Berga crida a la participació per a una performance en defensa de la llibertat d'expressió

La plataforma de suport a Venturós busca voluntaris per l'acció que es farà dissabte a dos quarts d'una del migdia

13 de febrer del 2019
Actualitzat el 16 de febrer a les 14:52h
Marià Miró, Dolors Tous i Lydia Canals amb els llavis tapats amb cinta adhesiva per protestar contra la falta de llibertat d'expressió.
Marià Miró, Dolors Tous i Lydia Canals amb els llavis tapats amb cinta adhesiva per protestar contra la falta de llibertat d'expressió. | Pilar Màrquez Ambròs
La plataforma de suport a l'alcaldessa Montse Venturós, inhabilitada el passat octubre, ha fet aquest dimecres una crida a la participació per tal de dur a terme a Berga la performance "Prou Amputacions!" a favor de la llibertat d'expressió, prevista per aquest dissabte a dos quarts d'1 del migdia. De moment, hi ha inscrites 60 persones. L'objectiu dels organitzadors és arribar als 100 participants per tal de donar més gruix a l'escenificació.

El portaveu de la plataforma, Marià Miró, ha animat a tothom a participar-hi en defensa del dret de tot individu a expressar idees i opinions lliurement. Membres de Tràfec Teatre s'encarreguen de la direcció artística del muntatge. En aquest sentit, l'actriu i directora berguedana, Lydia Canals, ha explicat que es tracta d'una acció senzilla per la qual "no cal tenir coneixements de teatre per participar-hi". També Dolors Tous d'ERC ha expressat que "com més gent hi hagi, més es veurà". 

Miró ha manifestat que, per participar-hi, no és necessari ser independentista, donat que la performance interpel·la a tot aquell que alguna vegada hagi vist coartada la seva llibertat d'expressió o que vulgui denunciar una situació que es repeteix en molts països del món.
 
 
L'organització es posa un mínim de 100 persones com a repte perquè aquesta es pugui fer en les millors condicions. La idea és que les persones es vagin afegint a una cua que tindrà com a destí la plaça de Sant Pere, silenciant-se visiblement unes a les altres. Entre els ciutadans que hi vulguin prendre part, es farà una trobada prèvia al Teatre Municipal de Berga, divendres a les 8 del vespre, per preparar l'escenificació, però el dia de l'acció també s'hi podran afegir espontanis. El vestuari serà preferiblement de color negre. 

Discursos i veus silenciades

Un cop arribats a la plaça Cremada, amb una escenificació que buscarà deixar petjada al públic, i després d'un gran silenci, es representarà de forma molt visual com la falta de llibertat d'expressió ens ofega i, finalment, totes les veus s'alçaran per cridar. L'artista Jordi Plana és l'encarregat de buscar discursos i veus internacionals que hagin sigut silenciats i que puguin sonar aquell dissabte de mitjans de febrer a Berga com a recordatori d'una problemàtica que afecta societats de tot el planeta. 
Arxivat a