i tenia una sola corona. 

La previsió amb què treballa actualment el centre hospitalari és començar a programar proves amb el nou TAC a partir de l'1 de març, segons fonts consultades per NacióBerguedà. S'estima que estarà almenys una setmana en proves al centre abans de poder entrar en funcionament. 

El Patronat de l'Hospital de Berga va aprovar el contracte de lloguer d'un nou TAC el passat 24 de gener. En aquell punt, feia vuit mesos que el centre hospitalari no tenia TAC. Això obligava als usuaris a haver-se de desplaçar fins a Manresa per fer-se les proves de diagnòstic. Les 13 associacions de veïns van denunciar a principi d'any que la manca d'aquest aparell suposava "un trasbals" pels malalts i les seves famílies i van exigir solucions a l'ajuntament. Des de l'estiu, unes 60 persones baixaven cada setmana a la capital del Bages per fer-se proves de diagnòstic. 

Segons va explicar l'alcalde accidental, Oriol Camps, en anunciar el lloguer, la instal·lació d'aquesta nova maquinària ha obligat a fer "petites obres" per tal d'adaptar bé la sala on s'ha de col·locant. Abans que es posi en marxa, també s'haurà de formar el personal que l'hagi de fer servir. 

En paral·lel, el govern local continuarà treballant per a l'adquisició d'un TAC definitiu. L'Ajuntament de Berga disposa dels plecs per la compra des del passat 15 de setembre, però el procés de contractació "és complex", segons han explicat. La compra d'un TAC costarà uns 240.000 euros. 

El TAC és un procediment d'exploració radiològica basada en els raigs. Es fa servir en el diagnòstic de diferents patologies com tumors (benignes i malignes), infarts, a més a més d'hidrocefàlies i malalties degeneratives, com l'esclerosi múltiple. Entre els avantatges d'un equip de tomografia computada s'hi compta que  és una prova ràpida de realitzar, que ofereix nitidesa d'imatges que encara no s'han superat amb la ressonància magnètica nuclear com és la visualització de ganglis i os.  
Arxivat a