Desestimen el recurs de l'ajuntament contra la sentència que tomba els canvis urbanístics a la zona del Liven

La modificació del POUM de l'any 2010 plantejava desplaçar una àrea verda per facilitar l'ampliació de l'empresa

14 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:43h
L'alcaldessa inhabilitada, Montse Venturós, en la roda de premsa prèvia al ple d'aquest dijous.
L'alcaldessa inhabilitada, Montse Venturós, en la roda de premsa prèvia al ple d'aquest dijous. | Pilar Màrquez Ambròs
El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat el recurs de l'Ajuntament de Berga contra la sentència que va tombar fa dos anys la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovada el 2010 en l'àmbit de les parcel·les 120 i 121 del Polígon Industrial de la Valldan. Els canvis urbanístics plantejaven desplaçar una àrea verda per facilitar l'ampliació de l'empresa Liven, que té les naus al polígon de la Valldan. 

L'executiu de l'exalcalde Juli Gendrau (CiU) preveia traslladar la zona verda a la rotonda de la masia de Can Ballús i assegurar així l'accés directe des de l'actual vial a les dues parcel·les de Liven. Això va motivar que un particular presentés un recurs, un cop que el consistori ja havia arribat a un acord amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques del tripartit, Joaquim Nadal. La secció tercera de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar una sentència desfavorable al consistori el 23 de novembre de 2017, contra la qual s'havia presentat un recurs de cassació que el TS no ha admès a tràmit. 

"La sentència tomba els canvis, perquè la zona verda s'articula perquè en tinguin gaudi els veïns i veïnes", ha valorat l'alcaldessa Montse Venturós (CUP) en roda de premsa. La modificació urbanística va aprovar-se el dijous 14 d'octubre de 2010 en un ple extraordinari. Va rebre els vots a favor de CiU, ERC, PSC, CUP i PP, després que en un ple ordinari anterior la CUP i el PSC no hi votessin a favor, al·legant que la informació que se'ls donava "era incompleta i tardana".

Liven no va acabar mai fent l'ampliació prevista. L'empresa va anunciar el 2011 que construiria una nova planta de 5.000 metres quadrats al costat de l'actual edifici per tenir més espai, amb una inversió de 4 milions d'euros. Però finalment el 2017 va acabar posant en marxa una nau de les mateixes característiques a Puig-reig, traslladant-hi la línia de producció de crispetes, per valor de 5 milions. Liven és una de les líders del mercat europeu en la producció d'aperitius derivats del blat de moro.

Obres de modernització del polígon

Montse Venturós ha apuntat que les obres de millora que es faran al polígon contemplaran espais verds. L'Ajuntament de Berga podrà tirar endavant les actuacions de millora i adequació previstes a l'avantprojecte de modernització del Polígon de la Valldan gràcies a una subvenció d'1 milió d'euros de la Diputació de Barcelona. Es preveu arranjar carrers, voreres, millorar la distribució de l'aigua i completar el desplegament de l'energia de la central de biomassa, entre d'altres.

Berga celebrarà aquest dijous el ple ordinari de febrer que va posposar-se la setmana passada per la convocatòria de vaga que havia de dur-se a terme el 7 de febrer. En la sessió es donarà compte d'aquesta decisió del Tribunal Suprem respecte al recurs de cassació del consistori. Així mateix, també s'inclouen altres punts d'àmbit tècnic i administratiu com l'aprovació del compte recaptador i qüestions relatives al personal laboral de l'ajuntament. La sessió començarà a dos quarts de 9 del vespre, mitja hora més tard de l'habitual.

L'alcaldessa inhabilitada Montse Venturós ha recordat que, des del gener, els veïns i veïnes de Berga poden fer preguntes als regidors en acabar el ple i ha animat a la participació. 
Arxivat a